neděle 19. listopadu 2017

Knihy pro děti / Celý svět v obrázcích

Nedávno jsem si z knihovny (ano píšu záměrně JÁ) přinesla knížku z nakladatelství Mladá Fronta Celý svět v obrázcích. Je to za poslední dobu jedna z nejkrásnějších a nejoriginálnějších knížek, co jsem držela v ruce. Teď ji mám vrátit a je mi po ní regulérně smutno. Asi si ji koupím na Vánoce, protože ji miluju hned od první stránky.


Je to velkoformátová prohlížecí knížka. Moc slov v ní nenajdete, i když úplně bez písmen není. Tyhle knížky u nás doma bodují, baví Kubíka, baví Klárku, baví mámu. Táta je v tomto trochu konzerva :) Na 64 stranách je ukrytý pestrobarevný průřez světem, témata prozradí zajímavě zpracovaný obsah. Oblasti jsou všeobjímající - domov, sport, město ve dne, město v noci, letiště, park... Na každé dvoustraně jedno nádherně rozpracované téma. Jeden velký obrázek, pár desítek popisků, tisíc detailů, milion souvislostí. Svět podle této knížky je vážně nekonečný. A také přemile veselý.


 
Kniha byla vydaná v roce 2017 a autorem je belgický ilustrátor Tom Schamp. On sám svoji knihu prezentuje jako encyklopedii, což je samozřejmě humorná nadsázka. Autor prostřednictvím kocoura Otty nabízí velmi originální a místy groteskní náhled na svět kolem nás. Encyklopedie pro rebely. Nudu a syrová učebnicová fakta nečekejte. Schampova fantazie patrně nezná mezí, ilustrace nejsou jen statické obrazy, ale hotové obrázkové příběhy.         




 
Moc se mi líbí autorova hra se slovy. Přesně díky tomuto se z prosté obrázkové knihy stává srandovní dobrodružství pro školáky a nadmíru kreativní dílo pro dospěláky. Zvonivé přesmyčky a drobné úpravy zažitých frází. Mnohé se opírají o angličtinu, jiné jsou jazykově univerzální. Najdete tu i pár vyložených čechismů (překladatel odvedl velmi dobrou práci).
 
* Tak třeba letecká společnost s medvědem v logu (angl. Bear) nese název "B-airliner" a pod letadlem je text "Ich bin kein Bearliner" *
 
* Na jiném letadle je zase text "Bearely Legal No Cost Company" *
 
* U rakety chystající se do vesmíru je text "Do vesmíru by dneska ani psa nevyhnal" *
 
* Na staveništi se ptá nosorožec v montérkách "A pak kdo tady dře jako kůň?" *
 
* V obchodě je u tučňáků popisek "Náledoví zákazníci" *
 
* V moři rozhovor malé rybky s mámou rybou "Mně se chce čůrat" a "Do moře se nečůrá" *



 
Nenechte se odradit vyšší cenou. Na 64 stranách je toho tolik, že ji snad ani nikdy celou nepřečtete :) Myslím, že je povedeným knižním vánočním dárkem, děti vám budou vděčné. A vás bude společné čtení zaručeně bavit.



 
 
Kniha Toma Schampa je ideální knížkou k velkému objevování. Pokud máte doma dítě, které neprahne po klasickém čtení, u pohádek ho neudrží ani stádo volů, tahle knížka by fungovat mohla. Můžete si ukazovat, vyhledávat, pojmenovávat, tvořit příběhy, ukazovat souvislosti. A dítě tento společný čas strávený nad krásnou knihou určitě ocení. A vás to obohatí.

5 komentářů:

  1. Jéjej, další kniha co nutně musíme mít :)

    OdpovědětVymazat
  2. Máme a naše dvouleťačka ji miluje, i když teda má oblíbené stránky, u kterých vydrží věčnost, jiné ji naopak vůbec nezajímají...ale myslím, že časem si cestu najde ke všem:)))
    Lenka Fořtová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky! Je asi jasné, že každý si v knížce najde to svoje, Kláře se taky nejvíc líbí ty dortíky a zmrzlina :)))

      Vymazat
  3. Evi, tahle knížka je prostě pecka a doporučuju ji darovat co nejdřív - to bude pěkné společné čtení pod stromečkem :)

    OdpovědětVymazat