pátek 29. září 2017

Kam s dětmi v Brně / Otevřená zahrada

Pokud v Brně žijete, nebo se sem chystáte na výlet, nebo jen projíždíte, neměli byste minout nádherné místo uprostřed rušného centra. Na ulici Údolní, přímo naproti porodnice Obilný trh, kde jsem porodila obě své děti, je jeden nenápadný průchod do vnitrobloku. No i když... Zvenčí je sice nenápadný, ale už samotný průchod je barevný a veselý a vlastně hned tady u mě začalo pozitivní naladění... Tady za řadou městských domů se ukrývá skutečná oáza - Otevřená zahrada.


Když se nám nepodařilo sehnat ubytování v Jeseníkách na tento prodloužený víkend, naplánovali jsme několik výletů po Brně a okolí. Do Otevřené zahrady mně to táhlo už dlouho, vlastně ani nevím, proč to dřív nevyšlo. Myslím, že teď už sem budeme chodit častěji, je to ideální místo pro rodiny s dětmi.






Prošli jsme dvorkem, vystoupali po pár dřevěných schodech a ocitli jsme se v jiném světě. Ve světě, které je na míle vzdálený od běžného života ve městě. Ve světě, kde je nezvyklé ticho. Ve světě, kde to voní po bylinkách. Ve světě, kde se čas na chvíli zpomalil.






Na překvapivě velkém pozemku přímo pod Špilberkem toho najdete opravdu hodně. Bylinkové zahrady, zeleninové záhony, ovocné stromy. Včelí úly, ovce, králíci a slepice. Terásky, pěšinky, schody. Architektonicky unikátní pasivní budova se zelenou střechou. Ale hlavně interaktivní stanoviště pro děti, která je seznámí se čtyřmi živly. Živly jsou letošním tématem v Klárčině Montessori školce, takže se nám to báječně hodilo. Největší úspěch měla samozřejmě voda. Důmyslný systém kanálů, průtoků a hrází bavil děti dlouho, naštěstí bylo krásně teplo a mokré rukávy nikomu nevadily.






Otevřenou zahradu provozuje Nadace Partnerství. Vstupné je pro veřejnost dobrovolné. Drobáky mějte po ruce, budete je potřebovat na puštění vody do koryta, nebo na křupky pro ovce. Kočárek je tady ok, akorát se nesmíte vydat rovnou po schodech jako my, ale využijte hlavní budovu s výtahem. Zákaz vstupu se psy. Občerstvení v La Bouchée Gril. V Otevřené zahradě se často konají nějaké akce, nejbližší je Dýňová slavnost, na kterou se půjdeme určitě podívat. Zahrada taky nabízí zajímavé programy pro školky a školy.







Nejen že si tady odpočinete a znovu načerpáte ztracenou energii, můžete se tady toho spoustu naučit. A tím nemyslím jen věci o zemi a o přírodě. Otevřená zahrada je místo, kde se můžeme zastavit. A nic nedělat. Na nic nemyslet. Sednout si pod velký ořešák a poslouchat bzučení včel. Nebo si lehnout do podzimní vlhké trávy a mhouřit oči před sluncem. Bude to znít strašně klišoidně, ale já se tam v tu chvíli cítila neskutečně šťastná. Cítila jsem se nekonečně. Tady a teď. Nic jiného. Síla okamžiku. (Mo)mentální bohatství. Vděčnost. Celý svět byl v tu chvíli v naprostém pořádku...

4 komentáře:

  1. To zní skvěle, budu se tam muset mrknout, když jsem z toho Brna :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelo, rozhodně, tam si to musí zákonitě užít každý!

      Vymazat
  2. Mohu jen potvrdit, moc se o tom neví a je to skvělé místo! Opravdu jiný svět hned za plotem. Držím palce podobným projektům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pro mě je to top místo v Brně, kam se budu vždycky ráda vracet. A děti byly nadšené ♥

      Vymazat