středa 14. března 2018

Chytrá hra / Netradiční zvířecí pexeso Kvído

Pořád si tak nějak prokousáváme cestu k pexesům. Já jsem jako malá tuto hru milovala, nejoblíbenější bylo pexeso večerníčkové. Mám ho u našich dodnes. Čeká na moje děti a na prázdniny strávené s babičkou a dědou na zahradě. Klasická vystřihovací pexesa sice domů nekupuju, ale děti všude možně dostávají reklamní verze. Klárku baví stříhat, takže piluje svoje dovednosti v této oblasti. Z těch "lepších" pexes máme doma jedno dřevěné s Krtkem a pro naši zimní dovolenou na horách jsem pořídila Chytré pexeso od Albi - z jejich nové řady společenských her pro nejmenší Kvído.
 

Proč nese označení chytré? Protože při hře nehledáte jenom totožné kartičky, ale páry, které k sobě patří. My máme třeba pexeso s názvem "Zvířecí rodina", takže hledáme vždycky dvě karty, které dohromady vytvoří jednu rodinu (kráva, býk, tele). Pokud vás už všechna ta zvířata nudí, nebo máte větší děti, vybrat můžete variantu s anglickými slovíčky nebo hádankami. Menší děti (kolem dvou let) by zase mohla zaujmout verze "Barvy a tvary". Zvířecí rodiny obě moje děti procvičují v Montessori, takže mi to pro nás přišla ideálka.
 


 
Pexeso je ilustrované plus doplněné o popisky. Je vyrobené z velmi tvrdého lesklého kartonu, patří teda k těm odolnějším. Já ho rovnou zařadila k našim ostatním cestovním hrám, je uložené v praktické malé krabičce. Menší děti, které pexeso podle pravidel ještě hrát nezvládnou (jako můj Jakoubek), mohou hrát variantu obráceného pexesa (s obrázky nahoru).
 


 
Pokud máte rádi chytrou zábavu, mrkněte se na celou řadu Kvído. Skvěle zpracované jsou hádankové kartičky na cesty (takové ty úkolové karty se smazávacím fixem, které nesmí chybět na žádné dovolené), chytré vějíře se stovkou otázek a odpovědí, nebo kvízy pro nejmenší. Všechno povedené, edukativní, připravené na cesty, ať už jsou jakékoliv.

4 komentáře:

  1. U nas se hraje obracene pexeso porad :-) Tohle je moc pekny kousek, asi k domacimu drevenemu pexesu poridime cestovniho sourozence. Jaro, vylety a cestovani se blizi, kazda inspirace na cesty je fajn. Diky, Jani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárce se taky nechce moc hrát klasicky, nedokáže se na něj ještě plně soustředit.

      Vymazat
  2. S dcerou doma hrajeme i s tatínkem v týmech. Malá se přidá k mamince nebo tatínkovi a pak i klasické pexeso jde ;-). Ale když hraje sama, tak jedině obrácená verze. Jinak u nás nejvíce jede bingo. A teď pokukuji po hře Skakajici králíček, který si myslím, že bude parfektnim velikonočním dárkem. Znate?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hra v týmech musí být pro dceru největší zábava :) To chápu. Bingo má hrozně rád můj mladší syn, máme doma jedno se zvířátky a druhé hmatové - to je geniální: http://www.blogzrzky.cz/2017/06/chytra-hracka-hmatej-najdi-od-vilac.html
      Jedinou hru se zajíčkem, co znám, a která je bezkonkurenční pro malé děti je Zajíček v své jamce: http://www.blogzrzky.cz/2016/11/hracky-ktere-nas-bavi-zajicek-v-sve.html

      Vymazat