neděle 21. ledna 2018

Chytrá hračka / Naše seznámení s Quiet books

Určitě jste o nich slyšeli. Poslední léta velmi populární látkové knížky, s láskou šité, hodně barevné a docela drahé. Na FB najdete spousty skupin, kde se šikovné maminky a švadleny dělí o svá díla, na Fleru si tyto knížky můžete nechat ušít na přání. Ale připravte se na to, že z kapsy vytáhnete minimálně tisícovku, pokud budete chtít takovou, co za něco stojí. S Klárkou jsem toto téma neřešila a přivedl mě k tomu vlastně až Kubík. Všechno jeho Montessori objevování světa. Všechny ty knoflíky, cvočky a zipy. A nakonec to byl velký dárek pro oba dva.
 

Quiet Book je kniha s aktivitami. Senzorická kniha. Tišící kniha. Je to měkká kniha, která svými listy vybízí děti k činnosti, zdokonaluje je v různých dovednostech, uklidňuje je. Knížky jsou většinou velmi specifické, nejedná se o masovou univerzálnost, často se zaměřují na určité téma. Tím, že se jedná o handmade, jdou i přizpůsobit konkrétním potřebám a vkusu.
 
 
Od září máme doma oranžovou knížku s opičkou oceňované slovenské značky Piqipi. Jaká je? Co všechno obsahuje? A jak se u nás zabydlela? Kdo si s ní hraje víc? Jak dlouho už děti baví? Chytlo je to hned? Stojí to za to? Proč si ji neušiju sama?
 
 
 
Pokud to vezmu celkově, krásně zpracovaná (a unisex) kniha obsahuje celkem 11 "karet" s aktivitami. Na první stránce - obalu - se vyřádí hlavně starší děti. K dispozici mají tři sady abecedy na suchý zip, kterými si  na knížku mohou napsat, co chtějí. Druhá stránka je o knoflících, na ty se dírkami provlékají barevné kytičky. Na třetí stránce najdete rozporcovanou pizzu, tady se děti zdokonalí v počítání. Čtvrtá a pátá ukazuje hladovou opici, která se cpe banány. Banány drží pomocí cvočků na palmách, úkolem je sundat je, některé schovat do koše a jiné přijdou do opičí zazipované tlamy. Šest a sedm to je cirkusový stan a prstoví maňásci. Na osmé straně je puzzle na suchý zip. Devátá je zaměřena na knoflíkové dovednosti s rybami. Desítka učí barvy pomocí ledňáčků v mrazáku a jedenáctka naučí děti připevňovat liánu k opičímu tělu.
 
 
Děti si ji zamilovaly hned. Kubík s ní ve svých dvou letech moc pracovat neuměl, ale vystačil si s prohlížením a ukazováním, co všechno opice umí. Bývala to jeho pravidelná aktivita s babičkou. Klárka s knihou dokázala ve svých 4 letech prakticky cokoliv. Každý si na ní našel to svoje a tak je to v pořádku.
 






 
Po 4 měsících velmi intenzivního používání vypadá pořád perfektně a děti ještě nenudí. Je to skvělá věc do auta, do vlaku, do čekárny k doktorovi. Pokud hledáte smysluplný dárek, který nejen lahodí oku, ale hlavně dítě něco naučí, quiet book je dobrá volba. A pokud máte třeba babičku v důchodě, co se trochu nudí, zkuste spolu něco podobného vymyslet.
 
 
 
A otázka na závěr pro zvědavé. Proč si ji neušiju sama podle nějakého návodu? Když pominu to, že na šití fakt moc nejsem, je to jen a jen o čase. Myslím, že se sice dokážu vyburcovat k velkým výkonům a nakonec bych to nějak dokázala, vím, že svůj čas dokážu vynaložit efektivněji. Věnovat se sobě, své rodině, svým koníčkům je pro mě něco, přes co nejede vlak. Ano, ušetřila bych 1400 Kč, ale jsem přesvědčená, že hodnota mého volného času (titul z ekonomie nezapřu :)) je mnohem vyšší.

4 komentáře:

  1. Ahoj,jsem ráda že se quiet books rozšiřuje jako skvělá hračka do rodičovského povědomí!Sama na ni nedám dopustit.:)Naše Bea ji dostala ve 4 měsících a od té doby bez ní nedá ani ránu.Naučila se díky ní velmi rychle mnohé dovednosti spojené s jemnou motorikou a pořád ji baví.Svou první jsem ušila právě jí a teď už je šiju na zakázku.Ale přesně jak píšeš,je to časově nesmírně náročné.Před Vánocemi jsem tak místo myti oken do noci seděla u stroje.A pak se někdo diví že to stojí co to stojí...Ale hand made prostě bere spoustu času.Tak přeju tvým dětičkám spokojené"puiet" chvilky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terezo, fandím každé mamince, která se do něčeho takového pustí, ale tak každá děláme to, co umíme, že :)) Moje děti sice ani u quiet books quiet nejsou, ale baví je to a to je hlavní :)

      Vymazat
  2. Knizka vypada velmi precizne usita. Ja svemu ditku siju quiet book uz od srpna a ma hotovych 6 stranek... Jsem peclivka a chci, aby to neco vydrzelo. Ovsem nikdy tam nedostanu tak pekne vysivky... Holt nemam na to techniku. Dost si uvedomuju, ze to delam i kvuli sobe, ze me siti bavi.
    Snad to bude bavit i ditko, kdyz uz tobude takovy original, ktery odrazi nasi rodinu :-)

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak to teda klobouk dolů. Myslím, že není třeba 100% preciznosti, když se jedná o něco, co bude sloužit vaší rodině. Je to handmade, a určitě to bude perfektní. Přeju spokojené hraní. Jana

      Vymazat