čtvrtek 9. prosince 2021

Vánoční inspirace / Dárky pro kluka tříleťáka (3 - 4 roky)

Do třetice všeho dobrého. S tříleťákem se budu už asi trochu opakovat, nějaké tipy na dárky pro tříleté děti už tady byly v minulosti alespoň dvakrát :) S přibývajícím počtem dětí je těžké koupit tomu nejmladšímu něco, co doma ještě nemáte. Hodně recyklujeme. Všechny ty puzzle a didaktické hračky, autíčka a dinosauři... Navíc sem pravidelně přidávám jednotlivé recenze hraček, her a knih dle věku a snažím se pečlivě označovat tagy dle narozenin - např. "3. narozeniny". Tak pokud máte energii, procházejte. Letos ale toužím být vánočně dokonalá. Haha. Tak alespoň spravedlivá. Ti dva starší své vánoční tipy mají, zaslouží si je tedy i Matěj. Jdeme na to.


Loutkové divadlo

Tohle si zasloužilo samostatnou kapitolu. O tom, jak se Matěj do loutek a matčina dramatična zamiloval, jsem psala před pár dny velký článek. České loutkové divadlo v tradiční grafice s klasickými pohádkami asi nemůže pod stromečkem zklamat.


Magnetická stavebnice

O magnetech jsem uvažovala už dlouho. Máme jen dětský Smartmax a už cítím značné limity. Magnetických stavebnic je na trhu dost druhů, líbí se mi ty, co jsou založeny na destičkách geometrických tvarů. Vybrala jsem nakonec Magformers i s nějakými základními doplňky a jsem popravdě zvědavá, jestli si s tím Matěj vyhraje.


Bruder auto

Už jsem psala u Kubíka, Bruder auťák nezklame. A protože nemůžeme doma být absolutně zahlceni policajty, vybrala jsem pro Matěje letos dodávku na převoz koní. Matýsek si totiž moc rád hraje s hospodářskými zvířaty, má traktor s valníkem i farmu, dodávka se mu bude určitě hodit.


Lego city pro nejmenší

Ty nejjednodušší sady sice nesou označení 4+, ale myslím, že Matěj s Legem jakžtakž pracovat umí a do Dupla se mi už investovat nechce. Chtěla jsem pro něj jednoduchou menší sadu, zvolila jsem stavební stroje, ty doma zatím moc nemáme.


Figurky zvířat

Malé, velké, mořské, suchozemské, kráva nebo tyranosaurus, Matěj nepohrdne ničím a každý den si s modely zvířat hraje. Kupuju osvědčené značky, kvalitní a reálné, ať to plní i edukativní funkci. Mám ráda značku Safari Ltd. (do 11.12.2021 můžete na eshopu MontessoriHračky.cz uplatnit slevu 15% na celý sortiment Safari, pokud se přihlásíte k odběru jejich adventního newsletteru, ve kterém najdete slevový kód).


Dřevěná vláčkodráha

Vláčkodráha bývala Kubíkova doména, byla u nás na denním pořádku, proto doma máme poměrně velkou drážní základnu. Teď objevuje kouzlo vlaků nejvíc Matýsek a moc si přál svůj vlastní vlak na baterky. Dřevěná vláčkodráha je podle mě jeden z nejvděčnějších dárků vůbec, je to velice kreativní stavebnice a navíc nabízí spousty možností hry. 


Zábavné a jednoduché knihy

Matěj je velký čtenář stejně jako jeho dva sourozenci. Miluje, když je mu čteno, ale taky si moc rád prohlíží různá velkoformátová leporela beze slov. Má rád barvy a základní počítání, baví ho "hledací" knihy a okénková leporela. Pokud hledáte nádherné ilustrace a jste zrovna ve fázi barviček, doporučuju  sérii Malovaná příroda - my máme Barvy v přírodě. Jestli se zrovna vaše dítě učí fungovat bez plenky a zvyká si na záchod, super je vtipná veršovaná myška - Víš, co má v plínce myš? a novinka Víš, kam chodí kakat myš? No a Petr Horáček je moje srdcová záležitost a Matěj má jeho knihy moc rád - přibyde nám Slon.


Albi kouzelné čtení pro nejmenší

Tříleté dítě už zvládne pracovat s jednoduššími knihami z Kouzelného čtení. Matěj do ruky bere Albi tužku celkem často, nejraději má miniknihy s ročními obdobími a jednoduchá povolání, máme hasiče a chystá se k nám policista.


