pondělí 8. ledna 2018

Moje druhá zimní barefoot sezóna s Vivobarefoot Gia

Nemůžu uvěřit, že už je mám doma rok. Vivobarefoot Gia jsem měla v merku už delší dobu, až jsem se konečně minulou zimu rozhoupala a koupila je. Děsně se mi líbila kombinace světle hnědé kůže a výrazné červeno-bílé textilie. Už žádná nuda v Brně. Pěkně odvážný vzor do městské zimní šedi. I Chlupáč říkal, že je překvapený, jak jsem se s tou barevností poněkud odvázala. Byly to vůbec moje první barefoot boty a byla to láska na první obutí. A byly to snad úplně první boty, které mi lidi chválili na ulici. Fakt. Normálně mě kvůli nim zastavovali. Krásky. A protože drží už druhou sezónu, je na čase ukázat je i blogu.


Nosím je od loňské zimy, mají za sebou chladnější jaro i sychravý podzim a teď se mnou prožívají druhou zimu. Ač jsou oficiálně vedeny jako zimní, vzhledem ke stavbě a materiálu mají svá omezení. První: jsou to barefoot boty a podrážka je 3 mm tenká, s tím se musíte srovnat a otestovat svoje možnosti. Druhé: jsou kotníčkové - do hlubokých závějí to úplně není. Třetí: jsou kožené - břečka a hromady mokrého sněhu by se jim asi taky nelíbily. Naopak jsou ideální na suchou zimu, na zmrzlý sníh, do běžných podmínek, do města, na přechodové měsíce. Já je kombinuju se sněhulemi. Kozačky - poslední, které mi ještě v botníku po mém loňském záchvatu minimalismu zbyly, se stále krčí v poličce a čekají, kdy je vezmu na milost.


 
I když jsou podle mě Gia prudce elegantní, nejlíp sedí k riflím. Ideálně k těm kratším, kdy perfektně vynikne ostrý vzor na kotníku. Hezky vypadají i k sukni nebo kraťasům.


 
Jsou dodávané se dvěma páry tkaniček - jedny tmavě hnědé a druhé červené. Samozřejmostí je i korková vložka, která zajistí lepší izolaci v chladných dnech. Nohu zahřeje i zateplená podšívka z umělé kůže. Hladká kůže se velice dobře udržuje a pořád vypadají jako nové. Impregnuju. Voskuju.


 
Nemusím asi říkat, jak dobře se v nich chodí, jak jsou měkké a poddajné. Jedna bota velikosti 38 s korkovou vložkou váží 185 g, bez ní pouhých 162 g.



 
Občas slyším názor, že měkká podrážka se velice rychle zničí, na všech těch betonových a žulových chodnících. Nosím je rok. Řekla bych, že velmi intenzivně. Vzorek na podrážce je stále perfektní. Mám jen trochu ošoupanou zadní část paty, což je dáno špatnou chůzí. I když jsem se díky barefoot botkám naučila líp chodit a opravdu kladu důraz na správnou chůzi, někdy prostě spěchám. Někdy mi Kuba nebezpečně ujede na odrážedle, někdy nám uteče balón do silnice, někdy letíme na autobus. A to pak zapomínám na to, že přes paty se prostě nedupe.

 
Pokud vás dospělácké barefootky taky zajímají, přečtěte si i článek o mokasínech Elina nebo obojživelných Ultra.

 
Jsem čím dál víc přesvědčená, že s BF dělám dobře. Sama na sobě vidím výsledky, mám volnější prsty, žádné otlaky, žádné zarostené nehty. Chodidlo vypadá na první pohled zdravěji. Vidím to i na dětech. Jak krásnou mají přirozeně vytvořenou klenbu. Bez všech těch podpůrných vložek. Minulý týden jsem byla s Kubíkem u fyzioterapeuta, chtěla jsem, aby se na něj někdo podíval skrz tu jeho diastázu a celkově na stavbu jeho somálského tělíčka. Jakub dostal velkou pochvalu za proporce nohou, za sílu a práci chodidel. Na jeho ťapkách bylo vidět, jak krásně reagují na podněty, jak se přizpůsobují každé nerovnováze. Udělalo to na mě velký dojem. Jsem hrdá máma.

8 komentářů:

  1. Vypadaji moc pekne. Opravdu pomahaji proti bolestem a otlakum? Ja po BF obuvi pokukuji od letosniho jara, kdy jsem synovi poridila prvni bobuxy. Naraz tolik nezakopaval a nekrcil prstiky. Sice jsem do te doby vybirala mekke a ohebne boty, lehke a se zpevnenym kotnikem, ale vzdy se mi zdalo, ze z nich rychle vyrostl, proste nesedela spicka. Odmita chodit bosky, pres mou snahu jit mu prikladem, na ortopedii vyfasoval vlozky a na muj dotaz, zda neni vhodna rehabilitace, jsem se dozvedela, ze deti vetsinou nespolupracuji. V lete dostal na behani ponozky, kdyz odmitl bosky chodit, chodil v ponozkach. A na chladne dny jsem patrala a vypatrala bf :-) Takze uz vyzkousel nekolik znacek, na klenbu jsem s nim zacala alespon doma cvicit. A naraz jsem zjistila, ze me vetsina bot tlaci, nedokazi roztahnout prsty, delaji se mi otlaky, dokonce jsou asi i male :-) Je mi pres tricet a neumim si vybrat boty. Jen mam obavy, zda zvladnu v bf chodit? Jak se spravne chodi? Ja dopadam pres paty a to dost prudce. Jak zacit? A jakou velikost bot vybrat a kde je nakupujete v Brne? Diky za pripadnou radu. Osobne nesnasim nakupy bot u syna, pripada mi to jako velka zodpovednost, nechci, aby mel jednou znicene nohy jako ja :-) A pro sebe nakupuji boty fakt nerada, neco zkouset a vybirat...Budu rada ta kazdou radu. Jana F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani. Zaprvé chci říct, že nejsem žádný BF radikál. Nezačala jsem zas tak dávno, Klárka si prošla i klasikou, já sama bosa moc nechodím (jen doma a na zahradě u našich). První BF jsem si koupila zhruba před rokem. V zimě střídám BF se sněhulemi velmi nebarefoot :) ALE! Skrze děti jsem začala nad svýma nohama přemýšlet. Ze svých starých bot jsem si vytáhla vložky a přiložila bosou nohu. Vyděsila jsem se. Opravdu. Tak moc jsem musela nohu vevnitř deformovat, že mi z toho bylo zle. Trpěla jsem na otlaky, palcovou kůstku, na palcích mi často bolestivě zarůstaly nehty. A taky jsem si nohu změřila - celý život jsem nosila 37 a když se mi nějaké boty fakt líbily, byla jsem tak blbá, že jsem se narvala klidně do 36! A teď když jsem si nohu změřila, mi vychází, že mám nosit 38 a některé typy mi sedí i 39! Pochopíte to? Když jsem zkusila první BF, rozhodla jsem se, že přeorganizuju svůj botník, tak dobře se mi v nich chodilo. Tak dobře jsem se v nich cítila. Půlka bot šla pryč rovnou. Zbytek postupně. Půjdu cestou minimalismu. Nebudu mít fůru levných bot, ale jen velmi málo BF bot. A doplním to speciálními - sezónními. Ano, BF jsou drahé, ale ten počet to nějak vyrovná. Začala bych tím, že si změříte bosou nohu, obkreslíte a srovnáte s tím, co teď nosíte. Třeba to bude ten impuls ke změně. Já jsem asi styl chůze nijak neměnila, rozhodně ne vědomě. Snažím se chodit pomaleji, když to jde. Když jde člověk pomalu, nedupe tak přes paty. Soustředit se na chůzi, chodidla na zem vědomě a pevně pokládat, ne jen vláčet pod sebou. Nemyslím si, že je z toho třeba dělat věda. BF je o přirozenosti pohybu, tělo se přizpůsobí. Já kupuju jen přes net, zatím jsem jedny vracela, ty mi nesedly, jinak měřením odhalíte dost. Mám zatím jen Viva, takže přes jejich eshop. Ale v Brně je na Pekařské prodejna Viva (www.vivoboty.cz)nebo v AZ Tower velká prodejna (barefootbrno.cz). Zajděte tam, jen se mrkněte, nechte si změřit nohu a třeba se pokochejte. Třeba to bude příjemná změna a nemusíte za každou cenu hned kupovat... Přeju pevnou vůli, sama vím, jak je to těžké - taky nerada nakupuju. J.

      Vymazat
    2. Dekuji za obsahly popis, jeste jsem zvedava, kde kupujete pantofle/papuce. Na Pekarskou se vypravim, uz aby konecne byl syn ve skolce, s jednim se to da uz absolvovat :)

      Vymazat
    3. Jani, asi tě zklamu, my papuče moc nevedeme. Děcka mají kožené capáčky české výroby Hali Beli: http://www.blogzrzky.cz/2017/04/ceske-kozene-capacky-na-miru-hali-beli.html
      Klárka je má ve školce, ale chodí do Montessori, kde to respektují, plus je oba dva mají doma, ale to je obouvají spíš výjimečně. Pokud to teplota dovolí, preferuju naboso - nebo protiskluzové ponožky.

      Vymazat
    4. Jani, diky. U nas take obe deti behaji bosky, do skolky ma starsi papucky pathik, ale jsou to puvodne sandalky ;-) Ale ja jsem zmrzla, asi bych primrzla k podlaze :-) Koukam, ze halibeli usiji i pro dospeleho, tak mozna zkusim u nich, dekuji za tip. Ja dnes konecne pomerila nohu a vypada to, ze asi cely zivot chodim v malych botach! Jaky mas nadmerek v botach? U deti je to jasny, 12mm a dobry :-)

      Vymazat
    5. Jani, já papuče odmala nesnáším, třeba na zimní dovolenou si beru na chaty takové ty "jednorázové" hotelové měkké látkové papuče, ale už po dvou hodinách je nechávám pod stolem, pod postelí. Fakt na to nejsem zvyklá, ani jako malá jsem je nenosila. Hali Beli šije i pro dospěláky, na nadměrek bych se jí klidně zeptala. Já u svých BF mám většinou nadměrek cca 6 mm, vychází mi to na 38 u Vivobarefoot. 39 už by mi byla asi velká. A ano, já taky celý život chodila v malých botách. A můžu ti říct, že ten rozdíl jde poznat. Teď se chystám udělat si na jaro radost, tak vybírám svoje čtvrté ♥

      Vymazat
    6. Jani, teda, ctvery boty, to uz na bf musi neco byt :-) At se ti vyber povede, jsem zvedava, jake poridis a zda zustanes verna znacce nebo zkusis nejake jine. Ja vybiram a vybiram a nemuzu se rozhodnout, skoda, ze nejsou o kapku levnejsi. Nebo mozna dobre, alespon nebudu nakupovat spoustu bot ;-) Musim se pochlubit, ted jsme byli se synem na kontrole na ortopedii a plochonozi se zlepsuje, takze na tech bf botach musi neco byt. Manzel take pantofle a papuce vubec nenosi, ja ale vyrostla ve starem kamennem dome a tam se bez papuci a teplych ponozek nedalo existovat. 6mm vlastne dava smysl, kdyz uz mi noha neroste, asi prvni zkusim nazivo. Ja kdyz pomerila boty, tak koukala jak pero z gauce. Nedalo mi to, vytahla jsem stelky, pomerila podrazky a ejhle, asi jsem objevila duvod neustalych otlaku, bolavych pat a jinych neduhu. Kdyz jsem zacala cvicit klenbu a zkousela s prsty hybat behem v chuzi, teprve ted jsem si uvedomila, ze me boty vlastne tlaci. Neuveritelne, nikdy predtim jsem to nevnimala. Ale mam trosku obavy, ze jak se do toho pustim, uz nebude cesty zpet. A to nevim, v cem pak budu chodit po rodicovske do prace :-)

      Vymazat
    7. Jani, máš pravdu, není už cesty zpět. Já teda v pohodě snesu v zimě obyčejné baťácké sněhule nebo pohorky do extrémních podmínek, ale nohy se vyloženě třepou na to, až zase dostanou BF :D O víkendu jsem dala pryč další čtyři páry s neskutečně špičatou špičkou :) Já si svoje BF hýčkám a fakt si na ně dávám pozor, zatím mám asi štěstí, protože vypadají všechny kvalitně a moc doufám, že mi ještě vydrží nějaký ty roky. ty ceny jsou totiž fakt děsné, souhlasím. Ale podle mě, pokud se smíříš s myšlenku minimalistického botníku, jde to, nemusíš mít plnou skříň krabic od bot, nemusíš mít patery balerínky a troje tenisky a čtvery kozačky. Stačí jedny boty zimní, jedny podzim/jaro, jedny letní a jedny tenisky. A já za sebe fakt můžu říct, že to za to stojí. A ani nebudu mít problém vybrat si boty do práce, nabídka už je nekonečná. Holt nebudou podpatky no a co.

      Vymazat