sobota 6. ledna 2018

Mama tip / Zelený versus bílý jíl

Tento článek by se klidně mohl jmenovat "souboj titánů". Dva borci bojují v koupelně o mou přízeň a protože jsem strašně nerozhodný člověk, nejraději je střídám podle aktuální potřeby. Řeč je o přírodních jílech. Nevím, kdo z vás si pamatuje můj únorový příspěvek o zeleném jílu. Na ten, co jsem se vyfotila se zelenou maskou na ksichtě a směle jsem tak mohla konkurovat Hulkovi. Tenkrát jste mi v komentářích doporučovali vyzkoušet i jíl bílý. Tak jsem si ho dokoupila a srovnala.
 

Zelený i bílý jíl mám v čisté přírodní formě, nijak kosmeticky vylepšené. Bez konzervačních látek. Jíly pocházejí z Francie a zůstávám věrná české značce Saloos. Vůně jílové masky mě automaticky vrhá na kosmetické lehátko a v uších mi libě cinká relaxační hudba.
 
Masky z obou jílů se připravují stejně - v nekovové misce zamícháte něčím dřevěným sypký prášek s vodou v poměru 1:1. Na obličej bohatě stačí jedna zarovnaná polévková lžíce. Je dobré začít jílem a vodu pak velice opatrně přicvrkávat, abyste to nepřepálili a nemohli se pak dostat na požadovanou hustotu. Nově si do masky přidávám 2 kapky esenciálního oleje podle chuti (levandule, tea tree).
 
 
Zelený jíl je úžasný detoxikátor. Nasaje na sebe z pokožky toxiny, nečistoty i mastnotu. Silně prohřívá, regeneruje. Pleť okamžitě zbavuje mastnoty a dokonce pomáhá regulovat následnou tvorbu kožního mazu. Ne každému ale vyhovuje, protože při zasychání táhne a může dráždit.
 
Bílý jíl má největší výhodu v tom, že je hypoalergenní. Je proto vhodný pro velmi citlivou pokožku a pleť se sklonem k vysoušení. Jako každý další jíl krásně čistí, tonizuje a regeneruje. Nevysušuje. 
 
Hlavní pocitový rozdíl a zásadní informace: bílý jíl je jemnější. Ani vůně není tak "zemitá", ale hlavně samotná aplikace není tak intenzivní. Zelený jíl má opravdu sílu - jak účinkuje, tak táhne, pálí, svědí, můj obličej po něm zůstává tak půl hodiny lehce zčervenalý. Bílý jíl je jemňounký. Věřím ale, že účinný je stejně jako jeho zelený kámoš. Ideální je proto zvolit jíl podle typu pleti, abyste předešli případnému diskomfortu, který by vás od tohoto malého (a levného) přírodního zázraku mohl na nějakou dobu odradit. Zelený jíl je vhodnější na mastnou, problematickou pleť, bílý je super na suchou. Existuje také názor, že zelený jíl je vhodný na vnější užití a bílý na vnitřní.
 
 
V závěru chci ještě říct, že jíl má všestranné použití, není jen na pleťové masky. Pomocí jílu si připravíte vlasové zábaly, pokud vás dostala no poo metoda můžete si práškem vydrbat vlasy, na bolavé klouby si můžete připravit jílový obklad, to stejné, pokud vás bolí v krku. Jíl se také pije - sama jsem ho kdysi konzumovala při jarním detoxu (to je ale pro silné povahy :)), jílová pasta zklidní sluníčkem spálenou pokožku, sedací koupel je dobrá na gynekologické obtíže, někteří si vyrábí dokonce domácí zubní pasty z jílu, kokosového oleje a skořice... Takže: kdo ještě váháte s puštěním si bahýnka do svého domova?

13 komentářů:

  1. hmm...to stojí za vyzkoušení :) PS: ty fotky jsou super :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové ze života. Matka straší děti. A manžela. A baví ji to :D

      Vymazat
  2. Já jsem si teď koupila jílovou masku od Loreal, černou :) Je skvělá a těším se na šedou variantu :)

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip! Vypadá zajímavě, ale ta "míchací" varianta mi přijde pořád lepší, i ekonomičtější :)

      Vymazat
  3. Máte zkušenost, zda některá z masek vytáhne černé tečky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zeleny jil je na to skvely. Je opravdu hodne cistici.

      Vymazat
  4. Marocký jste náhodou nezkoušela? Ten totiž mám a účinek jsem nezaznamenala. Zkusím zelený, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, nezkoušela, vím o něm, tuším, že se s ním "myjí-nemyjí" vlasy :), ale osobní zkušenost nemám. Zkuste ten zelený, stojí pár kaček, to zas tak nebolí :)

      Vymazat
    2. Marocký jsem měla, z obličeje nevyčistil nic, ale šíleně mě pálila kůže a byla zarudlá, a to mám pleť mastnou a jindy snese všechno. Na vlasy byl taky naprd, moc patlání s tím bylo a výsledek bída, jsem líná, ale na vlasy si radši kupuju hotový Rasul od Urtekramu a na obličej půjdu do zeleného jílu.)

      Vymazat
    3. Tak já to mám velice podobně s tím zeleným - ikdyž ta intenzita se takhle špatně srovnává a je to subjektivní. Jak působí ta zelená, stahuje se, svědí, táhne a po sundání je zčervenalá. Ale nevnímám to jako nepříjemný pocit. Když vidím výsledek, stojí mi to za to...

      Vymazat
  5. Je zeleny a marocky jil do same? Kdysi jsem si koupila marocky na ekokoze a hodila do supliku. Ted prisla jeho chvile. Syn si zlomil nohu a jsme prevazne doma. A mne dosel sampon ;-) Takze jsem se jala experimentovat, misto arganoveho oleje jsem pridala mandlovy, co mam doma. Na vlasy celkem ok, ale jsou dost hrube...Na oblicej hruza, cerveny a svedil cely den, takze to zkusim bily, ten by mohl byt lepsi, jak pisete. Pekny den a dekuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelený a marocký je něco jiného. Pokud vás obličej pálil a svědil celý den, rozhodně zkuste bílý, ten je jemný!

      Vymazat
  6. Dobrý den, moc děkuji za tip na tento malý přírodní zázrak. Moc by mě zajímalo to využití v péči o vlasy. Píšete, že se dá použít buď jako maska na vlasy nebo jako no poo mytí vlasů. Mě by moc zajímalo, jestli může mít i nějaké dobré přínosy, když mě trápí nadměrné vypadávání vlasů. Abych předešla tomu, že budu muset podstoupit tohle. Protože už se začínám o své vlasy opravdu hodně bát.

    OdpovědětVymazat