sobota 17. března 2018

Kam s dětmi v Brně / VIDA! science centrum

V areálu brněnského výstaviště vznikl asi před třemi lety unikátní zábavní vědecký park pro celou rodinu Vida!. Celkem dlouho jsme s návštěvou otáleli, pořád jsem si vnucovala představu, že jsou děti na takový typ zábavy ještě malé. Letošní zima ale příliš nepřála venkovním radovánkám, tak jsme začali prozkoumávat možnosti brněnských indoorových aktivit. A můžu potvrdit jen slova stovek rodičů malých dětí, ve Vidě se fakt zabaví každý. Výhodou oproti jednoduchým zábavním parkům s prolézačkami je, že si tady na své přijdou i rodiče. Menší děti si to užijí po svém, rodiče si příjemnou formou připomenou mnoho ze školních lavic, starší děti si obohatí svůj rozhled a zjistí, že fyzika a další vědy nemusí znamenat jen nutný opruz ve škole.
 

Areál je dobře dopravně dostupný. Pokud nejste místní, výstaviště je v širším centru města, jezdí sem tramvaj č. 1 a přímo u Vidy zastavují i autobusy (44,84). Autem se sem dostanete z ulice Křížkovského a parkování se může lehce zkomplikovat jen v době konání nějakého veletrhu. Ale i tak si po nějaké době svoje místečko najdete. Anebo si ho zaplatíte. Vida je bezbariérová a můžete ji absolvovat i s kočárkem.
 
 
I když tušíte, že to bude velké (znáte přece veletržní pavilony), plocha 4600 m2 doslova narvaná chytrou zábavou vám stejně vyrazí dech. Celé přízemí pokryté jednotlivými stanovišti je rozdělené do čtyř tematických oblastí - planeta, civilizace, člověk a mikrosvět. 170 interaktivních exponátů. Všechno si vlastnoručně vyzkoušíte, to je nepřekonatelná zkušenost a prožitkové učení má tu největší váhu.
 


 
 
Expozice se čas od času obměňují, občas se něco musí opravit a není možné vám tady vypsat, co na vás všechno čeká. Nejbližší jsou mi aktivity týkající se naší Země. Rozpoutali jsme tornádo, pozorovali vlnu tsunami, vyzkoušeli jsme, jak funguje ponorka, vypustili jsme horkovzdušný balón, zažili zemětřesení, písečnou bouři, povodeň i lavinu. Nepřekonatelné jsou expozice o lidském těle, děti názorně vidí, jak fungují svaly, srdce nebo plíce. Zaujala mě i matematika, na bezvadném interaktivním modelu jsem konečně hezky pochopila Pythagorovu větu (a tím nemyslím jen vzoreček :)). A co teprve pozorování mravenčí kolonie...
 


 
Na své si přijdou i opravdu malé děti. V zadní části najdete zábavu i pro ně. Dětské science centrum je určeno dětem od 2 do 6 let. Nejen, že je tady labyrintová prolézačka do druhého patra (galerie), ale najdete tady i tolik milovaný bazének s balónky, dráhu pro plastová odrážedla, dětský vodní svět, archeologické pískoviště, ale i mnoho jednoduchých a zajímavých exponátů.
 


 
Na galerii v prvním je malá kavárna a možnost příjemného posezení, taky se tu můžete projet na kole po laně. Jo a nesmím zapomenout na tobogán. Už víte, proč to tady musí milovat každý?
 
 
V Divadle vědy si pak můžete užít pravidelná představení plná komentovaných zábavných pokusů. My jsme zrovna vychytali show o zvuku a děti to moc nebavilo. Promítají se tady i úžasné 3D filmy o přírodě, ty doporučuju (vstupné na filmy se platí zvlášť).
 
V neposlední řadě musím zmínit víkendové laboratorní dílny (symbolické vstupné na dílny se platí zvlášť). Z toho byli Klárka s Kubíkem nadšení. Tenkrát bylo téma vyloženě zimní - všechno se točilo kolem ledu a sněhu. Děti rozpoutaly svoji vlastní sněhovou bouři ve sklenici, zjistily jak taje sníh, co s ledem dělá sůl, a vyrobily si svoji vanilkovou zmrzlinu. Nakonec si z polystyrénu vyřezaly sněhovou vločku.
 

 
V pohodě se tady i najíte. V přízemí najdete velice příjemnou restauraci s fajn cenami, která nabízí pár základních jídel a pizzu, babyfriendly vybavení a hezky stylový dětský koutek.
 
 
Ve Vidě se pořád něco děje, pokud vás zajímá chytrá zábava, doporučuju se přihlásit k odběru jejich newsletteru. Na návštěvu si ideálně vyhraďte celý den, menšímu dítěti, které potřebuje spánek, vezměte kočárek, a užijte si to.

2 komentáře:

  1. Jani, tak to nemohu nadale odkladat, ze deti si to jeste neuziji, starsiho by to uz urcite chytlo. Jednoletak je spokojeny kdekoliv, kde muze behat a zkoumat. Mam na tebe dva dotazy ;-) Da se zvladnout jenom jako jeden rodic s dvema detmi, nebo je lepsi mit ma deti posily, ze mi prchnou neznamo kam a uz je nenajdu ;-) A je o vikendu vikendu moc lidi kviuli dilnickam? Jako dospelou me vystava ut nejaky ten patek laka, ja planuji momentalne s detmi muzeum na zelnaku a vlacky na josefske, jen co starsi prestane kaslat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já se vždycky na takových místech cítím příjemněji, když jsme na to dva. A to nemám "utíkavé" děti. Ale hlavně kvůli tomu, že mají přece jen rozdílné potřeby. Klára už vydrží u něčeho složitějšího, Jakuba to může nudit a vznikne zbytečně nepříjemné dilema. Proto je podle mě lepší, když si v případě nutnosti jeden rodič vezme jedno a druhý druhé :) ALE! 95% času jsme byli všichni pohromadě, Kuba chce být s Klárkou a většinou se dokáží sladit. Záleží, jak jsou na tom tvoje děti. Pokud máš děti utíkavé, prostor je velký a expozic mraky, mohlo by se stát, že se někam zatoulají... Ale my jsme Klárce vysvětlili, co dělat, kdyby se ztratila, spousta dětí tak byla rozhlasem "vyvolávána" :D Už si nepamatuju přesně, kolik termínů na dílničky bylo, ale bylo to v pohodě. Hned u vchodu se musíš nahlásit, pokud chceš na dílničku jít, a zaplatit za skupinu (50 Kč celkem), tím máš místo garantovaný. Za nás to bylo v pohodě a myslím, že jsem tam nezaznamenala velký přetlak. Byli jsme tam taky přes víkend a lidí tam sice bylo dost, ale na tom prostoru se to ztratilo. V pohodě. Já ještě mám v plánu sepsat článek o Moravské galerii a chystáme se do Muzea hraček, až se vylížeme z neštovic :) Tak ať se vám líbí ♥

      Vymazat