úterý 27. listopadu 2018

Audiokniha / Nenalezená

Titul: Nenalezená
Autor:  Remigiusz Mróz
Interpret:  Zbigniew Kalina, Zuzana Truplová
Délka poslechu: 10 hodin 12 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
"Možná kdybych ji o ruku požádal jen o chvíli dřív, nikdy bych neskončil v nemocnici a ona mi nikdy nezmizela ze života." 
 
Deset let po zmizení své snoubenky si Damian Werner myslí, že už ji nikdy neuvidí. Jednoho dne však nečekaně narazí na stopu ztracené dívky. Werner se zpočátku domnívá, že se jedná o náhodnou podobnost, ale pak neznámý člověk nahrává další fotku. Fotku, kterou udělal Werner sám jen pár dnů před snoubenčiným zmizením.

Damian si byl jistý, že svou dívku zná dobře – vždyť spolu od dětství trávili veškerý volný čas. Avšak při hledání odpovědí na své otázky zjišťuje, že o ní zdaleka nevěděl všechno.
 

Recenze
 
Zajímavá změna z Polska. Velmi syrový a od začátku zajímavě vystavěný krimi příběh, který gradoval až do lehce překombinovaného finále. S tím si mohl autor rozhodně pohrát víc. Některé věci mi tak zůstávají nevysvětlené a visí ve vzduchu jako velký a poněkud zbytečný otazník. Škoda toho.
 
Děj začal děsivou událostí, při které tuhne krev v žilách, a tajně doufám, že se tohle děje jen v knihách. Pak už se to vezlo na poklidnější vlně společenského dramatu. Příběh hlavního hrdiny Wernera se začal prolínat s ženskou hrdinkou a jejím problémem. Velkým problémem. A vlastně až v závěru knihy posluchač pozná, že tento problém je vlastně to klíčové v celém příběhu. Není to zdánlivě jen vedlejší dějová linie, ale právě ta stěžejní.
 
Domácí násilí je zajímavé a nezbytné téma, které se autorovi podařilo velice dobře zpracovat. Detailně, až moc reálně, tak moc povedeně, že mi běhal mráz po zádech a děkovala jsem Bohu, že žiju v normálním svazku.
 
 
Celkově hodnotím jako lehce nadprůměrné, Werner mi celou dobu vadil, závěr mi přišel zbytečný a jaksi uměle napasovaný. Z čeho jsem byla nadšená a co dělá každou audioknihu audioknihou je hlasové obsazení. Mužský hlas byl pro mě celkem nevýrazný, ale ženský hlas byl pro knihu naprosto dokonalý. V recenzích je právě on často kritizován, což nechápu, myslím si, že by nemohl být vybrán lepší. 

Žádné komentáře:

Okomentovat