pátek 4. ledna 2019

Cestování s dětmi / Kompaktní a zábavné krabičkovky

Krabičkovka. To je takový můj pracovní název pro nějakou hru nebo zábavu, která se ukrývá v nějaké útulné krabičce. Nabízí zábavu kdekoliv a kdykoliv. Dobře se převáží. Netrousí se po kufru. Nezabere moc místa. A zabaví ideálně celou rodinu. Jestli rádi cestujete, zásobte se něčím takovým, nepotáhnete s sebou přece do hor krabici s Duplem, no ne? O většině těchto krabiček už jsem tady někdy psala, jsou tedy námi pořádně ověřené, ale nedávno mi shodou okolností psaly dvě čtenářky a žádaly o tipy na cestovní hry. Tak mě napadlo, že nakouknu do našich cestovatelských kufříků. A tip na závěr: není od věci oddělit hry cestovatelské od těch domácích. Nebudou okoukané a děti tak budou o poznání nadšenější.

 
Poznávací a vzdělávací karty: Expedice příroda

Tuhle novinku jsem pořídila letos na Vánoce a jsem z ní nadšená. Mindok přichází na trh s krabičkami, které naučí děti poznávat různé druhy zvířat nebo rostlin, plus si o nich mohou přečíst něco zajímavého. Doma máme plemena psů a hmyz/pavouky. Vyloženě se těším, až s těmi hmyzími vyrazíme na jaro do lesa. Krásné zpracování, výborný nápad, ocení různě staré děti i dospělí.


 
Práce s fantazií: Story Cards

Máme je doma už nějaký ten pátek a myslím, že nás budou bavit ještě dlouho. Máme příběhové karty značky EeBoo s podtitulem Tajemný les, ale v nabídce jich je hned několik. EeBoo je zárukou nádherných ilustrací a tak trochu snového světa, ve kterém žijí v hojném počtu víly a skřítkové. Menší děti mohou obrázky jen popisovat, starší vymýšlejí příběhy. Pro nemluvící děti mohou na dovolené posloužit místo knížky, kdy rodiče pomocí obrázků vyprávějí. Podrobněji tady.


 
Jednoduchá postřehovka: Barvínek

Dvě varianty jednoduché postřehové hry za pár kaček, kterou zvládnou dobře i tříleté děti. Nemusíte hrát na rychlost, stačí jen tak pro zábavu. Principem hry je hledání stejných obrázků na kartách. Děti si musí všímat i drobných barevných odlišností, což je fajn pro učení barev. Podrobněji tady.


 
Postřehovka se zvířaty: Farmář Pepík

Ještě jedna postřehovka pro nejmenší z dílny Mindok avšak na jiném principu. Podle mě je o něco málo složitější než Barvínek, hledá se totiž chybějící zvíře, což vyžaduje i určitou představivost a paměť. Podrobněji tady.


 
Nejjednodušší stolní hra: Lotto

Lotto máme doma už hrozně dlouho, tuším od Klářiných druhých Vánoc. Je to podle mě jedna z prvních společenských her, kterou zvládnou už dvouleté děti. Kuba ji miluje už víc než rok a vozíme ji skoro všude s sebou. My máme zvířecí loto od značky Avenue Mandarine a i po třech letech intenzivního hraní je pořád v bezvadném stavu. Dobrý držák. A navíc krásně ilustrovaný držák.


 
Karetní hry pro prcky: Zvířátkové trio

Jedna krabička, tři hry. Kvarteto, černý Petr a pexeso. Karetní hra 4Bambini nám dělala poprvé společnost loni v Neapoli a s Klárkou už šly karty dost dobře hrát. Kubík ve svých necelých 3 letech spíš přihlížel. Krásně ilustrované karty se zvířaty z celého světa.


 
Hledání stejných obrázků: Chytré pexeso

Pexeso je samozřejmě evergreen. Jenže minimálně Jakub ho zatím nezvládá hrát podle pravidel. Takže máme Chytré pexeso Kvído z dílny Albi. To totiž nabízí i jiné možnosti hry než jen klasické hledání ukrytých dvojic. Máme zvířecí rodiny, ale v nabídce je víc druhů. Podrobněji tady.


 
Pracovní listy na cesty: Dokreslovací karty

Máme několik sad domalovánek od Svojtky, ale v nabídce je mívá třeba i Tchibo, navíc v krásné plechové krabičce. 50 oboustranných laminovaných kartiček s úkoly různých obtížností. Jeden fix. Kartičky jdou mazat, takže vydrží dlouho (akorát pozor, fix má ve velkém vedru u moře tendence vysychat bleskurychle). Kartičky nejen pobaví, mají i vzdělávací funkci - bludiště, spojovačky, rozdíly... Fajn pro předškoláky.


 
Představivost a slovní zásoba: Story Cubes
 
Obdoba příběhových karet, akorát, že se příběhy tvoří pomocí devíti kostek. Rory's Story Cubes. Jak jednoduchý nápad. Jak geniální nápad. Roztomilá krabička s magnetem, devět pěkňoučkých kostek a nekonečno variací na povídky. Dostala jsem ji (přivlastňuji si je sobecky já :)) od jedné čtenářky, mámy tří kluků, která je tady se mnou už hrozně dlouho, a přece jsme se nikdy neviděly. Dáši, děkuju ♥ Dnes jsme hráli celý den a hlavně Jakoubkovy zápletky jsou vskutku unikátní!



Práce s detaily a trpělivostí: Třídění ponožek

Ponožky od Fu.Fa máme už opravdu dlouho. Fu.Fo je bezvadný autorský projekt, puntíkovánky jsou skvělé. Mrkněte na stránky, IG nebo FB. Malá krabička se vleze do každého batůžku a zabaví i malé prcky, kteří budou hledat stejné páry ponožek. Starší články tady.



Tak tohle je můj výčet krabičkovek, doufám, že inspiruje a že některé z vás zachrání na cestách, ať už vedou do parku, nebo do dvoutisícovek.

Nás letos čeká první cestování v pěti. Uvidíme, jestli dáme už zimní hory, nebo až ty letní. Sice máme větší auto, ale zase s sebou potáhneme spoustu miminkovských věcí, takže prostoru v kufru nebude nazbyt. Na každou větší cestu dětem pořizuju něco nového. Tady pár tipů, co mě na trhu zaujalo.

 
Albi - kolekce Kvído

Tohle je vážně super. Sice máme doma jen to výše zmíněné Chytré pexeso, ale plánuju ještě Chytré vějíře, které jsou ideální do auta, Moje první kvízy a Hádanky na cesty.

Mindok - hry na kartičkách

Na dlouhé cesty autem se hodí nějaká společná zábava. Naše děti baví různé úkoly, které spolu plníme, myslím, že by je mohly pobavit i tyto karty - 50 veselých her na cesty nebo 50 veselých her do auta.
 
Mindok - magnetické hlavolamové hry

V tomhle frčí zatím jen Klárka. Doma máme hlavolamových her pro jednoho hráče několik a vyhlížíme každou příležitost, kdy dokoupíme další. Klárka je na to děsně šikovná a já je s ní taky ráda hraju. Super je, že Smart Games jsou i v magnetickém provedení, takže na cestování ideální. Jen jsem čekala na pokoření věkové hranice 5 let. Mám v merku tyto tři: Noemova archa, Vodní svět a Tučňáci na pochodu.
 

Máte nějaké tipy na zábavu do auta nebo na další kompaktní hry, které uveze letadlo nebo nezacpe kufr osobáku? Sem s nimi.

P.S. Pokud jste tady noví a neznáte ještě moje cestovatelské příspěvky, klikněte vpravo na tag "Cestujeme". Je tam toho spousta - zápisky z dovolených, tipy na výlety, tipy, jak přežít cestování s malými dětmi, tipy na hry, knihy a svačinky do auta...

4 komentáře:

  1. Ahoj Jani, super tipy, něco určitě využiju. Já jsem letos na Vánoce pořídila od Mindoku Stromy a moc se těším až je vezmeme ven.Jinak se mi osvědčilila magnetická Tchibo skládačka auta, děti to baví dlouho. A novinka letošních Vánoc, která zaujala celou rodinu:https://www.knihydobrovsky.cz/smart-iq-puzzle-pro-21174027?gclid=EAIaIQobChMIo9myyYLW3wIVWuR3Ch2xYAZYEAQYASABEgKX0fD_BwE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabi super, diky za tip! Ja jsem z tech mindokackych karet uplne unesena, plánuju jeste ptaky a stromy, myslim, ze je fajn brat to s sebou ven. Jen jeste preckat tu zimu 😂

      Vymazat
  2. Díky za tipy! Doma toho sice dost máme, ale u Vás taky něco vyberu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že her není nikdy dost, děti to společné hraní s rodiči baví :)

      Vymazat