pátek 13. října 2017

Kožené barefoot celoročky pro Jakuba

Jsem ráda, že aspoň jedno dítě nemá ultra širokou nohu a já nejsem odkázaná jen na dvě-tři značky na trhu. Kubíkova nožka se zatím zdá být "normální", takže jsem se při výběru podzimních bot mohla rozšoupnout. V užším výběru mi zůstaly boty Bobux a Froddo. Nakonec to vyhrály tyto modré kotníčkové Froddo Flexible. Jakubovy tenisky už začínaly být malé a ranní rosu už nezvládaly tak dobře, jak bych si přála, přece jen byly velice nízké. Tyhle nové boty vyrobené z měkké kůže jsou v mých očích krásné a Jakub je v nich spokojený. Musí jen trochu potrénovat obouvání, do "viváčů" už uměl vklouznout jedna báseň.



Chorvatskou značku Froddo jsem si v obchodě vyhlídla ještě před tím, než Kuba začal chodit. Vysnila jsem si Froddo Prewalkers jako Jakubovy první boty, ale nakonec to kvůli zimě nevyšlo a já mu pořídila zimní Tikki. Byla to rozhodně dobrá volba. U Prewalkers se mi teď zpětně nepozdává tvar špičky... Každopádně řada Flexible má za mě špičku v pohodě.



Když jsem někdy v září měřila Kubíkovi nohu, vyšla mi délka 13,8 cm a šířka 5,9 cm. Řekla bych, že mu velikost 23 sedla ideálně, co se nadměrků týče. Udávané vnitřní rozměry jsou 15 cm a 6,2 cm. Hmotnost jedné boty je 127 g.




Jsou to takové bytelnější boty, na první pohled snad ani nepřipomínají barefooty, ale spíš Klářiny první botky vůbec - pevné, kotníčkové, kožené. Froddo jsou ale na rozdíl od nich hezky prostorné v oblasti špičky, příjemně měkké, s tenkou poměrně flexibilní podrážkou a netvarovanou stélkou.


Podrážka je 5 mm silná, gumová. Špička je krásně ohebná, v oblasti paty je to už horší. Rozhodně jsme doma měli měkčí boty.



Vybrala jsem variantu na dva suché zipy (oproti tkaničkám) kvůli Jakubově samostatnosti. Bota jde prakticky doširoka otevřít, Kuba se zvládne obout sám. Co oceňuju, je zvýšená guma na špičce, která botu chrání před okopáním.



Byly k nim dvoje vložky - jedny kožené a druhé "filcové". Můžete jimi mírně upravovat velikost boty (stejně jako to mívají KidOFit), tepelnou izolaci a s tím související flexibilitu. Když vložku do boty nedáte ani jednu, pocit bosé chůze bude na nejlepší úrovni.


Bota je kožená, nečekejte 100% voděodolnost. Myslím, že snesou běžný provoz jak v dešti tak v mokré trávě, ale pořád je to kůže, která se s velkým množstvím vody nekamarádí. Kuba se každý den brouzdá ve vysoké trávě plné rosy a dobré. Samozřejmostí u takových bot je pečlivá údržba. Já zatím "voskuju". Kůže potřebuje dodávat živiny a zvláčňovat. Vyhovuje mi Collonil Nilfett - tuk s obsahem přírodních olejů. Voní, dobře se s ním pracuje, kůže příjemně změkne a je chráněna před vlhkostí. Jen teda používáním trochu ztmavne.



Boty Froddo Flexible jsou k dostání i v zimní variantě s ovčí vlnou, otázkou je, jak zabojuje kůže v městské břečce a hlubokém sněhu... Asi by bylo fajn nakombinovat je se sněhulemi do extrémnějších podmínek. Ale otázkou je, jaké sněhule?? Nějaké tipy?

12 komentářů:

  1. Froddo prewalkers nosi ted moje Rozinka. Jsou super, jen ta spicka je okopana fest.. na zimu jsem chtela ty zateplene froddo, tak jsem zvedava ja doufam, ze mestsky provoz zvladnou, ale trochu jsi me nahlodala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, a není ta špička moc "špičatá"? A na zimu jsi chtěla zateplené Prewalkers nebo zateplené Flexible? Já nad nimi taky uvažuju, ale asi v kombinaci s nějakými sněhulemi, nebo kompromisy Primigi... my jsme hodně v přírodě, tak se bojím, že by ty Frodda trpěla :(

      Vymazat
    2. Ja nejsem tak moc v tech botach zatim zbehla, ale ty prewalkers mi prijdou v pohode, nema tam prsty nijak zmackle, ale je pravda, ze ma dcera spis uzsi nohu. Na zimu chci zatepleny flexible, pac uz si myslim, ze velikostne na ne dosahne. Ty snehule budu asi resit operativne. Je fakt, ze ve vysokem snehu by ty froddo nestacily...

      Vymazat
    3. No možná by stačily, ale trpěly by :(

      Vymazat
  2. Ahoj,zrovna resim zimni problem-teple botky samochodky do mesta a boty na hory na snih (jsme v zime kazdy vikend). Mym favoritem "snehuli" jsou Mymayo,ale ve velikosti,co bych potrebovala u nas uz nikde nejsou. A objednavka z Kanady byvse vzhledem k postovnemu a clu ponekud prodrazila :( Ted jsem objevila snehule v Decathlonu (v oddeleni pro ty uplne nejmensi) a prijdou mi bez zkouseni docela ohebne,mekke a za par korun...Tak jsem sama zvedava,jak to nakonec vsechno vymyslim ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip ohledně sněhulí z Decathlonu. Já to taky chci řešit dvěma páry - jedny na suchou zimu a běžné pochůzky, ale do přírody, sněhu a břečky by to chtělo něco festovnějšího... Klára sice minulý rok odchodila zimu bez problémů v kožených kozačkách KidOFit, Kuba měl Tikki a válenky LBL. Klárka ještě kdysi před BF nosila v zimě kompromisy - goretexové zimní boty Primigi, ale ta cena je taky šílená na to, že to budou druhé boty...

      Vymazat
    2. Jeste jsem pri patrani natrefila na Bogs.Maji i zimni verzi a maji i jen kotnickove,tak mozna i to by mohl byt kompromis... :)

      Vymazat
    3. Mě třeba Bogs vůbec neoslovily. Snad jen designem a "odolností". Ale přišly mi šíleně tuhé, takové vyteplené gumáky...

      Vymazat
  3. Muj vnuk na ty z decatlonu. Za ctyri sta do snehu jako druhe boty mi to prislo jako dobra volba. Jsou siroke ve spicce a daji se zkroutit stejne jako mate nafocene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky, já do toho Decathlonu budu muset zajet :)

      Vymazat
  4. Sněhule jsem pro menší děti měla z decathlonu a super ohebné a teple. Divim se, že vyhrály Froddo, nepřemýšlela jste o Filii, podle mě jsou o třídu výš. tipy má sněhule budu sledovat, taky přemýšlím, hlavne dcera do lesní školky potřebuje něco kvalitního. Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, jo, Klára chodí do Montessori školky, a chodí každý den na poměrně dlouhé procházky za každého počasí, takže taky budu potřebovat... Filii jsem taky měla v oku, spíš je zvažuju jako "zimní" s tou membránovou úpravou. Ale ta cena je fakt děsivá :(

      Vymazat