neděle 10. září 2017

Cestování s dětmi / Praktické svačinky

Často se mě ptáte, jak řešíme na našich cestách jídlo pro děti. Co dáváme dětem na oběd, kolik s sebou bereme svačinek apod. Bez nadsázky říkám, že dostatek pestrého občerstvení je dobrá půlka cestovatelského úspěchu. Na druhou stranu musím taky přiznat, že moje děti jsou celkem vděční strávníci, Klára jí odmala vesměs všechno s chutí a Jakub se přes počáteční opatrnost, co se příkrmů týče, dost zlepšil. Tak jak to teda máme?


I když doma praktikujeme poctivou domácí stravu a naše nejoblíbenější jídlo je koprovka s hovězím a knedlíkem, na cestách nevyvařuju. Maximálně tak špagety na večeři. A ani nezavařuju. Většinou to máme tak, že jedno jídlo si během dne dáme někde v "restauraci" a jedno pak na ubytování - buď nějaké ty těstoviny nebo studená kuchyně v podobě čerstvého pečiva, sýru a zeleniny. Když to jde, děti si dají v restauraci něco s námi, ale většinou obědvají skleničky - maso-zeleninové příkrmy. Nejraději mají ty od Hami. Za ty roky už nekupujeme jiné. Možná se divíte, ale mají je rádi. Jsem za to vděčná, mám o starost míň.


Základem všech svačinek je ovoce a zelenina. Čerstvé, sušené, mixované. Všechny možné podoby a chutě, důležitá je pestrost. Vždycky s sebou vozím jednu tašku plnou jídla a na každý den chystám malou zásobu do batohu, do krosny a do auta. A na výletech jen vytahuju všechna ta esa z všemožných rukávů a připadám si v tu chvíli jako super matka :)



Na žádné dovolené nám nesmí chybět "cucací". Cucací říkáme ovocným kapsičkám. Ovocné kapsičky milují všechny děti, jsou lehké, nerozbitné, skladné a praktické pro dětskou samoobsluhu. Zvládne je v klidu i roční dítě. Vybírám samozřejmě ty kvalitnější, bez přidaného cukru. Nevidím důvod, proč jim cpát ty levné varianty s cukrem, když je ovoce sladké samo o sobě. Děti jsou poslední dobou odvařené z nových Hami kapsiček. Milují jejich nové neokoukané příchutě - v létě totiž vznikly čtyři novinky - černý rybíz s borůvkou, višeň s jahodou, kiwi s banánem a pomeranč s mangem - tu jsem teda s chutí vyzkoušela i já. Docela už dětem rozumím, pochutnala jsem si. Chuť ovoce mi přišla opravdová. Líbí se mi i samotné složení - samozřejmě, základem je jako vždy jablečné pyré, ale jinak už jen ovoce, příp. zelenina k dobarvení a zahuštění. Jako matka kromě netradičních chutí ocením i průhledný obal - vidíte tak skutečnou barvu a strukturu ovocného mixu a můžete si zkontrolovat, jestli vevnitř neplave něco, co nemá. Jsou bez cukru, umělých barviv, škrobů a konzervantů. O červenou barvu višňovo-jahodové kapsičky se postará červená řepa, u kiwi-banánové zase špenát a hrášek - super!




Ovoce a zeleninu pak doplňuju různými dobrůtkami v podobě domácích perníčků a sušenek, ovocných tyčinek, křupek, kukuřičných a rýžových chlebíčků, kustovnice a oříšků. No a samozřejmě taky trochu hřešíme, děti zdědily moji slabost pro gumové medvídky :)

4 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím, že na cestách jsou tyto kapsičky k nezaplacení. Ty 4 nové příchutě od Hami neznám, díky za tip, vyzkoušíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani diky sa sdileni. U nas stale sklenicky - tedy srdicka od Hipp jsou pro pripad, kdyby nahodou. Holky maji oblibene 5 jidel kt muzu varit dokola a vim ze se naji. Ve skolce ted velka zmena, Ada ji jen polivky a suchy chleba, snad casem ochutna i vic:-). Presnidavky u nas take jedou, jen holkam chutnaji od Sunarku. Neni nad cerstve ovoce a zeleninu, to mi bude ted chybet. Moc zdravim a tesim se na zpravicku jak Klarka ve skolce. Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Silvi, díky, že píšeš :) Samozřejmě: čerstvé je čerstvé. O tom žádná. Když je navíc ze zahrádky od babiček, je to značka ideál. Já ale tyto kapsičky nezatracuju, přijde mi to jako neskutečně praktická záležitost. Fakt si nedovedu představit nějaké větší cestování, výlety a dny, kdy prostě doma není nic, bez tohoto mixovaného ovoce :)) Jinak, myslím, že polívky jsou dobrým základem, něco teplého do sebe dostane a hlady neumře... Určitě o Klárce budu psát víc, ale dávám tomu ještě čas. Pár dojmů pro tebe - bála jsem se, že to bude mnohem těžší, neskáče radostí, ale ani nepláče, začíná se tam bavit s dětmi, ale pořád je většinu času spíš pasivní a pozoruje - moje aktivní a divoké děcko!! :D

      Vymazat