čtvrtek 12. ledna 2017

Jsem plánovací typ

Vždycky jsem byla. Už na gymplu jsem měla různé diářky ozdobené kolážemi z Bravíčka, kam jsem si ráda značila, kdy máme jakou písemku, a kreslila propíchnutá srdíčka. Na výšce jsem se posunula o level výš tentokrát už bez koláží a po nástupu do pracovního procesu mé systematické srdce zaplesalo a já začala plánovat na profi úrovni. Zatím úplně nejlepší, co jsem v pracovní sféře poznala, jsou plánovače Franklin Covey (dále jen FC). Bylo tam vše, co jsem potřebovala pro denní podrobné plánování, úkoly, cíle, volný čas, záložky a rozřazovače, navíc doplněno o teorii "7 návyků skutečně efektivních lidí", která je takovou mou mantrou. Chlupáč se mi vždycky divil, proč neplánuju v mobilu. Já jsem ale staromódní a na mobilní plánování mě neužije. Jsem papírový typ a k diáři mám podobný vztah jako ke knize, asi proto nemám čtečku a stále chodím do knihovny. Poslední dva roky jsem si kupovala malé týdenní diářky české značky Formace, ale hlavně kvůli blogu mi přestaly stačit co do místa. Tak jsem letos vyzkoušela český Doller. Motivační diář založený dvěma studenty v roce 2015.


Jaký je Doller? Sympatický, kompaktní, nadčasový. Jednoduchý černý design (koženka), formát A5, vyrobený v Česku. Má klasickou lepenou vazbu, žádné kroužky, proto není tak objemný.


Pro někoho výhoda, pro jiného nevýhoda: není datovaný. Začít plánovat tak můžete klidně v dubnu. Pro mě je to spíš nevýhoda, já začínám vždycky v lednu a ušetřilo by mi to nějakou práci s datováním prázdných okýnek. Ze stejného důvodu nejsou moc vyřešené přelomy měsíců, ale jde si na to zvyknout během chvíle.


Jelikož se Doller prezentuje coby motivační diář, je hodně zaměřen na cíle, což oceňuju. Na úplném začátku je volná A5 s nadpisem "Kým jsem za 5 let" (to mi právě trochu připomíná plánování FC). Ideální je tento prostor pokreslit sama sebou za 5 let, kéž bych to uměla líp :). Následují roční cíle a snář. Samotné plánovací sekce začínají měsíčním přehledem v okýnkách a měsíčními cíli.

 
Další dvoustrany jsou vždy týdenní přehledy. Diář je velkorysý co do místa, jsem konečně spokojená, na dvojstraně je celý týden, ale denní sloupec je dostatečně dlouhý (6-22) a vejde se tam vše potřebné. Na každé týdenní dvojstraně je ještě prostor pro sepsání týdenních cílů, výdajů, to do list, telefonní úkoly, a pěkný prostor pro poznámky, nápady, vlastní tvorbu.


Na konci každého měsíce přichází shrnutí - splněné a nesplněné cíle, pozitiva a negativa. V úplném závěru místo na poznámky a také shrnutí ročních cílů a úspěchů. Pro cestovatele slepá mapa, takže můžeme vykreslovat, jak málo toho máme proježděného... V diáři mi chybí jedna strana na značení narozenin a různých výročí, není ale problém si ji "vyšperkovat" z jedné prázdné stránky. Za mě tedy Doller ano.



Vždycky se těším na přelom roku, na Vánoce, kdy si začnu připravovat svůj nový diář. Odjakživa si pamatuju, že můj táta dělával to samé, o Vánocích si přepisoval důležité věci ze starého pracovního diáře do nového. Asi to mám trochu po něm, je to takový můj soukromý vánoční zvyk :) Ze starého diáře si přepíšu narozeniny a ostatní důležité termíny. Taky nesplněné úkoly, které se táhnou do následujícího roku, všemožné doktory a termíny objednání k nim, naplánované dovolené, platební kalendář - třeba dokdy mám zaplacenou doménu apod., kroužky dětí, moje jóga a Chlupáčův fotbal, důležité seznamy, zkrátka všechno, co má nějaký přesah do nového roku. Je dobré si to co nejvíc vizualizovat, já bohužel nejsem na kreslení nijak vybavená, ale je mi to jedno. Používám jednoduché kresby tam, kde to má smysl, používám barevné gelové tužky, zvýrazňovače, pořídila jsem si krásné magnetické záložky a nově jsem začala používat plánovací samolepky. Tyto šikovné samolepky dodají šmrnc i tomu nejnudnějšímu diáři a zpřehlední každou stránku.


 
Před Vánocemi jsem poprvé narazila na český eshop Papel's. Nabízí spoustu pěkných "nezbytností" pro osobní plánování a scrapbooking. Prodávají i stylové psací potřeby, diáře, washi pásky a nejrůznější doplňky. Nikde jinde jsem nenašla tak širokou nabídku vkusných samolepek, navíc za nízké ceny.


A jak víte, fandím podnikavým šikovným maminkám, za projektem Papel's stojí Bára, máma tříletého chlapečka. Nejlepší na tom všem je, že si Bára vyrábí právě tolik oblíbené plánovací samolepky sama (s některými věcmi jí pomáhá sestra). Bára sama samolepky navrhne, vytiskne, nařeže. Produkty jsou originální a vždycky tematicky zaměřené. Já si pořídila mimo jiné tyto vymazlené zimní archy, vánoční plánovací sadu, novoroční samolepky, plánovací samolepky na leden...





Samolepky jsou na papíru nižší gramáže, takže vám diář postupně moc nenakyne, nejsou křídové, tudíž jsou krásně popisovatelné. Líbí se mi, že se sortiment neustále vyvíjí, že každý měsíc přichází nová plánovací sada a nové nápady. Určitě tady o Papel's ještě uslyšíte!

8 komentářů:

  1. Ooooo můj bože! Tenhle článek jsem asi nikdy neměla vidět. V prvé řadě ti naprosto rozumím s tím plánováním, já jsem to dotáhla už na takovou úroveň, že si sama vyrábím diář :D Ale teda ten Doller už taky obdivuju několik měsíců, tak třeba na něj nakonec za pár let dojde :). No a Papel's jsem si okamžitě uložila do oblíbených a asi díky tomu už mám plán na víkend. :) Takový nádhery, až přechází zrak. To se zas peněženka bude divit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Haha. Teď jsem někde viděla hlášku "Taky si někdy do diáře píšete už splněné úkoly jen proto, abyste je mohli odškrtnout?" - ano, to je přesně můj případ :)) Doller je fajn a Papel's úžasný, dnes mi dorazila nová várka samolepek a dcera mi hned jeden aršík zabavila, tak moc jsou krásné :) Plánování zdar! J.

      Vymazat
    2. Doller vypadá pěkně, ale to nedatování bych asi nedala �� mám diář od papelote a max spokojenost. Díky za tip na samolepky, ty vyzkouším, vypadají báječně. A s tím novoročním zapisovacím obřadem to mám stejně ;) Jana

      Vymazat
    3. Jani ano, myslim, ze kdyby byl datovany, udelali by lip. Ale jde si na to zvyknout. Samolepky doporucuju, jsou bajo.

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla jsem si Papels otevřít a bohužel jejich hl. stránka požaduje ID údaje vč hesla. Nikde není žádný kontakt. Není možné dostat e-mail abych si mohla zaádat o registraci? Díky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Evo, taky jsem to nedávno zjistila, když jsem chtěla objednat další várku samolepek. Vzpomínám si, že Bára z Papels mi před pár měsíci psala, že se bude vracet do práce, tak nevím, jestli eshop neukončila :( Každopádně velmi podobný sortiment samolepek najdete tady: https://www.fleppi.cz/

      Vymazat
  3. taky jsem narazila na web papels, že neexistuje. zde nejake jine http://www.papergarden.cz/samolepky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Bára s obchodem asi skončila, vůbec netuším, co se stalo :( Díky za tip na další eshop, mně zaujalo www.fleppi.cz

      Vymazat