úterý 28. ledna 2020

Zimní barefoot boty Beda Elisha podruhé

S přicházející zimou stoupala vlna nervozity u nás doma a už docházelo k lehké kapitulaci ve směru k barefoot botám. Klářina široká noha a vyšší nárt mi velice zužují možnosti výběru a sehnat něco v listopadu bylo skoro nad moje síly. Loni jsem na blogu sepisovala moji zkušenost se zimními botkami Beda s membránou. Spokojenost nebyla 100%, lehce jsem zatoužila po změně. Ale! Široká noha! Beda měly jako obvykle zpoždění a už jsem se tím pádem dívala po alternativách. Které teda nejsou. V náhlém návalu zoufalství jsem koupila ani ne kompromisní Little Blue Lamb. Jenže Klárka byla přesně v mezivelikosti. Takže šly obratem zpět.  A světe div se - začátkem prosince konečně přicházejí (opět) Beda Elisha. Jsou to pro mě jediné dostatečně široké barefoot boty s membránou. Ano, nejsou dokonalé, ale jsou úžasně flexibilní, krásně teplé, dostatečně vysoké. Mohly by být odolnější - co do vlhkosti i ošoupání.
 

České boty Beda jsou bezva a já jsem za ně neskonale vděčná. Jsou pro Klářinu nohu jako dělané. Trochu škoda je, že není na výběr z vícero designů. Klárka oplakala, že má úplně stejné, jako loni. Na druhou stranu, tmavě modrá je poměrně milosrdná. V kombinaci se sytě růžovými detaily to jde skousnout i u holčiček.
 

 
 
Velur je pro mě jako ježek v kleci. Pořád si s ním nevím rady a v situaci, kdy se mi ti dva vracejí ze školky každý den od bahna až po uši, ztrácí dennodenní mytí smysl, zničila bych je. Nasucho to nejde vůbec. Takže každé odpoledne mhouřím oči a dělám, že to zaschlé bláto nevidím. A čistím, když je to nutné - když jdeme do divadla třeba :)
 

 
Boty Beda mají i několik nesporných předností - největší výhoda je šířka v oblasti prstů. Rovná podrážka je dokonale ohebná, teplý kožíšek, vlněná stélka, zapínání na tři sucháče, které jsou dostatečně dlouhé. Membrána letos zatím udržela nohy v suchu. Tepelná izolace je do běžné zimy dostatečná, Klárka se vrací s teplou nohou.
 

 
Barefoot boty mají děti do městské zimy, do suché zimy, do běžného sněhu a do toho divadla :) Do bláta a do břečky mají sněhule. Potřebují je do školky v situacích, kdy mám o barefooty strach - mokrý sníh, déšť, břečka. Už několikátý rok nakupujeme sněhule v Decathlonu. Sice neoplývají bůhvíjakou šířkou ani ohebností, děti je kupodivu milují. Asi proto, že je má půlka naší Montessori školky.
 
 
-
Boty jsem Klárce se slevou koupila v eshopu Barefoot boty U Běželů

8 komentářů:

  1. Syn má taky širokou nohu, takže výběr je jednoduchý, díky za Beda boty, vše ostatní mu je úzké. Ale také mám problém s tím, jak se o materiál starat, celoročky vypadaly po měsíci, jak kdyby je nosilo už několik dětí:( Naštěstí synovi je to jedno;) a já jim to kvůli té šířce odpustím... A místo sněhuli do břečky a bláta má zateplené gumáky Demar, ohebnost nic moc, ale jsou neskutečně lehké. Hezké dny, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Báro, ano, přesně jak píšete, já jsem za ně taky vděčná, ale prostě mám pocit, že po měsíci nošení vypadají jako po roce. No ale je to jen kosmetická vada, to všichni přežijeme. Já právě chci vyzkoušet na jaro celoročky Beda z hladké kůže, jsem zvědavá na rozdíl... Mějte se fajn, Jana

      Vymazat
  2. Take se mi vzdy libila zn. Beda, ale jelikoz dcerka nema tak sirokou spicku, kupujeme Jonap. Driv Filii. Pomerne rychle byl vyprodany model B5, nastesti pak vytahli do boje s B4, ktery me vydesil prave kuzi, vzdycky jsme meli semis. Vinova barva po promasteni dodala botam sto let stary vzhled, ale JO, je to super!! Otru vhlkym hadrikem, vysusim, promastim. Zatim teda zima nic moc neproverila, ale peci oproti semisi mohu jen chvalit. Sama bych do kuze nesla, kdyby mi nic jineho nezbylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jonapy se mi taky líbí, ale neměla jsem možnost ani vyzkoušet, sehnat B5 byl vždycky nadlidský výkon :) Kubík má letos poprvé Protetika z hladké kůže a ta údržba je oproti veluru sto a jedna. Takže já bych rozhodně ocenila zimní Beda v hladkém provedení.

      Vymazat
    2. Dobry den, my meli meli Bedy loni, letos mame Protetiky. A teda ty Protetiky se dobre cisti, ale mame je zase nejake odrene, kuze mne prijde mekka. V kazdem pripade pripade pristi rok prestavam setrit a jdeme zpet na stromy, k Filii. Ty Protetiky maji tak uzky jazyk, ze vyzaduji, aby byl dobre srovnany, na coz nase dite kasle a v botach ma tak regulerni diru. O chybejicich chlopnich na jazyku ani nemluvim. Jo, je to veda ty barefoot boty. A to zdeseni, kdyz jsme na zacatku ledna nemohli jednu botu najit, bala jsem se, ze vypadla z auta. Kde by clovek shanel barefoot boty uprostred zimy... Preji Preji den, Dana

      Vymazat
    3. Dano, ano, je to anabáze :) My máme Protetika letos u Kubíčka - zrovna smolím článek a vůbec nemáme problém, ani s jazykem, ani s oděrkami :/ Ale věřím, že každé dítě je expert na jiné oblasti :D A jak píšu níže, Filii jsou prostě Filii. Protetika mi přišly boží skrz tu cenu - poloviční oproti Filii, což je pro mě velká motivace do příští zimy. mějte se moc hezky, jana

      Vymazat
  3. Zajimave, s tim velurem a hladkou kuzi mam opacnou zkusenost. Dcera ma uzkou nozku, tak ji kupuju Filii, velurove. Za me velka spokojenost, i kdyz je bezne od bahna nemyva. Je fakt, ze je moc často nemyju. Ale kdyz z nich vyroste jsou skoro jako nove. Jejich problém je cena. Chtela jsem usetrit, tak jsem ji koupila na leto Froddo, které jsou jen v hladké kuzi. V lete, kdy stejne pulku casu chodila v sandalich, po mesici vypadaly tenisky jak po dvou detech. Strasne odrene. Takze ja už do hladke kuze znovu nepujdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže on je podle mě zásadní rozdíl ve veluru od Filii a Beda. Nebo mám aspoň ten pocit, že Kubíkovi velurové zimní Filii vydržely opravdu jako nové, mnohem víc než Beda. A pak je to taky v té frekvenci čištění, pokud je nemíváte silně znečištěné, nemusíte tak často mýt, vydrží hezké mnohem dýl, o tom žádná. Ale děti chodí do školky, kdy jsou venku v každém počasí tak 2 hodiny, často chodí k rybníku a do lesa, kde to bláto je. Tomu se nevyhneme. Hladká kůže se samozřejmě snáz odírá, takže to jde taky vidět, ale Kubíčkovy zimní boty Protetika z hladké kůže vypadají teď na sklonku zimy jako nové... To jsou dilemata :))

      Vymazat