úterý 14. prosince 2021

Hrajeme / Šampioni Jablečného království (My Little Scythe)

Na tuto hru jsem se tááák moc těšila. Doslova jsem se nemohla dočkat nového vydání, které přišlo v Albi teď v říjnu. Tentokrát už s českým názvem Šampioni Jablečného království, dříve známá pod originálním My Little Scythe. Tato hra je tolik chválená, tak doporučovaná. Já se nechala ráda zlákat. A neprohloupila jsem. Je to velké, je to propracované, je to pokaždé jiné. Baví děti, baví nás rodiče. Šampioni Jablečného království je nádherná výpravná rodinná hra, kterou budete s dětmi hrát opravdu rádi. Ideální jako společný dárek pod stromeček.


Šampioni Jablečného království je taková první pořádná strategická hra; příběhem, grafikou a jednoduchými pravidly přizpůsobená mladším školním hráčům. Je to ten typ hry, co zabaví celou rodinu, rozhodně je to deskovka, u které se nebudete vy dospělí nudit a počítat minuty do konce. Děti se naučí základní techniky plánování, směny a strategie, do budoucna jim to pomůže při přechodu na velké strategické hry.



V kraji bohatém na suroviny a dobrodružství spolu v přátelském vztahu žije sedm zvířecích království. Uprostřed těchto sedmi říší stojí hrad Stálestál, klenot Jablečného království, které je původním domovem všech zvířat. Každý rok vyráží dvojice sourozenců z těchto zvířecích království na Dožínkový turnaj, kde musí co nejdříve získat 4 poháry v různých disciplínách. Vítězná dvojice zajistí roční vládu své říši nad celým Jablečným královstvím.



Velká krabice toho ukrývá opravdu spoustu. Hra je bohatá na komponenty, krásně zpracované karty a především výrazné plastové figurky. Precizně zpracovaná zvířata, která si můžete za dlouhých zimních večerů podle návodu nabarvit. Krabice má i kvalitní insert, dva velké pořadače, do kterých vše přehledně uložíte. U tak obsáhlé hry by to asi jinak nešlo. Obrovská hrací plocha je moc hezky ilustrovaná, líbivá, pro děti absolutně přitažlivá. Několikastránkový návod mi nejprve přišel nekonečný a nabyla jsem obav, že to opět nezvládnu. Jako vždy jsem plašila zbytečně, ač jsou pravidla hry na první pohled komplikovaná, vůbec tomu tak není, jen si všechno musíte na jedné dvou hrách osahat a zažít.




Já vám tady nechci vysvětlovat pravidla hry. Ty si jednoduše přečtete kdekoliv jinde. Úplně ve stručnosti shrnu to, co se ve hře děje. Každý hráč má dvě stejné figurky zvířat - dva sourozence zastupující jednu zvířecí říši (třeba dva orlové). Po herní ploše, která je rozdělena na šest krajů (tundra, hory, les, poušť, červené skály a bažiny), se každý hráč pohybuje pomocí obou figurek dle jistých pravidel. Každý má před sebou svoji malou hráčskou desku, kde si posouvá klasickou člobrdovou figurku na jím zvolenou akci, kterou chce se zvířecími sourozenci na velké ploše podniknout. Může provést buď pohyb (akce JDI), nebo může může objevovat nové suroviny (akce HLEDEJ), nebo může směňovat (akce VYTVOŘ). V akcích "hledej" a "vytvoř" existuje více možností volby. Na hráči je teda před každým tahem dost důležité rozhodnutí, která volba pro něj bude v daném kole nejvýhodnější. Navíc každý využívá své unikátní karty povahy, která usnadňuje získání poháru v jedné disciplíně, a také až dvou vylepšení, které vytuní některé akce (jdi a vytvoř). Pohár jde získat v 8 různých disciplínách, k vítězství vám stačí poháry 4, takže máte poměrně široké pole působnosti.



Hra je určena hráčům od 8 let, je to celkem odpovídající, snad bych jeden rok ubrala. Sedmileté dítě si podle mě v pohodě samostatně zahraje, pokud mu ze začátku ukážete, jak na to. Hrajeme i s šestiletým Kubíkem, ale potřebuje víc popostrkovat a semtam napovědět. Nicméně nehrajeme zas tak dlouho. Dávám mu ještě pár partií a vím, že to brzy zvládne sám. 



I přes komplexnost herního mechanismu to není zdlouhavá hra. Cíle jsou relativně lehce dosažitelné, není potřeba vynaložení extra velkého úsilí. Míváme hotovo do 30 - 45 minut, každá hra uteče jak voda. Je to svižná hra, hráči se střídají rychle, nikde nic nedrhne (občas teda drhne matka nervózně listující v pravidlech).



Hra je ideální pro rodiny s dětmi, může ji hrát až 6 hráčů. V krabici však najdete i návod na sólovku, hru pro jednoho hráče s názvem Automa. Jsem ráda, že tomu tak je, protože ne vždy je po ruce her-chtivý spoluhráč.


Jsem opravdu nadšená a přednosti této hry jsou jasné. Nadstandardní provedení - asi nemáme doma moc her, které by v originalitě a propracovanosti Šampiony předčily. Moc se mi líbí celková myšlenka této hry. Ač je v první řadě kompetitivní (snažím se porazit své protihráče), soutěžení není nijak agresivní, ba naopak, celé dobrodružné putování je velmi mírumilovné. V některých případech si dokonce mohou protihráči pomáhat, a to mi přijde jako ideální vzkaz do života našim dětem. Tak to totiž ve skutečnosti funguje. Doporučuju všema deseti, i přes vyšší pořizovací cenu vězte, že Šampioni Jablečného království s vámi zůstanou dlouho.

-
Hru Šampioni Jablečného království jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Albi.

2 komentáře:

  1. Zdravím, moc děkuji za recenzi. Bylo to poslední pošťouchnutí k tomu, abych hru pořídil. Zvlášť když je teď u Albi s výraznou slevou:) U nás teda zatím jedou hlavně postřehovky. Momentálně Kdo to byl? nebo Taco, kočka, koza, sýr, pizza, popř. ještě kreslící Druhá šance. Ale snad se časem dopracujeme i k těmto větším a náročnějším hrám:)
    Jinak moc děkuji i za články o cestování. Loni na konci léta jsme byli i s malou neteří ve Slovinsku a byla to snad zatím nejlepší dovolená! Vaše články byly velkou inspirací. Stihli jsme toho opravdu hodně (hory, jezera, vodopády, jeskyně, moře, Lublaň i Velikou planinu) i dospělí byli dost znavení, ale stálo to rozhodně za to. A letos to vypadá, že s náma do Slovinska pojede půlka rodiny:) Tak snad to c-situace umožní. Ještě jednou moc děkuji a těším se na další Vaše zápisky, ať už z cestování nebo hraní;)
    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Jirko, moc ráda čtu tyhle komentáře a hlavně zpětnou vazbu k cestovatelským článkům :) jsem moc ráda, že se Vám cesta vydařila a že Vás Slovinsko tak nadchlo. My tam jezdíme moc rádi, kombinace pestré přírody, dobrých lidí a geografické blízkosti. Každopádně si užívejte každou vaši další cestu, to jsou zážitky, které nám nikdo nevezme.
      P.S. K hrám - díky za tipy k postřehovkám :) A Scythe je fakt úžasné!

      Vymazat