čtvrtek 5. ledna 2017

Zimní barefoot boty na širokou nohu KidOFit Viviane Violet

Pokud máte doma dítě s širokou nohou a vysokým nártem, asi mi dáte za pravdu, že nákup vhodných bot není nejjednodušší. Zimní boty jsou navíc ještě specifičtější. Já s tím popravdě celkem bojuju, a po dlouhém hledání, googlení a nekonečných konzultacích jsem vlastně vybírala jen ze dvou značek - KidOFit a ZeaZoo. Nakonec jsem zvolila KidOFity a to ze dvou důvodů - předchozí dobrá zkušenost a jistota, že fakt padnou, a také o minimálně pětistovku příznivější cena oproti ZeaZoo. Na druhou stranu musím říct, že designově se mi víc líbí ZeaZoo, moje estetické cítění zde ale nehraje až tak velkou roli.


V polovině listopadu jsem tedy Klárce koupila celokožené zimní boty KidOFit Viviane Violet, Klárka si je dokonce sama vybrala, jak jí nikdy nezáleželo na barvě, teď pořád vyšiluje s růžovou, k mé obrovské radosti. Tyto jsou tedy spíš do fialova, ale hrdinsky to akceptovala. Jsou to zkrátka pěkné a vyloženě holčičí boty, s poměrně vkusnou aplikací kytičky na kotníku a světlým kožíškem. Navíc mi přišly snad nejteplejší a "nejzimnější" z toho, co jsem v barefoot viděla.



Klára má momentálně velikost US 10 (EU 27,5). Tenkrát jsem naměřila délku chodidla 15,5 cm a šířku 6,8 cm. Hmotnost jedné boty je 168 g.


Největší výhoda těchto bot (kromě velkorysého prostoru pro širokou nohu) je zapínání. Po celé vnější straně kotníku je široký suchý zip, díky němuž boty utáhnete přesně tak, jak potřebujete. A tím, že je zip po celé délce, jde bota doširoka otevřít. Mám ráda (a moje děti to taky oceňují), když se boty nazouvají snadno.


Podrážka je sice o něco silnější než u letních modelů, ale stále patří mezi ty nejtenčí na trhu. Já se řídím selským rozumem, nejedu slepě jen v barefoot teorii, takže ocením, že nějaký ten milimetr gumy navíc přispěje k většímu tepelnému komfortu. Hodně dlouho jsem dokonce zvažovala, zda nekoupím nějaké kompromisy na zimu, právě kvůli slabé podrážce. Podrážka je gumová, velice měkká, ohebná ve všech směrech, rovná, ale není průhledná, jak je tomu u KidOFit zvykem.




Stélka samozřejmě netvarovaná. Jak to u KidOFit bývá, dostali jsme i náhradní zelenou vložku, kterou jde mírně korigovat velikost boty, psala jsem o tom už u letních sandálů. To je velká výhoda, kterou jsme tenkrát v létě ocenili.


Extra příjemný je bílý kožíšek, který pokrývá celý vnitřek boty a zdobí i lem. Určitě nohu hodně zahřeje. Tím, že jsem furt dumala, aby Kláře nebylo v botách zima, jsem navíc pořídila i vlněnou vložku do bot. Tepelnou izolaci to posílí a vnímání terénu se o mnoho nezhorší. Vložek do bot je spousta, já zvolila ostřihávací variantu, spodní část je ze šlehaného latexu a vrchní část je z pravé ovčí vlny. Vložku jsem si ustříhla do požadovaného tvaru podle přiložené origoš vložky a bylo to raz dva.




Jako máma jsem s botkami spokojená a Klára je má taky ráda. Je fajn, že je můžu dát pod kalhoty (oteplováky, softshellky), ale třeba rifle se pěkně vlezou dovnitř. Přes to všechno mají boty i nevýhody (které jsou zřejmé a věděla jsem o nich i v okamžiku nákupu). První nevýhoda je materiál. Údržba broušené kůže je přinejmenším zapeklitá, v tuto chvíli, kdy se Klára někde (netuším, kde, když furt mrzne) vyválela v bahně, mi údržba přijde až nemožná :) Broušená kůže (laicky semiš) se fakt blbě čistí - navíc u malého dítěte! Samozřejmostí je častá impregnace. Nevýhoda číslo dvě je podrážka bez výraznějšího vzoru (což by bylo proti barefoot teorii), která tím pádem víc klouže. Zatím jsme však bez větších pádů a to trávíme dost času na zamrzlém rybníku.




Pokud s barefoot začínáte a taky přemýšlíte nad tepelnou izolací, podle odborníků se věc má tak. Pokud má nožka v botě dostatek prostoru co do délky i do šířky, může v botě krásně pracovat, vnímat terén a tím se vlastně zahřívá. Samozřejmostí je, že se v nich musí dítě pohybovat, běhat, chodit, pokud bude hodinu stát na sněhu, zima do noh určitě bude.

Z osobní zkušenosti můžu říct, že je to pravda. Tuto zimu buď mrzne nebo sněží. Boty nám zatím ani jednou nepromokly a to se Klára sněhu rozhodně nevyhýbá. Většinou má nohy po příchodu normální - tím myslím, nemá je horké ani zpocené, ale ne ledové. Nikdy si neztěžovala, že by jí na nohy bylo zima, na rozdíl od rukou. Trochu si ale myslím, že je to dané člověk od člověka - já mám studené nohy skoro furt a zima mi na ně není. Ale do zimních barefoot bot bych vždycky stejně doporučila nějakou vlněnou vložku.

Žádné komentáře:

Okomentovat