neděle 15. října 2017

Knihy pro děti / Little Hand & Finger Plays

Ještě než jsem měla děti, jsem vždycky přemýšlela, proč někteří lidi tlačí do dětí angličtinu odmala. Klasická fráze, která dodnes tento jev doprovází, je: "Proč je učit angličtinu, když ještě neumí pořádně česky?", anebo ještě lépe: "Vždyť se jim to bude plést". My s Chlupáčem máme k angličtině velice blízko. Chceme, aby naše děti byly "na jazyky" jako my. A tak Klára začala ve třech letech chodit do kurzu pro nejmenší. Psala jsem o tom už tady. A tenkrát před rokem se vlastně začal budovat kladný (a velmi silný) vztah Klárky k angličtině. Od té doby nás angličtina provází den co den, doma posloucháme písničky z kurzů a asi neuvěříte, že je Klára umí zpaměti snad všechny (cca 40 písniček). Některá slovíčka umí vyslovit precizně, jiná komolí (stejně jako některá česká). Už tam jsou poznat základy správné intonace a výslovnost je perfektní. A rozhodně to není na úkor mateřštiny.


Protože nejsme rodilí mluvčí ani bilingvní rodina, samozřejmě doma mluvíme česky. Ale kromě písniček, které si spolu zpíváme, máme doma spoustu anglických knížek. Ty objednávám buďto na českém eshopu Anglické knížky pro děti nebo pro větší výběr přímo na Book Depository. A abych nezapomněla - v Klářině školce je jedna z lektorek anglicky mluvící, takže na děti mluví dvakrát týdně anglicky.


Podobně jako chytlavé fráze v písničkách fungují i říkanky - tzv. Nursery Rhymes. Taková ta obdoba českých "Paci-Paci" nebo "Takhle jedou páni". Stejně jako děti milují tyto říkanky v češtině, mohou se naučit milovat je i v cizím jazyce, pokud jim rodiče trochu pomohou. V létě se mi dostala do rukou krásná kniha od Petry Vojtové Little Hand & Finger Plays and other rhymes. Tato knížka v sobě ukrývá celkem 13  jednoduchých říkanek a je nádherně ilustrovaná. Co je nejlepší - u každé říkanky je "návod", jakými pohyby a gesty slova doplňovat. Dítěti hodně pomáhá, když si slovo spojí s nějakou akcí. Říkanky jsou rytmické a melodické, navíc zábavné.





 
Nás doma knížka hodně baví a výhodou je, že skvěle poslouží i pro velmi malé děti (cca od roku), které chcete s angličtinou teprve seznámit. Videa na youtube jsou sice fajn a děti baví, ale je to jen pasivní forma, která jim toho vlastně moc nedá. Když se do učení aktivně zapojí rodiče, největší dětské vzory, je to první předpoklad úspěchu, jak přinést angličtinu do těch malých světů. Samozřejmě pokud si nejste jistí správnou výslovností, natrénujte ji pomocí youtube, všechny obsažené nursery rhymes jsou profláklé a zdrojů najdete mnoho.


Máme radost, že si Klárka k angličtině našla vztah už takto brzo. Strašně jí to baví. A její nadšení je nakažlivé - Jakub jako správný mladší sourozenec na angličtinu začíná reagovat taky, některé písničky si s námi pobrukuje a tyhlety hravé říkanky ho přímo fascinují.

Když budete sledovat FB profil Petry alias DoubleBubble, máte zaručený pravidelný přísun zajímavých videí, tipů na anglické knížky a události.

2 komentáře:

  1. Díky za inspiraci. S dcerou (6 let) jsme trochu zaspali. Pár slovíček se naučila ve školce, ale doma jsme se tomu nevěnovali. Teď v první třídě má 1 hodinu angličtiny a navíc také matematiku a výtvarku v angličtině, což mi přijde úžasná příležitost. Podotýkám, že je to státní základka a paradoxně někteří rodiče "kafrají", že je to moc náročné a zbytečné. Když si vzpomenu na sebe... nejsem zrovna talent na jazyky a stálo mě hodně úsilí naučit se anglicky na přijatelné úrovni. (Jen díky víceletému gymplu, kde jsme měli 3-5 hodin týdně a hodně domácích úkolů -
    učitel byl trochu kruťas, ale zpětně jsem za to ráda, že nás "donutil".) Takže čím dříve, tím lépe a každá znalost slovíčka (nebo lépe slovního spojení) se počítá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za komentář! Bohužel je to tak, jak píšete. Samozřejmě je potřeba i talentu, ne každý je prostě na jazyky nadaný. Ale pokud to aspoň trochu jde, rodiče se s angličtinou kamarádí, je třeba to podpořit. Děti jsou neskutečně šikovné a stačí, když jim trochu pomůžeme.

      Vymazat