středa 7. srpna 2019

Knižní výzva / Ochráním tě

Titul: Ochráním tě (I'll Keep You Safe)
Autor: Peter May
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 415
 
Seženete v internetovém knihkupectví Knihcentrum.cz
 
Anotace
 
Manželé Niamh a Ruairidh Macfarlaneovi vlastní hebridskou luxusní oděvní značku Ranish Tweed. Když se společně vypraví na služební cestu do Paříže, Niamh se nečekaně dozví o manželově poměru s ruskou módní návrhářkou a vzápětí se stane svědkem toho, jak Ruairidh i s milenkou zahyne při výbuchu bomby. Zatímco se pařížští policisté i jejich skotští kolegové pouštějí do vyšetřování, Niamh se v žalu vrací domů na ostrov Lewis.
Začne se probírat vzpomínkami na svůj život s Ruairidhem a zoufale se snaží odhalit, kdo by proti jejímu manželovi mohl něco mít. Francouzská policie mezitím vyloučí možnost teroristického útoku a místo něj se přiklání k vraždě. Hlavní podezřelé se na ostrov Lewis vydává sledovat detektivní vyšetřovatelka Sylvia Braqueová.
Jedna žena se zaobírá minulostí, druhá je ponořena do vyšetřování. Obě se však postupně přibližují k nepříteli s vražednými úmysly.
 

Recenze
 
Niamh a Ruairidh prožívají svůj sen. Jsou zamilovaní, úspěšní a bohatí, ví o nich celý svět módy. Z ničeho vybudovali textilní impérium, módní návrháři jim leží u nohou. Jenže Ruairidh je najednou zavražděn. Za podivných okolností a všemožných pochybností. Zdrcená Naimh se vrací domů na ostrov Lewis, ve svých myšlenkách se obrací do minulosti, aby postupně odkrývala všechna tajemství a všemožné motivy.
 
Peter May je pan spisovatel. Ani nevím proč mě jeho knihy zatím míjely. Vnímala jsem ho jako velmi plodného autora skotského původu. Věděla jsem, že píše detektivky. Můj žánr. U nás v knihovně má snad svoji samostatnou polici. A jsem tak ráda, že toto byla moje první kniha. Není totiž tak dobře hodnocená jako jeho dřívější. Ale mě přesto nadchla - mám tedy dobré vyhlídky, že mám o knižní wish list na nějakou dobu postaráno.
 
Vždycky obdivuju autory, kteří dokáží na 400 stranách udržet čtenářovu pozornost. I když mám pocit, že se toho v této knize zas tolik nedělo, vůbec mě nenudila. May umí totiž dokonale pracovat s popisem prostředí. S nadšením jsem louskala řádky, které vykreslovaly krásu a divokost hebridské přírody, které s láskou oslavovaly historii ostrovanů, které vás doslova přenesly na toto místo, které dokázaly vyjádřit lidskou bolest ze ztráty. 400 stran je za vámi ani nevíte jak. A přejete si další.
 
Kniha není primárně o napětí. Je o osudové lásce a rodinných klanech. O nesnášenlivosti, křivdě, tajemstvích. Samotného vyšetřování vraždy bylo v textu poměrně málo, což mnozí autorovi vyčítají, mně, jako nezaujaté prvočtenářce, to přišlo velice svěží počtení.
 
Pozor, možný spoiler! Obecně nemám nic proti šikovně napsaným lovestory. Tady mě ale ten závěr vyloženě zklamal. Kdyby v konci May trochu ubral, udělal by líp a celý příběh by byl víc uvěřitelný. Za mě jediná drobná výtka. Jinak tleskám, děkuju a těším se na další ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat