středa 17. ledna 2018

Pohádkové Vánoce aneb 5 tipů na pohádky, které u nás fungují

Je to ode mě trošku netradiční příspěvek, vím, ale říkám si, že pro spoustu z vás může být užitečný. Možná vyvolá i plodnou diskuzi a objeví se tady v komentářích nějaké další osvědčené tipy od vás :) Televize u nás rozhodně nejede od rána do večera, ale ani se jí nijak zvlášť nebráníme. Pouštíme chvíli ráno a pak navečer, když už jsou Klárka s Kubíkem unavení a nehodlají v ničem spolupracovat. Nejčastěji jede Déčko, které nabízí spoustu kvalitních pořadů, a pak z disku pouštím stažené pohádky a seriály. Náporu reklam tedy docela statečně odoláváme. Nějak se v naší společnosti zažilo, že Vánoce jdou ruku v ruce s pohádkami. Já nějak nevidím důvod, proč by se o Vánocích měla pouštět televize častěji než obvykle, ale budiž. Moje děti jsou dost netradiční, na Libušku a její Tři oříšky byste je nedostali, nemusí ani Krtka, Mumínci je děsí. To, co má většina dětí ráda, u nás zaručeně pohoří. Nevadí. My s Chlupáčem taky moc nejedeme ve filmovém mainstreamu.


Je těžké skloubit potřeby dvouletého Jakuba a čtyřleté Kláry, každý má jinou představu o ideální pohádce, ale od začátku je vedeme k tomu, aby hledali kompromis. Pokud se nedokážou domluvit, jeden díl vybere Klárka, druhý Kuba. Pokud ani to nefunguje, vybírám já, případně vypínám televizi.
 
A tak jsem začala hledat. Někdy na začátku adventu jsem si dala za cíl najít nové neokoukané pohádky, kvalitně zpracované, příjemně animované, ideálně kratší. Když by byly s vánoční tématikou, o to líp. Mám pro vás tip na 5 kousků, které u nás slaví obrovský úspěch a s velkou radostí se na ně kouknu taky.
 
Polární expres
 
Na ten si pamatuju ještě já. Tak jsem ho dětem zkusila nabídnout a oni po něm skočili, i když jsem tomu moc nevěřila. Je to přece jen dlouhý film a z těch doma dostala šanci snad jen Elsa. Kuba Polární expres přímo zbožňuje, protože jde přece o vlak. Dobrodružný animovaný film o dětské víře, o kouzlu Vánoc, o síle přátelství a naději. Semtam chytlavá písnička. Polární expres prostě k Vánocům patří.
 
 
Pan Větvík
 
Půlhodinová pohádka z dílny BBC je krásná a originální. Jednoduchá, dobrodružná, lehce vtipná, veršovaná, dojemná. O jednom nevšedním putování a o tom, jak je důležité vynaložit veškeré síly, aby "člověk" (nebo klacík) strávil Vánoce se svými blízkými. Taky konečně pochopíte, co všechno vadí každému Větvíkovi - možná už je nebudete nikdy používat k aportování :)
 
 
Gruffalo
 
Já vůbec netušila, že je Gruffalo i zfilmovaný. Přitom máme už tak dlouho knížku, kterou obě děti milují. Dokonalé grafické zpracování dělá z této krátkometrážní veršované pohádky skutečnou lahůdku. Vtipná bajka o moudré myšce, která přechytračí kohokoliv, kdo se ji v lese pokusí sežrat. Trochu mě překvapilo, že se text liší od knižní předlohy, ale aspoň máme změnu.
 
 
Gruffalovo dítě
 
Pokud máte Gruffala, musíte mít i Gruffalinku - překladem Gruffalovo dítě. Klárka dostala knížku letos k Vánocům a ani filmový druhý díl nás nijak nezklamal. Grafika úžasná, veršovaný text nepřijde srandovní jen dětem. No a samotná Gruffalinka je k sežrání :)
 
 
Sněhulák
 
Ne ten od Nesba. Ale ten animovaný z roku 1982. O fous starší než jsem já. Na pozadí silné hudby se odehrává příběh, který se už za ty roky stal vánoční klasikou. Ruční ilustrace působí trochu nostalgicky, na někoho možná i lehce ponuře, ale já je mám ráda. Co všechno spolu kluk a sněhulák mohou zažít? Pohádka povzbuzuje dětskou fantazii. V krátkém filmu jde v první řadě o emoce. I když je to smutné, příběh jasně dokazuje, že všechno jednou končí. Ale tam, kde něco končí, něco dalšího začíná a vzpomínky zůstanou v našich srdcích napořád.
 
 
Tak a prozraďte mi, co jede u vás doma o Vánocích?

12 komentářů:

  1. Polární expres miluju pořád :)

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Syn má hodně specifický vkus ;) Líbí se mu i hrané pohádky. Ale obvykle požaduje, že tam musí být hasiči, auta, traktory, vlaky... Takže u nás je oblíbený traktor Tom. A z vánočních se mu líbila Tichá myš,je hraná, alternativa o vzniku koledy Tichá noc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju za tip na Tichou myš! A chápu posedlost dopravními prostředky, Kuba to má taky, u nás frčí Mašinka Tomáš. A asi to je ten důvod, proč miluje Polární expres :)

      Vymazat
  3. U nás doma milujeme Polární Expres. Děkuji za další tipy za rok je vyzkoušíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polární expres je vidím hodně oblíbený ♥

      Vymazat
  4. Polarny expres sme detom tiez stiahli, dcere (zachvilu 4 roky) sa pacil, syn (2 roky) este taky dlhy film neda. Gruffala im rada stiahnem, tiez som netusila ze existuje. Inak rozpravky maju radi kludne aj mainstreamove ale z tych menej znamych je u nas oblubeny Moj sused Totoro a Ponyo z utesu nad morom. Z kratsich veci si celkom oblubili Hadej jak moc te mam rad, knihu poznali skor a serial sa im tiez pacil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tipy na japonské filmy, moc ráda na něco podobného kouknu a jsem zvědavá, co na to děti! Hádej, jak moc tě mám rád - ano to je nádhera, knížky máme doma, seriál děti zatím nijak neuchvátil, já netuším proč :(

      Vymazat
  5. Tyyjo, neznam pohádku ani jednu, ale pro příští rok ukládám pro inspiraci, díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. U nás jednoznačně The Gruffalo's Child. A poslední Vánoce Arthur Christmas.

    OdpovědětVymazat