úterý 28. prosince 2021

Knihy pro děti / Lopuchové pole

O některých dětských knihách se píše všude. Jsou knihy, které jsou v recenzích propírány dřív než vyjdou. Jsou to takové ty moderní snové knihy, krásné ilustrace a obří reklama. Dřív jsem je chtěla taky hned mít, že když je musí mít každý, kdo na těch internetech něco znamená, taky bych ji měla dětem dopřát. A světe div se, ono to u nás často nefungovalo. Dětské ach se nekonalo. A tak už většinou vyčkávám a snažím se nekupovat všechny novinky s nálepkou bestseller. Někdy nejdřív omrknu v knihovně, nebo v knihkupectví. A někdy je koupím až reklamní bublina praskne. A pak jsou knihy méně nápadné, které se odněkud vyloupnou a už s námi zůstanou. Protože mají to něco. Dnes mám pro vás tip na moc hezkou knihu pro děti mladšího školního věku s názvem Lopuchové pole, která vyšla v roce 2020 v nakladatelství Bookmedia. Až ostudně dlouho čekala ve skříni na svůj velký den a teď se od ní nedokážeme odtrhnout.


Skupinka velmi různorodých dětí, které převážně žijí v jednom činžovním domě, svůj volný čas tráví na dvorku obklopeném domy. Každé z dětí má své vlastní trable, ani jedno z nich nemá úplně jednoduchý osud. Dvorek je pro ně bezpečným útočištěm, místem, kde jsou spolu, místem, kde jsou mezi svými, místem, kde se dějí Věci. Protože na dvorku stojí také dům s kouzelnou zahrádkou paní Mariany. Čarodějnice. A jejího starého kocoura s potrhanýma ušima. Díky nim se často dají události do pohybu a naberou ten správný směr...



Zdánlivě nesouvisející osudy dětí se po pár svižných kapitolách rychle propletou a my se tak vydáme na zábavnou a dojemnou cestu dětskou duší. Jak už jsem naznačila, děti ze dvorku prožívají různá nelehká životní období - hlavní hrdinka Magda se stará o svoji slepou sestřičku, Nejtlustší (v knize vtipně válcují výstižné přezdívky běžná jména) má tatínka alkoholika, Jack Sparrow zase zhoubný nádor, špinavý Harry Potter žije s mámou a několika sourozenci v jedné místnosti bez koupelny... Žádný med, co? Je to vůbec vhodné pro dětská ouška?



Nemusíte se vůbec bát, tato kniha je opravdu kouzelná, jak svým dětsky "lindgrenovským" příběhem a černou magií, kterou všem napomáhá místní Čarodějnice, ale i stylem, jaký autorka pro svůj seriózní text zvolila. I když se jedná o velmi vážná témata, Polka Katarzyna Ryrych ukazuje, že vždy existuje řešení, jak z nelehkých osudů ven. A nemyslete si, že to bude jen mávnutím kouzelnou hůlkou, všichni vnímaví čtenáři poznají, že pomoct si můžeme většinou sami. Sami sobě anebo jeden druhému. Nedocenitelnou roli v knize hrají i nevšední dospělé postavy, které nezapomněly, jaké je to být dětmi, a které nevidí svět jako černobílý.



Lopuchové pole je velmi povedená a krásně ilustrovaná dětská kniha plná zábavných dobrodružství, která zažívají úplně obyčejné děti z "průměrného" sociálního prostředí. Kniha čtenářům citlivě servíruje všemožné svízele, se kterými se může kdokoliv z nás setkat, a nabízí vtipná rozuzlení. Kniha pobaví a donutí k zamyšlení.

-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Bookmedia

Žádné komentáře:

Okomentovat