Vzdělávací hra Quantitix

Celá série Eduludo od Djeco je velice povedená a hry na podobném principu doma už máme z dřívějška (Topologix a Coloformix). Jsou tak dobré, že o nich plánuju napsat větší článek. Protože Matěj teď hrozně rád počítá, všechno a všude, vybrala jsem mu didaktickou hru Quantitix, která je zaměřena na počty do 5.


Logická vzdělávací hra LogiCASE

Vůbec jsem tyto logické hry značky HABA neznala, až nedávno na mě někde v newsletteru vyskočily. Stejně jako mě zaujalo Logico Piccolo, tak mě zaujal i LogiCASE, princip bude podobný. V nabídce jsou různé sady pro různě staré děti, plus rozšiřovací balíčky karet pro jednotlivé věkové kategorie.


Deskovky pro začátečníky

Jestli máte rádi deskovky a se staršími dětmi hrajete, určitě znáte situaci, kdy se chce zapojit i to nejmladší dítě. A pak nastávají třenice. Jestli jste herní rodina jako my, rozhodně byste měli mít i nějakou tu hru pro nejmenší. Jsou, a není jich málo. Jsou i takové, které budou bavit i starší děti. Třeba jako je Křeččí banda. Anebo Šnečí závody.



Maxi zažehlovací korálky

Zažehlovací korálky u nás doma frčí. Klárka i Kubík něco vytváří často, Matěj chce taky. Zvládá, ale při té standardní pidi malé velikosti docela zuří a ztrácí trpělivost. A dodělávám já. Víte, že jsou i zažehlovací korálky Hama MAXI? Tříleťáci budou nadšení.


Djeco tvoření pro nejmenší

Djeco má krásné kreativní sady i pro velmi malé děti. Ty většinou rády lepí, ať už to jsou bambulky, filcové tvary, papírky nebo pěnovka, úspěch z uměleckého díla zaručený! Hledat můžete pod označením Djeco koláže pro nejmenší. My máme dobrou zkušenost s těmito.


Sametové omalovánky

Přetahují. A je to normální. Někdy je to ale může pozlobit, někdy sami se sebou nejsou spokojení. A proto vzniklo sametové malování. Omalovánky, které díky speciální černé sametové vrstvě nedovolí přetahovat a obrázky vypadají velice efektně. U nás baví všechny tři.


Magické fixy

Maličkost, ze které budou mít radost všechny děti, co rády kreslí. Takže asi skoro všechny. 9 barevných fixek a jedna speciální. Když s ní po namalovaném obrázku přejedete, změní se barvy. Magické fixy jsou vhodné pro děti od tří let.


Možná ještě lovíte poslední dárky a většina eshopů pořád krásně stíhá doručit pod stromeček. Já vám přeju co nejkrásnější a nejklidnější adventní období. Třeba s nějakou knihou z mé knižní výzvy :)

Pokud byste něco nakupovali v eshopu Agátin svět, můžete využít moji 10% slevu s kódem IGFZRZKA10

4 komentáře:

  1. Dobrý den, asi už se blogu nevěnujete. Přesto se zkusím zeptat, jestli byste se nepodělila o zkušenost s HABA hrou Logicase 4+. Zaujala mě jako dárek pro syna, ale na netu se nedají najít žádné reálné zhodnocení, jak moc to děti baví a jak dlouho jim vydrží, než se úkoly okoukají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, blog už bohužel usíná. Začala jsem pracovat a tak kreativní síly jsou třeba jinde :D Nicméně ještě tady jsem, pár článků ještě jistě přibude.
      Ke hře Logicase - vybrala jsem ji jako levnější alternativu Logico Piccolo, ke které jsem se za ta léta nerozhoupala. Logicase je super myšlenka, hezké logické úkoly, zpracování s kolíčkem je také fajn. Ale prostě to omezené množství kartiček je svým způsobem limitující. Matýska to bavilo intenzivně tak měsíc. Teď to vytáhneme jednou za čas. Myslím, že by se vyplatilo pořídit i náhradní sady a případně i pokročilejší verzi. Aby toho prostě bylo víc. Jenže přijde mi, že to tak je skoro se vším...

      Vymazat
    2. To je škoda, i když to znám 😆 doufám, že zanechate alespoň dárkové inspirace, ty už roky miluju a čerpáme z nich

      Vymazat
  2. Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat