sobota 11. prosince 2021

Mama tip / Hrady Čech a Moravy

Výletování po hradech a zámcích patří skoro k českým národním sportům. Když jsem byla já malá, jezdilo se buďto do zoo nebo na nějaký hrad/zámek. Jako děti jsme z toho neměli moc rozum, historie nám přišla natolik složitá, že jsme si užívali jen ty tajemné představy o bílých paních, dracích a hladomornách. Já k dějepisu bohužel nikdy extra kladný vztah nenalezla, ale i tak mě tyto velkolepé stavby fascinují. Nejezdíme sice po hradech cíleně, ale rádi nějaký navštívíme, když jsme poblíž. V Česku i v zahraničí. A protože já a historie viz výše, jsem hrady zaujatá spíš z architektonického hlediska. Mám pro vás tip na krásně zpracovanou knihu z nakladatelství Grada (2020) Hrady Čech a Moravy: Známé i neznámé příběhy a osudy.


32 nejznámějších českých hradů očima pedagoga Jana Kvirence. Kniha popisuje historii v širším kontextu, seznamuje nás s jednotlivými panovníky a jejich osudy, zaměřuje se i na nejrůznější zajímavosti a pikantnosti z jejich životů. Kniha je dobře protkána velkým množstvím fotografií a původních ilustrací.






Kniha Hrady Čech a Moravy by se teď před Vánoci mohla stát pěkným dárkem pro všechny milovníky české historie, ale také pro rodiny s dětmi, které rády podnikají tyto druhy výletů.


-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat