středa 19. července 2017

Kvalitní odrážedlo pro nejmenší Puky Wutsch

Našeho miláčka "Pukyho" jsem skloňovala už v tolika předchozích příspěvcích a konečně se dočkáte i ucelené recenze na toto skvělé odrážedlo pro nejmenší jezdce. Německé odrážedlo Puky jsem chtěla Jakubovi pořídit už k prvním narozeninám, tehdy jeho nejmenší variantu Pukylino pro děti od jednoho roku a výšky 75 cm. Tenkrát jsem ale až moc četla recenze a víceméně se nechala od nákupu odradit anonymními uživateli internetu. Tehdy mi ty recenze přišly snad 50 na 50, jeden na Pukylino nedal dopustit, druhý na něj nadával. Z podzimního nákupu teda sešlo. Naštěstí ne na dlouho. Puky jsem nepustila z hlavy a přišlo jaro. Kuba si začal chtít brávat plastové enduro ven. A ono tak šíleně rachotí. Věřila jsem ve schopnosti svého dítěte a v dubnu mu pořídila čtyřkolé odrážedlo Puky Wutsch. Jaké je? Úžasné. A růžové :)


Prý je to Mercedes mezi odrážedly. Mercedesy sice osobně neznám, ale Puky je fakt kvalitně zpracovaný kousek. Dokládá to i fakt, že na kola Puky bývají málokdy reklamace a dlouho se dědí v rámci rodinných příslušníků. Primárním materiálem je kov, konstrukce je poctivá a pevná. Odrážedlo je i tak celkem lehké - váží 2,8 kg (plastové motorce konkurovat ale nemůže).



Odrážedlo Puky Wutsch patří k těm menším, já bych ho velikostně přirovnala k nejmenší velikosti plastové motorky. Obecně se doporučuje od 18 měsíců a 80 cm výšky dítěte (do cca 2,5 let). Jakub je spíš drobnější postavy, ale v tom roce a půl naskočil a bez problémů jel - už měl ale bohaté zkušenosti s endurem. Takže to, co se píše v tabulkách, odpovídá skutečnosti. Jsem zvědavá, jak dlouho mu vydrží, chtělo by to do jara, kdy doufám úspěšně přesedne na Stridera.



Co oceňuju úplně nejvíc je stabilita. Díky čtyřem kolům je rozhodně stabilnější než enduro. To jsem chtěla, máme tady dost kopců a potřebovala jsem mít jistotu, že se Kuba jednou denně nesvalí a nerozbije si přinejlepším kolena. Jakub z něj zatím spadl jen párkrát, většinou, když jsem ho táhla a on za jízdy někam vystupoval (a já o tom neměla tušení). Drží stopu, v zatáčkách dobře sedí a opravdu působí bezpečně.



To, co je tvořeno kvůli stabilitě, může být na úkor pohodlí pro nohy. Čím jsou kolečka dál od sebe, tím je odrážedlo stabilnější. Ale o to víc může zavazet při odrážení. Na to si vesměs stěžovali všichni rodiče, kteří psali ty negativní komentáře. Když se dítě rychle odráží, naráží nožkama do zadních koleček. Tak já nevím, buď Kubík nejezdí rychle (díkybohu za to) anebo se s tím naučil nějakým způsobem pracovat. Nemám pocit, že by mu kola vadila, že by se rozčiloval, že mu to nejde. Puky Wutsch má ještě jednu specialitku - kyvadlovou nápravu. Ze začátku se můžete leknout, že se přední kolečka nějak viklají. Budete se bát, že jste něco nedotáhli. Ale ne. Tak to má být a je to zase kvůli větší stabilitě a pomůže to dítěti s trénováním rovnováhy.


Malým dětem se na odrážedle dobře sedí, protože sedátko je hezky široké a tvarované. Navíc má v zadní části praktický otvor a já ho můžu jednodušeji nosit, když je potřeba. Sedlo není nijak polohovatelné ani výškově nastavitelné (to platí i pro řídítka).



Kolečka jsou gumová, nenafukovací. A nedrnčí tak, jako motorka, což považuju za další velkou výhodu. Ticho.


Řídítka mají na konci bezpečnostní gripy a otáčí se jen o úhel 30°. Pro tak malé děti je to jednak jednodušší a jednak bezpečnější.


Designem mi Puky hodně připomíná právě našeho Stridera, jednoduchý kovový vzhled v pěkných barvách. Navíc Puky vyrábí i mnoho doplňků, které kolo pěkně doladí. Kuba má na řídítkách suchým zipem připevněnou malou taštičku, kterou má denně plnou kamínků a šišek.


 
Montáž rozloženého Pukyho byla snadná a intuitivní, zmákla jsem ji sama s imbusem během deseti minut. Jen je potřeba dbát na pořádné dotažení řídítek. Já je poprvé asi neutáhla pořádně (ač mi to přišlo ok) a Jakub když zabral, aby hodně řídítka otočil, otočila se celá osa řídítek a byly tak trochu šejdrem. Takže nebát se síly.



Na závěr chci říct, že rozhodně nezatracuju enduro. My máme doma i tuto klasickou motorku už od Klářiných 1. narozenin a obě děti ji milují. Jezdí na ní oba dva každý den a má svoje výhody a nevýhody. Já jsem chtěla zachovat motorku pro použití v interiéru a naven jsem chtěla něco bytelnějšího, stabilnějšího a bezpečnějšího a vlastně možná i trochu pomalejšího. To všechno mi Puky Wutsch splnilo a Jakub na něm jezdí moc rád. Za nás tedy doporučuju všema deseti.

12 komentářů:

  1. Musím určitě souhlasit s kladnou recenzí na Pukyho. Tomík jej dostal k 1.narozeninam jako dárek od prarodičů ve verzi Pukylino. Bohužel. Protože mu dlouho trvalo než přišel na to, jak se s ním jezdí, a celkově je dost vysoký, takže vloni na podzim před druhými narozeninami už byl na Pukylino dost velký. Každopádně se mu jezdilo výborně a letos už jezdí na jednostopém odrážedle Kettler. No a 17m Adelka taky úplně nevykoumala, jak se na Pukym dopravit na větší vzdálenost, a zároveň bych řekla, že příští rok na jaře už bude na Pukylino dost velká... takže kdybych měla doporučit, tak určitě Wutsch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pukylino je takový ideální dárek k prvním narozeninám. Ale v tom roku ty děti teprve začínají, sedají, zkoušejí a myslím, že málokteré dítě v roce začne jezdit. Přece jen je to jiný pohyb, který se musí naučit. Takže chápu, že mu to trvalo. Tak ať se dětem dobře jezdí! J.

      Vymazat
  2. Díky za recenzi. Bodla mi teď u ranní kávy, protože pořád pokukuju po malém Pukylinu k prvním narozeninám... Já teda pokukuju po modrém :-) Odrážedlo je pro mě pro luka takový symbol k prvním narozeninám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dáši, když jsem ho objednávala z Feeda, měli jen růžové, tak jsem to zkousla :D A Kubovi to nevadí a Klára je z něj hotová :) A chápu, nějaké vozidlo musí k ročku být!

      Vymazat
    2. Máme modre Pukylino :) malý dostal nějak po 1. roce a v pohodě, za nás tez doporučuji, je kvalitní, stabilní... střídá/střídal s plastovym autíčkem a nyní má (od jara) nově First bike ... na podzim mu budou 3 roky a naučil se na něm velmi rychle. Marcela

      Vymazat
    3. Marcelo díky za komentář, jsme tady hotový Puky fanklub :)

      Vymazat
  3. My mame ruzovy pukylino. Roza ho dostala k prvnim narozkam. Ted je ji skoro 17 mesicu a bohuzel ji porad neprirostlo k srdci. Doma ze zacatku malinko jezdila, ale ted nechce. A myslim, ze ji zacina byt male... tak uz premyslim, ze na podzim koupime wutsch, snad do te doby objevi kouzlo jizdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některým dětem to holt trvá a určitě jsou i děti, které na kolo/odrážedlo nejsou. A myslím, že to nevadí, oni si najdou to, co je baví. Tak uvidíte, jestli tu vášeň Roza objeví.

      Vymazat
  4. Děkuji za článek, moc mi pomohl. Mohla bych se ještě zeptat, jaké helmy jse kupovali vaším dětem? Díky moc a ať se Vám moc daří :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Pájo, omlouvám se za pozdní odpověď, nějak se změnil blogger a nechodí mi upozornění na nové komentáře :( Snad nebude pozdě. První helmu jsem koupila v nějakém cykloservisu, jen podle velikosti, cca za 500. To je ta s těmi auty, co tady má Kuba na fotkách. Jako dobrý, než zkusíte kvalitnější helmu :) Klárce jsem zároveň s kolem koupila Abus Youn I. (https://www.neobycejne.cz/Helma-Abus-Youn-I-M-ruzova-d782.htm) a je to pecka. Nádherně sedí, je měkká uvnitř, dobře se dotahuje, vzadu má blikačku, vychází perfektně v testech. Teď ji hodlám koupit i pro Jakoubka k narozeninám, protože se to moc nedá srovnat s tím, co má. Navíc jde někdy vychytat ve slevě, já ji koupila myslím na proděti za necelou tisícovku. Na webu neobycejne.cz si určitě přečtěte články Jak vybrat dětskou helmu, je to krásně popsané: https://www.neobycejne.cz/Jak-vybrat-detskou-helmu-c23_0_1.htm

      Vymazat
  5. Ahoj, synek se pomalu ale jistě blíží do věku , kdy bude odrážedlo chtít, takže pomaličku začínám vyhlížet dětské odrážedlo, které by mu mohlo vyhovovat, takže snad se vydaří a chlapec bude spokojený, byla bych moc ráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak třeba vám bude toto sedět, nikdy jsem o něm neslyšela. Mám raději osvědčené značky, ale možná už jsem zaspala dobu :) Zajímala by mě hmotnost odrážedla, což je pro mě parametr číslo jedna.

      Vymazat