středa 2. ledna 2019

Knižní výzva / Tatér z Osvětimi

Titul: Tatér z Osvětimi (The Tattooist of Auschwitz)
Autor: Heather Morris
Nakladatelství: CPress
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 248
 
Anotace
 
Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k tomu, že pomáhal druhým. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí.
 

Recenze
 
Knihám s tematikou holokaustu se od gymplu záměrně vyhýbám. Je to pro mě těžké téma, které mi už svou podstatou vhání slzy do očí. Lidská nenávist je něco, co nedokážu dobře strávit. Když jsem si letos přečetla Hanu, rozhodla jsem se, že si k těmto knihám najdu znovu cestu, abych jednoduše nezapomněla. Tatéra z Osvětimi jsem si přinesla z knihovny a na sklonku roku zhltla za pár večerů. Román je to bezpochyby silný a čtivý.
 
Stránky se četly lehce a bez výrazného mrazení v zádech, což možná něco znamená. Ač autorka popisovala skutečný příběh člověka, který přežil Osvětim, nebylo to popsáno nijak extra morbidně. Všechny ty hrůzy jsou jakoby schované za záclonou, jsou tam, jdou vidět, ale trochu mlhavě. Možná to byl úmysl, možná to bylo tatérovo přání, možná se to jen nepovedlo na 100%.
 
Protože jsem knih s tímto tématem nepřečetla mnoho, nezlobím se na autorku, že zvolila "lehčí" formu. Sice v knize bylo pár děsivých momentů, ale také pár paradoxů, nejsem si jistá, zda by to hlavní hrdina fakt všechno zvládl. Každopádně by bylo fajn tomu věřit. Bylo by fajn uvěřit tomu, že láska může vzklíčit i na tak šíleném místě jako je koncentrační tábor. Bylo by fajn uvěřit, že pokud máte pozitivní smýšlení a pevnou vůli, zvládnete cokoliv na světě. Třeba i setkání s Mengelem...
 
I tak to bylo dobré počtení, které vám ráda doporučím. Pokud nejste odborníkem na druhou světovou, pokud skousnete drobné pochybnosti a nepotřebujete se dostat do hloubky, bude se vám Tatér líbit. Vezmete si z knížky tu podstatu, detaily zapomenete. 
 
"Pokud se ráno probudíš, pak je to hezký den."

Žádné komentáře:

Okomentovat