neděle 14. ledna 2018

Chytrá hra / Kompaktní jednoduchá postřehovka Farmář Pepík

Mám pocit, že se dostáváme do další éry dětství. Od jednoduchých hraček se dostáváme spíš ke hrám, hlavolamům a skládačkám. Děti milují společně strávený čas, kdy si všichni soustředěně lehneme na koberec a pustíme se do nějaké hry. Já jsem pořád velký fanda těch hlavolamových (Červená Karkulka a Tři prasátka), děti poslední dobou tíhnou spíš ke společenským. Chytře si tak uzurpují náš čas :) U Kuby vede stále loto, Klárka už má ráda postřehovky, logické i figurkové. A protože hry jsou ideální zábavou na cestách, mám ráda hry kompaktní, které nezaberou moc místa a zabaví celou rodinu. Do cestovatelského kufříku se nově těší Farmář Pepík.


Možná vám stejně jako mně připomene hru Barvínek, kterou jsem kupovala před naším roadtripem po Balkáně. Rozhodně má stejný formát a velmi podobnou krabičku. Obě hry jsou postřehové, obě hry jsou určeny pro hráče 4+, obě hry jsou principem velmi jednoduché.

 
Farmář Pepík má na své farmě 5 druhů zvířat (krávu, kozu, psa, kočku a koně) v 5 různých barvách (modrá, žlutá, zelená, červená, fialová). Zvířata se občas někam zaběhnou. Při své obchůzce tak Pepík zjistí, že se jedno zvíře ztratilo...

 
Krabička kromě návodu obsahuje celkem 50 karet. 25 karet s jedním vyobrazeným zvířetem, 25 karet se čtyřmi různými zvířátky v různých barvách.



Všech 25 karet, na kterých je po jednom zvířátku, rozložíte na stůl tak, aby na ně každý hráč viděl. Druhý balíček karet (se čtyřmi zvířaty) zůstane otočený lícem dolů. Hráči postupně z tohoto balíku otáčejí karty. Na každé této kartě chybí právě jedno zvíře v právě jedné barevné variantě. Úkolem hráčů je v rozložených kartách co nejrychleji chybějící zvíře najít. Kdo najde první, kartu se 4 zvířaty si ponechá. Karty s velkými zvířaty zůstávají po celou dobu na stole rozložené. Vítězí ten s největším počtem ukořistěných kartiček.




My na čas nehrajeme. Nevím, jestli je to správné, ale já se nedokážu sžít s variantou, že bych třeba všechny karty našla sama a děti jen koukaly, snažily se a byly demotivované. Myslím, že není nic špatného na tom, pravidla hry přizpůsobit reálným možnostem skupiny. Hlavní přece je, ať mají všichni radost ze společné hry.


Farmář Pepík je bezvadná hra. Je to malý sympatický balíček karet, který se vejde do každé kabelky a každého batůžku. Zabaví děti tak od 4 let, s menšími můžete trénovat barvy a pojmenovávat druhy zvířat. Před Vánocemi ji u mě na blogu vyhrály hned dvě maminky, tak jsem zvědavá na jejich názor :)

4 komentáře:

  1. Postřehovky mají naše děti také moc rádi, od Vánoc frčí v Dobble, musíme hrát několikrát denně :-) velká výhoda podobných her je pro mě hlavně ta skladnost, na cesty vlakem jako dělané

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, přesně, moje řeč. Mám doma pár herních pokladů, které se pomalu vejdou do kapsy. A pak jsou super na cesty různé magnetické hry.

      Vymazat
    2. Jo, magnetické hry, to je pecka. Máme ještě po mě magnetické žížaly a žebříky, rozměr obalu na CD. Zvládáme to pařit i v autě :-) Jani, nemáš na blogu nějaká článek právě o těchto cestovních hrách? V létě budeme cestovat po Itálii, tak abych se mohla zásobit zábavou do auta.

      Vymazat
    3. To je, Jani, pěkné dědictví :) Ucelený článek na toto téma nemám, ale můžu doporučit ještě magnetickou mozaiku iOTOBO: http://www.blogzrzky.cz/2016/07/hracky-ktere-nas-bavi-cestovni.html
      P.S. těším se na vaši Itálii ♥

      Vymazat