sobota 19. ledna 2019

Knihy pro děti / Když přijde zima do Sněhové Lhoty

Nemáme doma moc knížek s vánoční tematikou. Ještě si doma ujasňujeme, jak vlastně k Vánocům přistupovat, protože děti z různých prostředí vstřebávají různé informace. Nemyslím si, že bychom do budoucna s Ježíškem působili dětem nějaké trauma, ale popravdě nedokážu s ledovým klidem odpovídat na všetečné a nadmíru chytré otázky s ním spojené. Takže se spíš kloníme k tomu, že dárky si dávají lidé z lásky. Kubík letos přišel odněkud s Ježíškem, tak mu ho nebereme. Je hezké něčemu věřit. Zatím nejlépe zpracovaná je bezesporu Vánoční knížka Terezy Říčanové. Citlivě a velmi nenásilně popisuje dětem Vánoce jak z hlediska historického pojetí, tak s ohledem na soudobé zvyklosti. Děti letos projevily zájem o vánoční povídky a celkově zimní tematiku, takže vám chci ukázat veselou dětskou knihu Když přijde zima do Sněhové Lhoty z nakladatelství Pierot, kterou poslední dny čteme.
 

Tahle kniha nepatří k těm ultra moderním, nepopisuje podstatu Vánoc, ale spíš se snaží zachytit kouzlo těchto svátků z pohledu dětí. Je veselá, ožívají v ní sněhuláci, cínoví vojáčci a promlouvají zvířata. A navíc v knížce vystupují i zlobivé děti, které vyjadřují své strachy ohledně nadílky pod stromečkem. Jsou to vyloženě ty povídky, které pobaví děti, protože se dokážou vžít do kůže hlavních postav.
 


 
V povídkách se opakovaně a citlivě objevuje téma samoty. V různých podobách na různých postavách se setkáváme s poselstvím, že na Vánoce by nikdo neměl být sám.
 


 
Poměrně jednoduchý text je doplněn o velice pěkné ilustrace, které se řadí spíš k těm tradičním, žádnou modernu nečekejte. Knihu zvládnou vnímat už tříleté děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat