středa 12. července 2017

Černá Hora / Den dvanáctý

Náš oficiálně poslední plnohodnotný den třítýdenní dovolené na Balkáně. Celá sobota strávená v boce Kotorské. Neděli a pondělí jsme měli vyhrazené už jen na pozvolnou cestu domů s několika zastávkami. O boce jsem něco málo psala už včera, bezpochyby je to krásné místo plné kontrastů: v květnu se tady dá už koupat, zatímco na přilehlých horách se ještě válí spousta sněhu. Svým tvarem připomíná severský fjord, flórou zase nejjižnější státy. Skalní hradby se zvedají přímo z moře, které není tak slané jako na pobřeží. Malé zapadlé rybářské vesničky v kontrastu s turisticky zaplněným Kotorem, velká historie, bohatý kulturní život. Celý břeh zálivu jde objet (105 km). Nebo můžete přejet trajektem mezi obcemi Lepetane a Kamenari. V Lepetane jsme dvě noci spali a celou sobotu strávili tady. Nebo na druhém břehu v Kamenari, protože trajekt děti měly jako jednu velkou atrakci.


V tomto místě, kde snad každých deset minut jezdí trajekt, je boka široká jen 350 m. Této úžině se říká Verige - řetězy, které tady ve středověku nechal natáhnout uherský král jako zábranu před nepřátelskými loďstvy. Pro nás byl trajekt příjemným zpestřením a další možností výletu bez nutnosti sedat do auta. Zajímavé je, že osoby na trajektu jezdí zadarmo. A takový západ slunce pozorovaný z moře neměl chybu.




V Lepetane jsme si hned ráno našli menší pláž nedaleko od apartmánu a byli jsme zvědaví na vodu. Někteří lidi říkají, že voda v boce není čistá. Na první pohled jsme nic takového nepozorovali. Pláže v boce jsou úzké, pod úrovní silnice, často skryté ve stínu borovic, což je příjemné. Celý den jsme tak byli v přirozeném stínu a nemuseli jsme roztahovat stan. Na plážích jsou i malé bary se základním občerstvením. Jakub využil azyl jedné kavárny na svůj poobědový spánek a za hlasité chilloutové hudby dal tři hodiny a nemohli jsme ho zaboha vzbudit.


Největší atrakcí byla několikapatrová výletní loď, která v nejužším místě zálivu proplouvala kolem nás, koupajících se turistů. Monstrózní zážitek. Titanic. Když troubila, ozvěna se nesla okolními stěnami, Kuba se bál a vykukoval mi zpoza noh. Kotor a kotorská zátoka je častým cílem zaoceánských lodí.




Boka Kotorská patří k nejkrásnějším zálivům na světě. Každému, kdo přijede do Černé Hory, návštěvu zálivu rozhodně doporučuju.

2 komentáře: