úterý 24. ledna 2017

Barefoot válenky do sněhu Little Blue Lamb Bag

O značce Little Blue Lamb (dále jen LBL) se obecně ví, že patří k nejpovedenějším kompromisům - něco na půli cesty mezi klasickou obuví a barefoot. Nemívají sice tak tenkou a ohebnou podrážku, na druhou stranu jsou velkorysé co do prostoru. A většinou sedí i buclatým širokým nohám s vyšším nártem, které máme doma. Zatím jsem neměla s LBL zkušenost, když ale letos přišla konečně opravdická zima se sněhem a mrazem, potřebovala jsem pro Jakuba koupit ještě jedny zimní boty, nějaké vyšší - aspoň kotníkové. Od podzimu nosí zimní Tikki Shoes, se kterými jsme sice velice spokojení, ale přece jen jsou dost nízké a málo "naducané" :) Stonz ani Bogs mě zatím nepřesvědčily, tak jsem začala zkoumat nabídku LBL. Už jsem měla v nákupním košíku modré sněhule LBL Taffy z řady Originals, nakonec jsem to přehodnotila a koupila Jakoubkovi stylové šedé válenky LBL Bag z nové řady BB new, která splňuje 100% parametry barefoot obuvi. A byla to láska na první pohled.


Trochu pitomé bylo, že Jakub je zrovna na pomezí LBL velikostí a tak jsem musela trošku zariskovat a doufat, že mu budou vyhovovat. Díkybohu sedí, chodí v nich dobře, nepadá, boty se mu nevyzouvají, i když jsou o něco větší, než by měly být i včetně doporučovaného nadměrku. Když jsem Jakubovi nohu před víc než měsícem měřila, vyšlo mi na délku 12,5 cm a na šířku 5,5 cm. Zvolila jsem tedy velikost L (18-24 měsíců), které mají vnitřní délku 14 cm a šířku 6,5 cm. Jakubovi do nich dávám poměrně silnou vlněnou ponožku. Obecně se doporučuje maximální nadměrek u zimních bot 1,3 cm.


LBL Bag jsou frajerské válenky (jak tomu říkám já), nebo novodobé důchodky (jak tomu říká Chlupáč). Jsou vyšší, Jakubovi dosahují nad kotník, svrchní materiál je hrubý fleece, uvnitř umělý kožíšek. Podrážka je gumová. Jsou ultra lehké - jedna bota váží pouhých 88 g.


Zapínání je dva suché zipy po obou stranách kotníku a tady vidím jedinou nevýhodu těchto bot. Suchý zip měl být mnohem širší, aby šly boty víc utáhnout a na nohu tak víc přilnuly. Jinak jsou boty nahoře trošku volnější, takže by teoreticky mohl sníh napadat shora. Jakub nosí ale nejčastěji kombinézu, která má v nohavicích gumu, takže jsou boty chráněné. Řešením mohou být ještě nějaké návleky, které překryjí možné slabé místo. Při obouvání jdou boty hodně otevřít, což oceňuju.



Podrážka má pouhé 3 mm a je vyrobená z měkoučké gumy. Je ohebná ve všech směrech, bota jde úplně "vyždímat". Je rovná. Pokud se vám to opticky nezná, tak je to proto, že podrážka je kousek přetažená přes okraj boty (více v oblasti špičky a paty) kvůli vyšší ochraně. Podrážka je hladká, počítejte tedy s tím, že na ledu klouže.


 


Boty LBL jsou obecně fajn pro širší nohy, tak jsem ráda, že jsem vyzkoušela další značku. Uvidíme, jak se bude noha dál Jakubovi vyvíjet. Od prvního pohledu je jasné, jak jsou boty prostorné v oblasti prstů. Stélka je netvarovaná (silná asi 3 mm) a lze ji vyndat, čehož možná využiju na jaro/podzim.


Na internetu se dočtete, že boty nejsou ideální do sněhu. Je tím myšleno to, že nemají membránu, nebo nějakou jinou nepromokavou vrstvu. Vrchní materiál je fleece, který musíte impregnovat, ostatně stejně jako každý jiný materiál. Naše osobní zkušenost s odolností? Zatím bez sebemenšího problému. Dlouho nebyla taková zima, jako letos, takže boty dostávají venku zabrat. Je fakt, že zatím je spíš sucho, ale nešetříme je. Jakub se brodí vysokým sněhem, bobuje, sáňkuje, sedí, leze, klečí, kolikrát jsou boty obalené sněhem a nikdy zatím nepromokly. Uvidíme, jak začne tát, ale pokusím se je uchránit od hluboké břečky a louží.



Co se tepelného komfortu týče, zdání tady neklame. Boty jsou tak teplé, jak vypadají. Kožíšek hřeje dobře a vlněné ponožky taky pomáhají. Tím, že se jedná o plnou barefoot variantu, tenká podrážka dovoluje nepřetržitý kontakt chodidla s nerovnostmi, čímž chodidlo pracuje a přirozeně se zahřívá.



 
Je super, že LBL přišel s barefoot řadou pro začínající chodce (cca do 2 let), protože nabízí jednoduchý a čistý design, velice kvalitní zpracování za sympatické ceny.

8 komentářů:

  1. Jani, vypadají super, jak píšeš, ty by se líbily i mně :) Třeba pro druhé, díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladi jsou fakt povedene. Kdyby mely moje cislo, beru je hned :) pro druhatko doporucuji z fleku :)

      Vymazat
  2. Dobry denvim ze by byl muj dotaz na delsi debatu,ale s rada bych pro synka koupila take bf obuti,ale cetla jsem ze nepevny opatek je pro detskou nohu to nejvetsi zlo,ze se zacne vbocovat kotnik a je tedy fakt,ze jaem si u par deti a touto obuvi vsimla,ze jakoby smajdaji a vnitrni casti nohy jsou mimo podrazku.hrozne se bojim,abych mu touto obuvi neublizila,ale zaroven vidim,jak ma sbou sirokou nohu utahnutou a svazanou v superfitech,uz je ani nechce nosit,jak jsou uzoucke.diky sarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, Sarko, rozumim vam a i s prvni dcerou jsem zacinala klasickými botami. Nastesti jsem si docela rychle uvedomila nejake souvislosti a zacala si cist spoustu clanku na tema BF. Bohuzel neexistuje moc klasickych značek ktere jsou siroke, vhodne na vysoky nart a jsou ohebne. Proto jsem se priklonila natrvalo k BF. Dcera odmala miluje bosou chuzi a z toho jsem vycitila, ze ji ta kopyta na nohou omezuji. Ale chci vam rict ze deti do BF obouvam asi rok takze me rozhodne nepovazujte za odbornika. Divam se na to zdravym selskym rozumem a nejak tusim ze kdyz jsme se s botami nenarodili nejsou pro nas boty nutne. Samozrejme jen tam kde to jde. Kvuli ochrane nohy neco mit musime, ale idealne neco, co nohu omezi minimalne. Podle fyzioterapeutu nepotrebuje zdrava noha zadny pevny opatek ale co bych vam doporucila je navstivit nejakeho fyzioterapeuta ktery neni uplnym odpurcem BF a zkonzultovala bych stav nozky. Pro vasi jistotu a klidne svedomi. Prectete si nejake články o teorii BF - mam i tady ve starsich clancich odkazy a srdce vam napovi jestli to pro syna udelate nebo ne.A jeste jedna vec na zaver,pokud mate pochyby, vyzkousejte nejake barefoot boty kde je mirny naznak opatku. Pokud byste chtela jeste se ozvete nebo napiste email,muzeme si o tom jeste popovidat.Kazdopadne dekuju za dotaz,mozna muze pridat komentar i dalsi maminka,ktera ma zkusenosti s BF.jana

      Vymazat
  3. No ty jsou! Škoda že nemají ještě o číslo větší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne! Ja trochu doufam ze to LBL jeste rozjede a bude s BF radou pokracovat...

      Vymazat
  4. Vypadají perfektně. Příští zimu na takový typ bot budu myslet, nejsem si však jistá, zda velikostem, ve kterých se vyrábí, syn přes rok neodroste...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou perfektni. A uvidite. Myslim ze jsou nositelne od podzimu.

      Vymazat