pondělí 21. ledna 2019

Knižní výzva / Divoký obchod

Titul: Divoký obchod
Autor: František Čech
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 416
 
Anotace
 
Neobvyklý úkol odvádí úspěšného pražského advokáta Petra Cihláře z naleštěných interiérů jednacích místností do zapadlých vesnic Jesenicka. Doprovázen náročným klientem a pohlednou koncipientkou musí dokončit obchod, na kterém závisí nejen vysoká odměna pro jeho zaměstnavatele, ale také Cihlářova vlastní kariéra. Sotva se probere z další víkendové jízdy po pražských nočních klubech, snaží se zorientovat v událostech, které zahrnují nevysvětlitelný požár skladu, smrt venkovského pobudy i nepřipojenou solární elektrárnu.
 
Mezitím se v pohraničí mezi rozkvetlými loukami a zalesněnými kopci místní lidé perou se životem, v němž kromě peněz často chybějí skrupule a zábrany. Usedlí policisté se snaží v poklidu dělat svou práci, mladí podnikatelé rychle zbohatnout a muži se špatnou pověstí nechodit nikomu na oči.
 
Nažehlení právníci z města se setkávají s přijetím, jaké nečekali. A Petra Cihláře toho trápí ještě mnohem víc.
 

Recenze
 
Právnický thriller z českého prostředí. Trošku neobvyklá kombinace v místních literárních vodách. Když tato novinka vyšla a já se rozhodovala, jestli si ji přečtu, nebyly k ní žádné recenze, byl to pro mě velký krok do neznáma. Právnických thrillerů jsem moc nečetla, semtam se podívám na nějaký film z tohoto prostředí. Vždycky to byla americká díla. Právníci tam byli výhradně sympaťáci, bojující za klienta ideálně zadarmo a pro dobro věci. Tady to byla jiná. A protože jsem dva roky pracovala v advokátní kanceláři, můžu s klidným svědomím říct, že autor (jakožto právník) to trefil naprosto perfektně.
 
Hlavní hrdina je dokonalý prototyp ambiciózního advokáta. Inteligentní, tvrdě pracující, jdoucí přes mrtvoly, egocentrický protiva, který 18 hodin denně tráví v prosklené kanceláři, zbývající hodiny chlastá a balí ženské někde v klubu. Všechny postavy, ač v románu zcela fiktivní, mi přišly víc než povědomé. Jde vidět, že autor právnické prostředí dokonale zná, což je velkým plusem celé knihy.
 
Chvilku mi trvalo začíst se, ale příběh se brzy rozjel. Střídaly se výjevy z advokátní kanceláře, kdy se čtenář musí soustředit na detaily obchodního práva, aby se později chytal, s terénem. Hlavní dějová linie probíhající na Jesenicku byla už z větší části detektivní. Právní případ, kvůli kterému advokát, koncipientka a jejich klient do zapadákova přijeli, se bortí jako domeček z karet. Někdo nechce, aby to celé dopadlo. Jenže kdo. Nic není tak, jak se zdá, a Cihlář to brzo pozná na vlastní kůži.
 
Napětí tak akorát, kvalitní popis prostředí, postavy velice reálné a příběh lehce uvěřitelný. Cihlář mi byl ve své podstatě strašně nesympatický a rozhodně bych s ním na pivo nešla. Jak však děj postupuje, je vám ho až líto. Advokacie má i stinné stránky, blahobyt vykoupen otroctvím. A možná byste se nakonec s tím pivem slitovali. Celkem by mě zajímalo, jak to s ním vlastně dopadlo :)
 
Thriller je pro tuto knihu dost silné slovo, je to spíš detektivní právnický román. Ze závěru mohl autor rozhodně vytěžit víc, finální gangsterskou přestřelku bych ocenila trochu podrobněji i samotný důsledek pro všechny zúčastněné padouchy. Tleskám za originální téma a oživení české literatury něčím neotřelým. Jestli bude pan spisovatel v psaní pokračovat, ráda si koupím i jeho další knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat