pondělí 12. srpna 2019

Cestování s dětmi / Nepostradatelný společník na cesty

Po nocích dávám dohromady zápisky z dovolené ve Slovinsku, aby to bylo přínosné jako posledně. A při té příležitosti mě napadlo vyzvednout do nebes nejlepší zábavu na každou cestu. Myslím, že letos jsme poprvé naplno využili naše Albi tužky. S knihami děti doteď pracovaly výhradně doma, letos jsem jim je přichystala už ráno do auta. Nabila, nachystala sluchátka, vybrala čtyři knihy, které v posledních dnech nejvíc frčí a hlavně jsem do nich poprvé nahrála soubory v MP3 formátu. Albi tužky totiž nemusíte využívat jen s kouzelnými knihami, můžete je použít jako přenosný audiopřehrávač. Těsně před dovolenou jsem stáhla audioknihy, o kterých jsem psala v článku tady. Albi bylo v kurzu denně, bavilo je v autě i v apartmánech.
 

Poprvé jsem o Kouzelném čtení psala přesně před rokem. Tehdy jsem mu dala konečně šanci a otevřely se nám tak dveře nekonečné a chytré zábavy, otevřel se nám hravý zdroj všestranných informací. O mé cestě k Albi, včetně základních informací o tužce a knihách si můžete přečíst tady. Přehled všech knih, co máme doma (respektive měli, od té doby přibyly další dvě), sepsání výhod i nevýhod, to vše najdete zde. Občas mi totiž píšete a ptáte se na jednotlivé knihy, jaké jsou a jestli za to stojí. Tento seznam by mohl pomoct.
 


 
Ale aby byl kompletní, přidávám dva nejnovější přírůstky do naší kouzelné knihovničky. Kouzelné čtení začíná fascinovat i Matějka, samozřejmě jako všechno, co mluví, zpívá a bliká. Musím ale bedlivě střežit tužky, nechová se k nim vyloženě s něhou...
 
 
 
 
* 1700 zvuků a textů
* 6-12 let
* Alfred Strejček
 
Bezpochyby se jedná o složitější knihu a věkové určení je tady na místě. Je těžké jí odolat, když máte doma malého nadšence do dinosaurů. Jakub si ji hrozně moc přál. A já mu tu radost chtěla udělat. Kniha je velice podrobná, informačně hodnotná a přehledně členěná. Nejvíc si ji ale užijí školáci. S kvízy mám solidní problém i já, Kuba si ani neškrtne. V knize je hodně zvuků, které jsou pro mě jeden jako druhý. Líbí se mi reálné ilustrace a výběr interpreta se taky povedl.
 



 
 
* 2000 zvuků a textů
* 3-99 let
* Tereza Dočkalová, Šimon Krupa
 
Na téhle knize mi trochu vadí její formát. Je větší než obvykle, větší než A4. Dělá to lehkou paseku v mé puntičkářské knihovničce a není prostě moc kompaktní, v autě už docela zavazí. To je ale její jediná nevýhoda. Jinak je skvělá. Je ze života, lehce pochopitelná i pro menší děti, je nabitá informacemi. Připomíná mi má oblíbená velkoformátová leporela (Jaro, Léto, Podzim, Zima a Noc), je podobně krásně ilustrovaná. Pokud s Kouzelným čtením začínáte, chcete něco obecného a máte menší děti, volila bych buďto Hravé učení nebo právě tuto knihu.
 



 
Pokud by vás zajímalo víc k zmíněnému MP3 přehrávači, je to jednoduché. Tužku připojíte k počítači pomocí USB kabelu a překopírujete jakékoliv soubory typu mp3. Blbé je, že nejde složkovat, pokud teda nahráváte audioknihu, je lepší tam mít v dané chvíli jen jednu, aby se to náhodou nějak nemíchalo při přehrávání. Ke každé zakoupené tužce dostanete ještě takový malý blok a samolepky, kterými dotykem tužkou přehrávání ovládáte. Je to intuitivní, malé samolepky navíc můžete nalepit na ta místa, kde děti tužku nejvíc používají - např. vedle autosedačky, nebo k posteli. Za nás super zábava právě do auta. Rozhodně doporučuju sluchátka.
 

 
Strašně se těším na nové kouzelné knihy, které dětem pořídím. Mám v plánu koupit aspoň dvě další miniknihy, které jsou ideální právě na cesty autem (máme Hasiče), zvažuju logopedické Když roboti brebentí a Když myšky šeptají, Klára touží po Lidském těle. Tak uvidíme, co bude letos pod stromečkem...

Žádné komentáře:

Okomentovat