středa 8. prosince 2021

Mama tip / Můj atlas zvířat a rostlin

Loni jsem naší rodině pod stromek nadělila velkoformátovou knihu Naše výlety. Psala jsem o ní, vzpomínáte? Ač po České republice cestujeme velice málo, pár zápisků už v ní za ten rok máme a děti si knihu s láskou prohlížejí a vzpomínají na prožitá dobrodružství. Pokud třeba hledáte vhodný dárek pro kamarády, nebo nějaké příbuzné, toto je podle mě ideální volba. A letos? Ze stejného nakladatelství Familium jsem letos dětem pořídila knížku obdobného formátu Můj atlas zvířat a rostlin. Je to kniha, kterou si děti dotváří samy, doplňují, kreslí, lepí. Svým vlastním prožitkem se stávají autory velké objevné knihy. A to je paráda.


Kniha má ale i svou teoretickou část, děti se v knize dozví mnoho zajímavých informací o zvířatech i rostlinách. Z té kreativní části musím zmínit velkou pestrost úkolů - děti budou pozorovat a zaznamenávat své výsledky, budou měřit, budou kreslit, budou psát příběhy, vařit a experimentovat, mohou i fotit a výsledné snímky vlepovat do knížky. Vznikne tak hotové umělecké autentické dílo, které si s láskou za pár let prohlédnete.




Knížka je logicky rozčleněna na jednotlivé kapitoly fauna x flóra, ale jde samozřejmě víc dopodrobna. Ze světa zvířat je nejvíc prostoru věnováno psu a kočce, dále zvířatům z farmy, exotickým zvířatům anebo hmyzu. Flóra je rozdělena do několika celků - listnaté stromy, jehličnaté stromy, pokojové rostliny, bylinky, luční květiny, ovoce a zelenina.




Ta míra zapojení je úžasná. Je to navíc super dárek pro sourozence, protože děti spolu musí spolupracovat, tvořit projekt. Každý přispěje něčím, budou spolu komunikovat, rozdělovat si úkoly. Tahle forma sourozenecké spolupráce nám letos dobře funguje u vytváření betléma a jsem ráda, že to posuneme zase o krok dál.



Dnešní děti to mají v mnohém jednodušší (i když zase ve spoustě věcí složitější). Já si takový deníček tvořila taky, do obyčejného sešitu bez linek jsem si lepila listy stromů a dokreslovala k nim plody, lisovala květy rostlin z babiččiny zahrádky, psala si tam, kolik se naší kočce narodilo mláďat... Generace našich dětí to už má líbivě předchystané, ale pořád se musí hodně zapojit. Myslím, že Můj atlas zvířat a rostlin je krásným dárkem pro dnešní děti, které jsou zvídavé a kreativní stejně jako jsme byli my, stránky knihy je spolehlivě navedou na cestu poznání světa kolem nás...


P.S. Knihu bych doporučila mladším školáčkům, pokud chcete, aby byli samostatní. Pokud hodláte dětem s tvorbou atlasu pomáhat, můžete obdarovat i předškoláka.

Žádné komentáře:

Okomentovat