neděle 25. listopadu 2018

Knižní výzva / Medvědín

Titul: Medvědín (Björnstad)
Autor: Fredrik Backman
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 499
 
Anotace

Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Takové vítězství by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace i talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před většími městy v kraji.
 
Takové vítězství by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za otloukánka; pro Kevina, hvězdu juniorského družstva, stojícího jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, obětavého sportovního ředitele HC Medvědín, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií.

Tým má šanci splnit sny celého města. Jenže jedné noci během zapíjení semifinálového vítězství se cosi odehraje mezi Kevinem a Peterovou dcerou — a najednou je všechno jinak. Jako vlny po rybníce se celým Medvědínem začnou šířit obvinění. V honbě za úspěchem týmu je obtížné rozpoznat hranici mezi pravdou a lží, slepou loajalitou a opravdovou důvěrou. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas to, co nikdo zjevně nechce slyšet.
 

Recenze
 
Fredrik Backman je pan spisovatel. Po přečtení anotace se vám příběh může zdát absolutně nezajímavý, téma hokeje na maloměstě může mnohé odradit. To byste ale museli znát Backmana! Kdybych někdy měla napsat knihu, chtěla bych psát jako on. Lehce, svižně, vtipně a zároveň tak moudře. V přečtených mám už Muž jménem Ove, troufám si říct, že Medvědín se v mém srdci dostal ještě před něj. A to je co říct. Teď začínám číst pokračování hokejového příběhu My proti vám.
 
Fredrik Backman píše o těch úplně "nejobyčejnějších" lidech, popisuje ty nejběžnější situace v našich životech a přitom každé postavě dodává svatozář výjimečnosti. Nikdo v jeho očích není obyčejný, a to dělá jeho příběhy tak silnými.

Je to příběh o obrovské síle člověka, o nespravedlnosti, o křivdách, o rodičovské lásce a touze vymanit se ze svého osudu.
 
Jak je u něj zvykem, kniha začíná vcelku humorně. Ve skutečnosti tak moc, že se budete místy smát nahlas. Jenže tenhle příběh brzy přejde do úplně opačných emocí. Od poloviny knihy jsem se potýkala se zármutkem. Ale není to nijak depresivní, prostě jen podstata příběhu a osudy hrdinů poněkud smutné. Ano, i slzy byly.

Dokonalý jazyk, slova plynou jako vodopád, v knize nejsou hluchá a zbytečná místa, žádné postavy zde nepřebývají. Všechno je logické, dává to smysl a předává nejedno poselství.  
 
Knihu mám přečtenou asi týden a není dne, kdy bych se k ní v myšlenkách nevracela. Tak moc na mě tento silný příběh zapůsobil. Je v ní spousta moudra, lidskosti a dobra. Rozhodně doporučuju všema deseti!

2 komentáře:

  1. Muz jmenem Ove byl muj prvni. Babicka pozdravuje a omlouva se druha, Tady byla Britt-Marie byla treti a muj zajem po prvnim velkem nadseni postupne klesal. Medvedin to ale vyhnal zase hodne nahoru.

    Pozor nasledujici text muze obsahovat spoiler!
    Benjimu, Amatovi i Peterovi jsem dala sve sympatie. Mayu a Anu jsem zase pozorovala s pocitem, ze takove pratelstvi mezi holkama je snad mozny jen v knize (a romanticky doufam, ze se pletu a je to i v realu). Miru chapu a prala bych si, aby byla i tahle postava mela vic "sanci". Jenze v hokejovem meste, tam je to jinak.
    Lyttovi i Erdahlovi mi lezli na nervy. Anki, Fatima, Sune, David - zacinam cist pokracovani a jsem zvedava...

    Nektere pasaze bych si nejradeji vypsala a povesila je na kuchynske skrinky, ale tam uz jsou obrazky a vytvory.

    (Jen si rikam, jestli to nadseni neni tim, ze jsem po sedmi mesicich po porodu zase nasla chvili vecer pred spanim ;-).


    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, podepsala bych se pod to :) Babička pozdravuje a omlouvá se byla kniha z knihovny, do které jsem se jaksi nemohla začíst, možná to bylo blbé období, ale nenadchla mě. Ale Medvědín, to je panečku! Do Benjiho jsem se platonicky zamilovala, Amat byl můj hrdina ♥ Kevina jsem přes to všechno chápala a nemůžu říct, že mi byl nesympatický. Byl to takový smutný hrdina, který ten tlak neustál. Já taky začínám s druhým dílem, tak si pak můžeme zase vyměnit názory :) Medvědín je kniha, u které si jsem jistá, že se k ní několikrát vrátím a těším se, až ji za nějakých deset let dám přečíst Klárce :) Aby nelezla k hokejistovi do postele... J.

      Vymazat