neděle 23. července 2017

Chytrá hračka / Cestovní postřehová hra Barvínek

Před každou delší dovolenou přemýšlím, jakou pořídím dětem cestovní hru. Minulý rok před naší cestou do Dolomitů jsem vám představila skvělou magnetickou hru iOTOBO. Ta se osvědčila už loni a obě děti baví pořád. Máme doma i pexeso, lotto a domino, ale chtěla jsem nějakou novinku. Nová hračka nebo hra je totiž základem každé úspěšné dovolené s dětmi. Od hry jsem požadovala kompaktnost, jednoduchost a určitou variabilitu. Tak jsem úplnou náhodou narazila na jednoduchou postřehovou hru Barvínek od Mindoku. Všechny moje požadavky splňuje a u Klárky a Kubíka má úspěch. Hráli jsme u moře, na pikniku v horách, na verandě chaty i na terase hotelu. Navíc jsme ji mohli hrát i s naším novým černohorským kamarádem, jazyková bariéra tady nehrozí :)


Barvínek je jednoduchá karetní postřehová hra pro různý počet hráčů. Na krabičce je sice uvedeno pro 2-8 osob, ale hru může dítě hrát ve zjednodušené verzi i samo. To oceňuju, někdy je potřeba dítě zaměstnat. Kartónová krabička s kartami je opravdu malá a vleze se vám do každé příruční tašky nebo dětského batůžku. Krabička ukrývá 15 oboustranných karet z tvrdého lesklého papíru.





Každá karta má dvě strany - jednu modrou a druhou žlutou. Hrajete tedy buďto "modrou" nebo "žlutou" variantu. Princip je u obou variant stejný - vždy hledáte na dvou náhodně vybraných kartičkách stejné předměty (Barvínek je svým způsobem podobný hře Dobble, jen stojí míň peněz).


 
Jak se hraje? Na každé modré kartě je zobrazeno 15 předmětů v různých barevných variacích. Z balíčku vytáhnete jakékoliv dvě karty a musíte najít jednu dvojici úplně stejných předmětů. Na žlutých kartách je vždy 12 předmětů a tady hledáte dvě dvojice těch na vlas stejných. A to všechno co nejrychleji.

 
 



My nějak moc nesoutěžíme. Zatím mi nepřijde fér hrát s malým dítětem na čas. Ale věřím, že každý si najde způsob hry, který mu nejvíc vyhovuje. Klárku hra baví, je jednoduchá a o nějaký ten rok později můžeme hrát "na čas". Jakub to ještě úplně nechápe, s ním ale zase karty využíváme k hledání předmětů a rozšiřování slovní zásoby ve stylu "ukaž mi lopatku".

4 komentáře:

  1. Zkuste si vyrobit tohle, taky se na to jednou chystám..
    http://www.i-creative.cz/2016/03/29/jak-vyrobit-postrehovou-hru-na-zpusob-dobble/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše babička se do toho pustila a úplně se v tom ztratila :)

      Vymazat
    2. a neni v tomhle lepsi pouzit nejaky ten generator dobble?

      Vymazat
    3. Ani nevím, že nějaký je, zkusím babičce poradit :) Díky za info. Já z hlediska úspory času hru koupila už hotovou.

      Vymazat