středa 10. ledna 2018

Knihy pro děti / Kytičky z ulice

Tato knížka je tak dojemně nádherná, že si na ni extra citlivé povahy musí dávat trochu pozor. Je to zase ten typ dětské knihy, na které si pošmákne hlavně dospělá knihomolská duše. Kytičky z ulice z nakladatelství 65. pole - na první pohled velmi jednoduchá knížka, svou podstatou ale velice složité téma. Kniha beze slov, kniha, která nehýří barvami, o to víc vyniknou všechny zásadní detaily. Kouzelná kniha, ve které si rádi listujeme znovu a znovu. A nabízí tolik námětů ke společnému povídaní...
 

Tak trochu komiksové zpracování vás provede jednou nevinnou procházkou otce a dcery. Zdá se, že otec je myšlenkami někde jinde, dcera si kolem něj spokojeně pohopsává a všímá si. Všímá si toho, kde je dospělák slepý. Všímá si všech podivných i běžných maličkostí a šíří kolem sebe dobro.
 
 




Oceněná kniha básníka JonaArna Lawsona a ilustrátora Sydneyho Smithe vás doslova chytne za srdce svou jednoduchostí a pomalu odkrývaným poselstvím. Kresby jsou úžasné a svým stylem perfektně příběh dotváří.
 
 
 
 
Děti mají dar. Nejsou lhostejné. Nepřipadají si obtěžované každodenními výjevy. Vidí svět jinýma očima, nezkresleně. Svou upřímností a nezkažeností dokážou malými něžnými gesty změnit svět v lepší místo. V o něco barevnější místo.

6 komentářů:

  1. Ahoj Jani, jestli neznáš, tak doporučuji Louskáčka od An Leysen, Euromedia v edici Pikola. Krásné ilustrace i hezky zpracovaný příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě je krásný rok v lese, autorka Emilia Dziubaková, nakladatelství host. Je to velké leporelo bez textu. Na každé stránce jeden měsíc a stejný kus lesa. Nevím, jestli už tady na blogu kniha nebyla, ale stejná autorka ilustrovala i Obejmi mě, prosím a tu tady myslím máš.

      Vymazat
    2. Kniha se jmenuje Rok v lese. Ach ty mobily a automatické opravy. A nakladatelství Host. Omlouvám se.

      Vymazat
    3. Ahoj Sylvi, díky za komentáře :) Ten Louskáček, to je taková ta obrovská knížka, že? Viděla jsem ji v knihovně a moc se mi líbila. Díky za ověřený tip! No a Host, to je kapitola sama pro sebe, jejich knížky mě poslední dobou moc baví. Rok v lese mám na cestě domů :))

      Vymazat
    4. Jani, to je tak, když píšu z mobilu s holkama za zády :-). Louskáček je větší, má takový trochu zvláštní čtvercový rozměr, ale ty ilustrace jsou fakt nádherné. Krásné pokoukání v Roce v lese. My si ho večer prohlíželi s manželem.

      Vymazat
    5. Sylvi, vím, co myslíš za knížku. Je krásná a i další od stejného autora :)

      Vymazat