úterý 23. ledna 2018

Knižní výzva / Zmizelá

Titul: Zmizelá (Gone Girl)
Autor: Gillian Flynn
Nakladatelství: Knižní klub
Rok prvního vydání originálu: 2012
Počet stran: 528
Seženete v internetovém knihkupectví Martinus.cz
 
Anotace
 
Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem.
 

Recenze
 
Hned zkraje musím říct, že jsem ohledně Zmizelé ovlivněná. Já už totiž viděla film. Asi před dvěma lety sice, ale ten klíč jsem si pamatovala. Hrozně nerada čtu knihu až po filmovém zpracování, ochuzuju se o ten okamžik překvapení, ale nějak jsem se k ní teď dopnula. A přiznávám, že jsem si na čtení nechávala ten nejdelší možný časový odstup, který jsem dokázala vydržet. O Vánocích jsem se pustila do čtení velice objemného strastiplného románu.
 
Cokoliv bych řekla k ději, bude zavádět spoilerem, takže na to dnes půjdu fakt velkou oklikou. U této knihy se prostě nemůžete dozvědět zápletku, to by bylo něco jako hřích.
 
Styl vyprávění je pro tento druh dramatu, kdy jde o emoce, hodně dobrý. Svižné střídání kapitol podle vypravěčů i různé časové osy tomu všemu dodávají potřebné tempo.
 
Zmizelá je psychologická pecka. Pro mě skoro bez napětí, beze strachu, i tak plná nepříjemného mrazení. Gillian Flynn psát umí, o tom žádná. Autorka tady tak dokonale a do nejmenších podrobností vykreslila dvě hlavní postavy, že máte celou dobu pocit, že je znáte odjakživa. Jako byste s nimi trávili každou volnou chvíli, jako byste znali ten nejtitěrnější  detail jejich mysli.
 
Celou dobu si připadáte jako na houpačce. Přečtete jednu Nickovu kapitolu a říkáte si, je to jasné, Nick je klaďas. No a pak si přečtete Amyinu. A všechno je právě naopak. Flynn doslova manipuluje s vaším mozkem, vtírá mu myšlenky a soudy o tom, jak to muselo být. Začarovaný kruh. Spirála zla. Za polovinou přijde onen zvrat. Už za polovinou? A co bude na dalších 300 stránkách? Psycho teprve začíná.
 
Tak moc mě bavilo to nekonečné proplouvání mezi Nickem a Amy, to jejich doplňování a popírání. To, jak se s každou další stranou doplňuje jeden dílek do temného puzzle o tisíci částech. Manipulace. Touha po moci. Touha ovládat. To všechno je hodně typické pro mnohá manželství. Jen ta míra snášenlivosti se u každého různí.
 
Musela jsem se snažit oprostit od filmového zpracování, nemyslet na něj, nesnažit se za každou cenu vzpomenout. I když připouštím, že na Bena Affleca se zapomíná hodně těžko :) Mnozí knihu kritizují a upřednostňují film, já to nesdílím (ač byl parádní. Film. Nejenom Ben). Prý je kniha zdlouhavá a nudná. Ježíš. Já se v tom pitvání tak vyžívala, mě právě to pomalé odhalování mozků bavilo. Mám ráda psychologická dramata a tato kniha stojí na pomyslném žebříčku psycho četby hodně vysoko.

Žádné komentáře:

Okomentovat