středa 4. října 2017

Kam s dětmi v Brně / Vláčky a hřiště u Olympie

Celkem se vyhýbáme velkým nákupům v obchodních centrech a do Olympie jezdíme tak třikrát do roka. A vždycky jsme z toho vyřízení. Možná i proto nám celkem dlouho unikal obrovský Olympia park mezi obchodním komplexem a řekou. Nejen, že tudy vede skvělá cyklostezka a in-line dráha, na své si tady přijdou hlavně děti všech věkových kategorií. Jeden podzimní sobotní den jsme tedy věnovali tomuto unikátnímu areálu a Klárka s Kubíkem byli nadšení. Nejeli jsme sem s cílem nakupovat, takže to bylo pro všechny strany příjemné.


Naším hlavním cílem byly vláčky. Kvůli nim jsme sem jeli. Parková dráha leží za nákupním centrem a pohodlně tady zaparkujete (na rozdíl od přední části Olympie je tady parkoviště poloprázdné). Na poměrně velké síti železnic jezdí hned několik souprav, my jsme měli štěstí na parní mašinku. Jedná se o modely "supervelkého měřítka" s osobní obsluhou. Je to vlastně takový hobitín, všechno reálné, jen zmenšené. Ideální místo pro malé děti. Budova hlavního nádraží, nástupiště, depo, tunel, výhybky a přejezdy. Dokonalé. Kvůli Jakubovi jsem jela raději taky a i moje dospělácká duše byla potěšena. Za jednotné vstupné 50 Kč jsme během 15 minut projeli dráhu křížem krážem. Na přejezdech cinkaly semafory, lidi na nás mávali, málem jsme srazili zajíce, občas nás pokropila sprška páry. Jakuba podezřívám, že celou cestu tajil dech, Klárka se celou dobu usmívala. Otevřeno každou sobotu, neděli a státní svátek (od začátku května do konce října) od 10 do 18 hodin.






Po vlakovém zážitku jsme se přesunuli na multifunkční hřiště, které leží hned vedle dráhy. Hřišť je tady vlastně několik, pro různé věkové kategorie. Dominantou je největší lezecká stěna ve střední Evropě, která byla bohužel zrovna zavřená. Pískové hřiště pro nejmenší, kde se mi líbila venkovní kuchyňka a kůly kolem dokola, které Kubík zdolával. Velké lanové centrum a síť, kterou jsem asi do poloviny dala i já bojící se výšek. Hřiště pro větší děti se spoustou zajímavých prvků. Kůlové bludiště. Vyhlídková pyramida. Venkovní šachy. Interaktivní stanoviště. V letních dnech tady funguje dokonce vodní koutek s vodními děly, my jsme se mu pro jistotu vyhýbali obloukem. V areálu najdete i stánek s občerstvením, kde (jako snad všude v Česku) chybí nějaká "lepší" jídla pro děti. Děti smažákem s hranolkama moc cpát nechceme. Ale rozumím poptávce-nabídce. Ve stejné budově jsou i bezplatné záchody. Všechny atrakce kromě horolezecké stěny jsou zdarma. Klára je vyloženě parkourové dítě, takže si nedovedete představit, jak byla na novém hřišti šťastná. A my tím pádem taky.










Celý Olympia park mě velice mile překvapil, nečekala jsem od něj tolik. Teď už vím, že tohle místo rozhodně stojí za návštěvu. Možná i pravidelnou :)

4 komentáře:

  1. Jani, děkuju za doporučení. Olympii máme za rohem, ale vláček nás zatím minul. Nějak nebyla příležitost, ale do konce října snad ještě napravíme.

    A hřiště je parádní, dcera miluje cokoliv s vodou a koutek s pískem pro malé děti, kde teče i voda je pro ni opravdu zážitek. Jen je třeba počítat s totálně promočeným a špinavým dítětem, takže v létě super, jen je třeba náhradní oblečení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, tak vláček dejte, je to super zážitek! Já si ho s dětma užila jak malá holka a to vlakům nijak neholduju :)
      A souhlasím že hřiště je parádní. Někdy se tam s dětmi vypravím když bude pařák a nechám je namočit :)

      Vymazat
  2. Ty vláčky jsou skvělé, děkujeme za nápad:-) škoda že po Brně také není více prolézaček pro děti, spíš mně přijde že to jsou většinou workoutové hřiště pro dospěláky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty workoutové hřiště teď frčí, což mi zas přijde super. Dlouho pro starší nikde nic nebylo. Ale prolízaček bych taky brala víc.

      Vymazat