neděle 25. srpna 2019

Knihy pro děti / Prázdniny pošťáka Myšáka

Jakou jinou knihu na prázdniny než tu o prázdninách. O prázdninách jedné nevelké myší rodiny. O tom, jak zábavné mohou být Prázdniny pošťáka Myšáka. Vzpomínáte si ještě na něj? Máte doma? Už jsem o něm totiž jednou psala. První díl série se jmenuje Pošťák Myšák doručuje a příspěvek na blogu se tady objevil před rokem. Před rokem jsem pořád ještě hledala knihy založené na krátkých textech, důmyslných ilustracích a hravém ostrovtipu. Kubík měl tou dobou necelé tři roky, u dlouhých pohádek jsme ho nedokázali udržet, vždycky byl spíš "vyprávěcí" typ. Odmala jsme spolu sedávali nad leporely beze slov a nejdříve si ukazovali jednotlivé předměty, poté je společně popisovali a o pár měsíců později jsme začali splétat zapeklité nitě příběhů. Věřím, že takto jsme Jakoubka přivedli na nikdy nekončící cestu do fantazie.
 

Teď už samozřejmě Jakub vydrží u knih mnohem víc. Hlavně když se jedná o čtení o dopravních prostředcích, nebezpečných zvířatech anebo dinosaurech. To už večer sedí na posteli a chystá si svoji noční dávku příběhů.



 Pořád se ale s dětmi rádi vracíme k našim oblíbeným knížkám a vytahujeme z knihovničky jednu po druhé. K těm vyhledávaným patří i povídání o pošťákovi Myšákovi. Oba dva díly stojí na nádherných a propracovaných ilustracích, na vtipných detailech, na zábavných situacích. Textu je v knihách poskrovnu a je velice jednoduchý. Proto jsou obě knihy ze série vhodné i pro velmi malé čtenáře. Teda za předpokladu, že si uhlídáte "klasické" papírové listy.
 
 

 
Druhý díl je prázdninový, myší rodina nás s sebou vezme na cestu kolem světa, což určitě podnítí nejednu diskuzi. Jaké je to na zaoceánské lodi? V poušti, džungli? Jaké je to v zemi sněhu a ledu? Kdo kde bydlí a jaké mají potřeby? U této knihy si budete povídat a asi i smát.
 


Marianne Dubucová je spisovatelka a ilustrátorka z Kanady, její knihy v Česku vychází v nakladatelství Host a už se těším na všechny další. Ty bude zanedlouho objevovat i Matěj.

Žádné komentáře:

Okomentovat