neděle 6. ledna 2019

Audiokniha / Příšerné příběhy strýce Montaguea

Titul: Příšerné příběhy strýce Montaguea
Autor:  Chris Priestley
Interpret:  Jan Vondráček, Viktor Kuzník
Délka poslechu: 5 hodin 9 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Soumrak padá, mlha houstne, vítr kvílí ve větvích... Nastal ten správný čas navštívit strýčka Montaguea. Strýc Montague žije v rozlehlém ponurém domě, jen se svým sluhou Franzem, kterého nikdy nikdo neviděl. Přestože cesta do jeho sídla vede přes tajuplný les plný zvláštních šepotů a zvuků, Edgar ho navštěvuje moc rád. Strýc Montague zná totiž spoustu strašidelných příběhů, které se přihodily dětem jako on. Jenže s každou novou historkou Edgarův neklid roste. Ve vzduchu visí cosi zlověstného. Domem se nese podivné praskání a kroky, zahrada se noří do mlhy studené jako hrob. Od koho strýc Montague slyšel všechny ty hrůzostrašné příběhy a jak se do jeho domu dostaly předměty, které v jeho příbězích sehrály tak neblahou roli? Strýcova minulost je možná mnohem temnější, než by si Edgar dokázal vůbec představit...


Recenze
 
Jsem tak moc ráda, že jsem si tuto audioknihu pořídila. Hrozně mě bavila a všem milovníkům strašidelných historek doporučuju. A já se těším na další díly, snad nezklamou.
 
Už podle jména hlavního hrdiny je jasné, kým se autor ve své hororové tvorbě nechal inspirovat. Strašidelné povídky, ponurá atmosféra, podivné postavy, stylová duchařina... Edgar Allan Poe jako vyšitý. E.A.P. pro děti. 
 
Možná se divíte, proč jako poslouchám audioknihu určenou pro děti. Sice ano, je to kniha primárně pro mladší posluchače než jsem já, ale vyloženě pro děti to taky není. Sice je na ní tuším uveden věk 8+, já bych to teda viděla až na 12+. Přece jen v knize pořádně straší. Jenže já mám dva skvělé předpoklady k tomu stát se vhodnou cílovou skupinou. Už od puberty miluju horory a v lecčem mám pořád dětskou duši. 
 
Výrazně ponurá atmosféra anglického venkova, padající soumrak, valící se mlha, starý viktoriánský dům uprostřed lesa, strýček pořádný podivín a zvídavý, po příbězích dychtivý malý příbuzný. Devět povídek v tichosti pronesených u krbu...

 
Jeden rámcový příběh, který popisuje Edgarův čas strávený se strýčkem Montagueem. Vine se jako dlouhá znepokojivá nit celou audioknihou. Od začátku je vám jasné, že tam něco nehraje a jen čekáte, kdy se dozvíte celou pravdu. Tento klíčový příběh spojuje jednotlivé historky, navozuje tu pravou atmosféru, dodává na autentičnosti. A kromě tohoto v knize najdete devět poměrně krátkých povídek, které spolu zdánlivě nesouvisí.
 
Napětí pozvolna stupňované, příběhy dlouhé tak akorát, aby nenudily a měly spád, dětské ústřední postavy. Strach tam rozhodně byl. A to už nejsem dítě. A že už mám něco načteno. Třeba u poslední povídky "Stezka" jsem se vyloženě bála, jak mi byla nepříjemná.
 
Co se mi líbilo, že všechny ty hrůzy byly v knize jen naznačené, nebyly rozpitvané do nechutných detailů, některé závěry byly záměrně "nedotáhlé". Právě tohle dělá knihu čitelnou i pro menší čtenáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat