středa 11. prosince 2019

Miminko / Péče o zuby odmala

Matěj má osm zubů. Chtěla bych říct, že jsem v péči o jeho mladý nevinný chrup pečlivá, že mu dvakrát denně poctivě čistím zuby. Jenže ne. Občas zapomenu. Na to, že mám už dva starší, kterým zuby čistíme na 100%, to u Matýska pořád nemám zautomatizované. Od prvního zubu má sice kartáček, jsem si vědoma všech úskalí a nebezpečí, které jeho zoubky ohrožují. Ale. Zapomínám. Matěj má výhodu v tom, že má dva velké vzory, které ho táhnou dopředu. Odmala projevoval enormní zájem o kartáčky všeho druhu, když dostal svůj, tak s ním semtam i spával. Na povel si sedl a ochotně otevřel pusu a já mu mohla ty malé perličky začít čistit. Jenže tam, kde jeho ochota nechat si čistit zuby začínala, netrpělivost mít pusu tak dlouho otevřenou to většinou ukončila. Nikdy jsem ho sice nemusela zalehnout a pusu násilím otevřít, ale nevím, jak mu mám vysvětlit, aby pusu otevřel dokořán a držel. Ale neva, to nějak vybojujeme.


K zubaři i na dentální hygienu chodíme pravidelně. My i děti. Matěj s námi byl poprvé u zubaře na prohlídce ještě před prvními narozeninami. Spíš než nějaká kontrola to bylo o zopakování důležitých věcí ohledně dětského chrupu.


 
Takže prý stírat a čistit. Co se kartáčků a zubních past týče, za těch šest let, co máme děti, jsme toho vyzkoušeli hodně. Ti starší už mrčí, když jim nějaká pasta nechutná, a já si vždycky vzpomenu na své dětství a jahodovou Perličku, kterou jsem bytostně nenáviděla. Pro Matějka jsem vybrala australskou přírodní kosmetiku Jack N'Jill. Zubní pasty Jack N'Jill jsou označovány za nejbezpečnější na světě, protože neobsahují žádné chemikálie a další zbytečnosti. Mají v nabídce pár ovocných příchutí a jednu neutrální. My máme doma malinovou. Používám ji ale jen pro Matějka. Pasta je průhledná a hutná, chuť jemná, nepěnící, bez fluoridu. Ideální pro miminka a velmi malé děti. K pastě Matěj dostal i zubní kartáček vyrobený z kukuřičného škrobu. Musím říct, že ten je vážně skvělý, buclaté tělíčko se malé ručce dobře drží a hlavně má neskutečně jemné štětinky. To je jeho největší plus. V nabídce je i zklidňující zubní gel na situace "asi rostou", silikonové kartáčky pro první čištění nebo ubrousky ke stírání povlaku na prvních zubech a dásních - to se mi moc líbí a byla z toho nadšená i naše dentální hygienistka.



 
Jsem ale ráda, že něco děláme přece jen dobře. Že děti nepijí sladké nápoje, že si jednou za čas dají džus nebo ochucené mléko. Že celý den nepocucávají slazené čajíky a šťávičky z nějaké lahvičky. Že jsou o vodě a neslazeném čaji. Z hrnku. Že už nikdo doma nemá dudlík. Že v každém receptu ubírám cukru na polovinu. Že máme školku, kde prakticky sladké není. Klára s Jakubem jsou jinak už ale dost rozmlsaní. Vůbec nevím, jaká je norma, jak moc sladkého jedí jiné děti. Klárku jsme drželi na uzdě dost dlouho, Kubíka už mnohem míň. Matěj kousal první domácí perník ve Slovinsku na dovolené v 9 měsících. Obecně mě štve, že jsem s tím sladkým dost vyměkla.



Jak to máte doma s dětmi a zuby vy? Bojujete? Čistíte v pohodě? Máte nějaké fígle? Osvědčené knihy? Největší boje si pamatuju u malého Kubíka, ten fakt nechtěl, nedržel, nespolupracoval, blbě otvíral pusu. A mám pocit, že zuby nemá tak bílé a hezké, jako Klárka. Že tam má u dásní povlak, který už nejde odstranit...

-
Tento článek vznikl na základě spolupráce s internetovým obchodem www.mamaja.cz. Mamaja.cz nabízí zdravé a ekologické potřeby pro děti a jejich rodiče, zaměřuje se hlavně na ergonomická nosítka, šátky a látkové pleny.

8 komentářů:

  1. To je krasna inspirace, ale co ten plastovy obal zubni pasty a toho uhliku pri dovozu az z Australie? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vubec nepopiram, neznam ale zadnou zubni pastu pro miminka vyrobenou v CR :/ a ani netusim, jestli se zubni pasty bali do papiru... kazdopadne budu rada za vase tipy. Ja si tady nehraju na zadnyho eko teroristu, beru vse rozumne a kdyz muzu malemu dat do pusy neco prirodnejsiho, jsem rada.

      Vymazat
  2. Zatím malé nejvíce sedl dětský kartáček Curaprox a máme rádi zubní gel Benjamínek.
    https://eshop.nobilis.cz/produkt/detsky-zubni-gel-benjaminek
    Zkoušela jsem různé i dětské bambusové atd. kartáčky, vše hned rozhryzáno. Takže návrat k tomu, s čím si docela ráda zuby čistí a i to vydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje starší mají TePe a už dlouhodobá spokojenost. Tento Jack'N Jill je malinkatý, fakt pro děti zhruba do dvou let, na první pohled a dotyk od plastu k nerozeznání, přijde mi pevný. Ale ty štětinky, fakt jsem neměla měkčí. A díky za tip na pastu :)

      Vymazat
  3. To, ze materske mleko ohrozuje zoubky, je mytus, ktrrym bohuzel zubari stale strasi. Naopak materske mleko obsahuje latky, ktere zoubky proti zubnimu kazu chrani. Mleko deti saji tak, ze do kontaktu se zuby prijde minimalne. Dcerku jsem kojila do 3,5 let, a to i nekolikrar za noc. Kaz nema ani jeden, zoubky jako perlicky. Doporucuji si o tom neco dohledat a nastudovat :) Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky moc za příjemný komentář. Nenapsala jsem to v článku přesně, to, jak píšu o kojení mi před měsícem povídal zubař a dentální hygienistka, a já jsem jim prostě věřila, protože mi to dává trochu smysl. Podle mě cokoliv jídlo/mléko musí na zubech kohokoliv něco zanechávat. Ale máte pravdu, měla jsem to napsat jinak, jasněji uvést zdroj a rozhodně víc nastudovat. Taky svoje děti dlouho kojím a zatím zuby všichni bez problémů. Každopádně díky za doplnění a ráda si o tom přečtu víc. Rozhodně jsem Matějka neochudila o žádné kojení :))) J.

      Vymazat
  4. Nezlobte se, ale mám pocit, že Váš článek by měl být označen jako reklama. Jednak nerozumím tomu, kde čerpáte informace, že kojení ohrožuje dětský chrup? Úzkostlivě zdůrazňujete, že Vámi popisovaná zubní pasta neobsahuje fluor, jako kdyby toto byla základní podmínka. Nicméně, musím souhlasit s Luckou, že byste si tuto problematiku měla nejdříve nastudovat, např. v pravidelných publikacích České stomatologické komory, která jednak doporučuje čištění zubů až od 2 let dítěte a také doporučuje množství fluoru v dětských zubních pastách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní, nezlobte se, ale článek je jako spolupráce pečlivě označen :) Asi jste nedočetla do konce. Vím, že to mnohé z vás trápí, tak už to tak několik měsíců dělám. Nerada se tady pouštím do nepřátelských diskuzí, které tady často před Vánocemi v tom nervózním období vyvstanou, ale jen slušně odpovím na vaše námitky. K označení "reklama" už jsem se vyjádřila, jen jste asi nečetla pozorně. Informace jsem čerpala od svého zubaře a dentální hygienistky. Asi jsem to tam měla napsat evidentně, je fakt, že to z toho nevyznívá. Tyto informace mám od nich a protože mi to dávalo v jisté formě smysl, použila jsem to. Nemyslím si, že kojení chrup ohrožuje, ani tak neměl článek znít! Kdybych si to myslela, nebudu všechny svoje děti tak dlouho zodpovědně a s láskou kojit ;) Ale oukej, je třeba to upravit, udělám to. Další bod - nemyslím si, že jsem psala nějak úzkostlivě. Proboha jen to ne. Píšu občas i s nadsázkou. Mí čtenáři můj jazyk znají a snad se k smrti nezalekli. To bych nechtěla. A poslední bod - ano, měla jsem si k tomu nastudovat všechny odborné publikace. Zkusím si něco dohledat, díky za tip! Ale velice vás prosím, odhoďte vaše rozezlení stranou a upřímně mi řekněte - to se opravdu nemají malým dětem čistit zuby do dvou let?? Jako vůbec? Proč? Nějak jim to škodí? Pokud by to byla pravda, značně by mi to ušetřilo práci. Budu velice ráda, když si najdete čas mi na toto stručně odpovědět. Děkuju Vám a přeju klidný advent. Jana

      Vymazat