neděle 18. listopadu 2018

Knihy pro děti / Čáry máry v kuchyni

... od jara až do zimy. Kláru a Jakuba začíná čím dál víc bavit naše malá kuchyně. Klárka s dětma ve školce občas pečou bábovku a mně semtam s něčím taky pomáhá. Kubu zajímají spíš ty přípravné práce, ve své Montessori školičce získal velkou motivaci a doma trénuje různé loupání a krájení. Má hroznou radost, když se s něčím obslouží sám. K tomuto účelu jsme nedávno pořídili dokonce učící věž a sklízí úspěchy. Naplno ji využije za nějaký ten rok hlavně Matěj. O věži ale někdy příště. Teď ke knize Čáry máry v kuchyni od Evy Chupíkové. Je skvělá a může se hodit třeba na Vánoce.


Na první pohled se může zdát, že se jedná o dětskou kuchařku, o seznam jednoduchých receptů, které zvládnou i malé děti. Ale není tomu tak. Je to interaktivní a zábavná kniha se spoustou nápadů a zároveň jakýsi kuchařský zápisník. A přesně tento typ knih mají děti rády. Kniha, kam si mohou něco zapisovat, něco pozorovat a následně zaznamenávat, vystřihovat a dokreslovat. Musím pochválit skvělý nápad, navíc povedeně graficky zpracovaný. Ilustrace Evy Chupíkové mám moc ráda.




Tématicky je kniha přehledně rozdělená na 4 části podle ročních období. Na děti čeká pár jednoduchých sezónních receptů, které děti zvládnou téměř bez pomoci, ale také bohatý prostor pro zapisování osvědčených rodinných receptů (třeba na vánoční perníčky nebo na zelňačku).







Na jaro děti mohou zorganizovat podle ilustrovaného návodu piknik, vystřihnout si jmenovky na velikonoční hostinu, nebo uvařit pampeliškový sirup. V létě si děti můžou zapsat vzpomínky na prázdniny u babičky, upéct třešňový závin nebo si vypěstovat hrášek. Na podzim vyrazí na houby, připraví rodičům snídani do postele, nebo usmaží jablka v županu. V zimní části děti nakreslí štědrovečerní tabuli, uvaří vánoční punč nebo vystřihnou jmenovky na dárky.




Super je kroužková vazba, která vydrží neustálé listování bez ztráty, a k zápisníku se jaksi hodí. V tomto směru oceníte i listy s vyšší gramáží.

 
Knížka Čáry máry v kuchyni je ideální pro děti, které už umí psát. To, co si do knihy zapíšou samy, má mnohem větší hodnotu než to, co děti nadiktují mámě. Takže ideálně 6+.

Žádné komentáře:

Okomentovat