pondělí 6. prosince 2021

Hrajeme / Pohádkáři

Jsem vyloženě ráda, že mi článek o nádherné dětské hře Pohádkáři vyšel na předvánoční čas. Protože tato hra je pod stromeček jako dělaná, je klidná, nesoutěživá, podporuje fantazii, podněcuje ke společnému povídání. Pohádkáři je příběhová desková hra, herní mechanismus je podobný jako u světoznámého Dixitu, ale je přizpůsobena poměrně malým dětem. Jak náročností, herním časem, tak tématem. Moje děti (8, 6, 3) si Pohádkáře vyloženě zamilovali. Musím uznat, že grafické zpracování je bezkonkurenční, a tak se jim vůbec nedivím. Vyšla u ADC Blackfire CZ.


Dvě děti, Wilfried a Marie, milující dobrodružství a zvířata, našli kouzelnou knihu. Mohli tak vstoupit do všech tajných příběhů a co víc, mohli o nich rozhodovat. Mohli svobodně vybírat hrdiny těchto příběhů a díky tomu je každá pohádka tak unikátní. Hrdinové v této knize nejsou lidé, ale zvířata a je velice zajímavé, jak dokážeme i "němým" tvářím přiřknout mnoho lidských vlastností, emocí a stereotypů. Právě proto jsou Pohádkáři tak moc zábavní.



Pohádkáři jsou hra pro 2-6 hráčů, což je fajn, protože čím víc hráčů hraje, je to celé zajímavější. I proto se hra báječně hodí na setkání s kamarády, na návštěvy u příbuzných, na dlouhé rodinné večery. Jedna partie je maximálně na půl hodiny, pravděpodobně ji zvládnete i dřív. Doporučená věková hranice je 5 let, myslím, že by zvládly i děti čtyřleté, pokud jsou už na hraní deskovek trochu zvyklé. Pohádkáři nejsou složití. My hrajeme občas i s tříletým Matějem (protože on silně touží po tom být zapojen), ale musíme ho vyloženě navigovat, což je vzhledem k hernímu mechanismu a následnému tajnému hlasování poněkud komplikace. Je potřeba, aby alespoň jeden hráč uměl číst, dostane důležitou roli vypravěče.



Je to příběhová hra. Hráči společně vytváří jeden pohádkový příběh tím, že do něj dosazují hlavní hrdiny. Zvířecí hrdiny. Ke každé části příběhu vybírá každý hráč tajně svého favorita (celkem z pěti karet v ruce). Když se tito navržení kandidáti vyloží (opět tajně) na stůl, všichni musí hlasovat pro jednoho z nich, o kom si myslí, že by nejlépe pasoval do role zmíněného hrdiny. Pak přijde na řadu bodování, což znamená posun jednotlivých hráčů po bodovací stupnici. Tímto způsobem se hraje základní varianta hry určená pro 3-6 hráčů, je kompetitivní - tzn. že hráči mezi sebou (ve velmi mírumilovné rovině) soupeří, kdo v bodování získá nejvíc hlasů.



V přiloženém návodu jsou obsaženy i další varianty hry, což mám obecně u her moc ráda, rozšiřuje to tak herní možnosti a hra se jen tak neomrzí. Jedna z variant je vhodná i pro mladší hráče - je kooperativní, buďto společně vyhrajete nebo prohrajete. Potom je zde varianta i pro dva hráče, kdy se k vybraným hrdinům náhodně doplňují hrdinové z dobíracího balíčku karet. Tvůrci hry ale nezapomněli ani na nejmenší hráče, v této verzi hry se neboduje ani nesoupeří, hráči se společně domlouvají na nejlepším možném řešení.



Musím zmínit samotné zpracování hry Pohádkáři. Krom pěkně ztvárněných hlasovacích žetonů a "puzzle" bodovací stupnice hra zaujme krásnými ilustracemi zvířat na jednotlivých kartách (86!). Všemu tomu ale vévodí kouzelná kniha v kroužkové vazbě s tvrdými odolnými deskami. Každá bohatě ilustrovaná dvoustrana obsahuje dvě průhledné kapsy, na pravou stranu se vkládá část příběhu a do levé části vybírají hráči zmíněného hrdinu. Je to šikovně důmyslné. Stejně praktický je i bezvadný insert, takže vše v krabici má své místo a nehrozí náhodné promíchání komponentů.



Hra obsahuje celkem deset příběhů. Jasně, mohlo by jich být víc. Ale. Tím, že variant, jak do těchto příběhů naskládat hlavní hrdiny, je nespočet, hra nezačne nudit už po pár partiích. Mysleme na to, že je určena předškolním a mladším školním dětem, které nepotřebují složité zápletky a bude je bavit příběhy skládat mnohokrát. Pokud by vám to přece jen bylo málo, nedávno vyšlo první rozšíření Pohádkářů (Nová dobrodružství). Přemýšlím, že ho dětem koupím, hra je moc baví a kupodivu spolu během vytváření příběhů pěkně fungují :)


Můžu jen doporučit, Pohádkáři jsou vážně super. Perfektní rodinná příběhová hra vhodná i pro mladší děti. Hraní této hry nabízí velice intenzivní zážitek a radost ze společně vytvořeného díla. Je to hra, u které se mluví, diskutuje, argumentuje, a to se mi moc líbí.

-
Za recenzní kousek hry Pohádkáři děkuju firmě ADC Blackfire.

Žádné komentáře:

Okomentovat