úterý 17. ledna 2017

Knihy pro děti / Horáčkova Husa Líza a Nový domek pro myšku

Petr Horáček je pro mě v tuto chvíli nejvýraznější autor a ilustrátor dětských knížek v Česku. Ač se narodil v Praze, po studiích se přestěhoval do Velké Británie, kde žije a tvoří dodnes. K psaní dětských knih ho inspirovaly jeho dcery, což je první předpoklad úspěchu. Dílo Petra Horáčka je na první pohled rozeznatelné a známé po celém světě. Když jsme si před měsícem odnesli z knihovny dvě jeho knížky - Husa Líza a Nový domek pro myšku, byla jsem zvědavá, jestli jeho tvorba zaujme tříletou Klárku stejně jako zaujala mě. Knížky nezklamaly. Ilustrace jsou jedinečné, texty krátké a jednoduché a přitom se za nimi skrývá tolik moudra. Už přemýšlím, kde si knihy koupíme, když je musíme do knihovny vrátit. V Česku jsou totiž momentálně téměř nedostupné (snad bude brzy dotisk).


Husa Líza

Kniha malého formátu a velké myšlenky. Příběh o huse, kterou nebavilo být stejná jako ostatní husy. Všechna zvířata jí přišla něčím zajímavější a tak snila o tom, co všechno by byla uměla, kdyby se narodila v jiném těle. Po dlouhém hledání sebe sama dojde k závěru, že někdy je fajn být součástí hejna.








Nový domek pro myšku

V zahraničí oceněná kniha dostala i nás. Jednou našla myška před svým domečkem jablko, které bylo tak velké, že se jí do obydlí ne a ne vejít. Tak začalo velké putování a hledání větší nory. Jenže co dělat, když jsou všechny větší domky už obsazené? Kniha o tom, že správné řešení máme většinou přímo pod nosem.





Žádné komentáře:

Okomentovat