pátek 12. ledna 2018

Audiokniha / Malevil

Titul: Malevil
Autor: Robert Merle
Interpret: Martin Myšička, Jiří Lábus, Miroslav Táborský, Jan Hartl, Daniela Kolářová, Jaroslav Plesl, Michal Pavlata
Délka poslechu: 10 hodin 12 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Společenská fikce světově proslulého francouzského spisovatele se odehrává převážně v sedmdesátých letech tohoto století, ale končí o celá desetiletí později. Skupinka lidí shromážděných zcela náhodou ve sklepě středověké tvrze Malevil náhodou přežije výbuch atomové bomby. Děsivá katastrofa zničí valnou část lidstva i živočichů na zemském povrchu. Ti, kteří přežili, stojí před problémem, jak uspořádat svůj život ve světě, z něhož zmizely všechny vymoženosti civilizace. V primitivních podmínkách bojují o přežití i o uhájení života před lidským nepřítelem. Vědeckofantastický, podle autora futurologický román je společenskou a charakterovou studií jedné z mnoha eventualit budoucího vývoje, současně však i varováním před možným zneužitím vědy.
 
Recenze

První postapokalyptická kniha, co mám za sebou. Záměrně neříkám "první, co jsem četla", protože jsem ji poslouchala. A opravdu si myslím, že zážitek z poslechu této unikátní audioknihy předčí i knižní verzi fenomenálního francouzského originálu.

Unikátní je v tom, že není načtená pouze jedním interpretem, jak to obvykle bývá. Ale rovnou 35 skvělými českými herci. Proto je tato kniha o level výš než ty, co jsem kdy poslouchala. Není to jen suché poslouchání předčítané knihy, ale spíš máte pocit, že sedíte v první řadě na divadelním představení. Jen tedy máte zavřené oči. A necháváte pracovat svoji fantazii.

Poutavý příběh z francouzského venkova zachycující osudy pár jeho obyvatel, kterým se ve vteřině změnil život. První vzpomínkové kapitoly nás nechají vdechnout atmosféru líného městečka, ve třetí kapitole se to stane. Atomová bomba. Hrstka přátel čirou náhodou přežije ukrytá v mohutných sklepeních hradu. Všude kolem jen spálená krajina. Co bude dál? Jak se s tím hrdinové na tak omezeném prostoru vypořádají? Uchrání se před dalšími přeživšími? A uchrání se sami před sebou?

Nutné říct, že původní Merleův román pochází ze 70. let. Možná to byl vůbec první román s touto tematikou. Od té doby se postapokalyptické příběhy jistě vpracovaly po technické stránce. Pokud jste hnidopiši, budete tesknit, že se o samotné tragédii nedozvíte všechny detaily. Proč, jak moc, kdo... Pokud si ale chcete tuto klasiku užít, musíte se s některými věcmi smířit. A nepátrat. Nebudete řešit, kde je třeba radioaktivní spad... Nicméně psychologicky je téma pojato dokonale. Neúmyslně prožitý sociální experiment. Ještě jedno plus - tím, že se hrdina s přáteli ukryli ve středověkém hradě, je příběh dost nadčasový.
 

Téma "světa po katastrofě" je pro mě vždycky lákavé. Mám ráda postkatastrofické filmy a seriály, fascinuje mě ta hra ve stylu, co by bylo, kdyby... Vesmírné a mimozemské scifi moc nemusím, ale tyhle sociální scifi mě fascinují. Asi hlavně z toho důvodu, že mě odjakživa zajímá psychologie a v těchto vyhrocených situacích se projevuje ryzí lidská povaha, dobré mravy a vychování jdou většinou stranou, pudy jedou naplno a temná stránka člověka často přebíjí tu světlou. V nouzi poznáš přítele. No a taky nepřítele...

Žádné komentáře:

Okomentovat