středa 9. listopadu 2016

Kosmetický minimalismus / Bio arganový olej

Jsem takový nešťastník co se pleti týče. Od puberty si procházím nejrůznějšími stádii, řekla bych, že to nikdy nebylo tragické, ale se svojí pletí jsem taky nikdy nebyla spokojená. Šťastnější jsem v létě, jako přírodní zrzce mi vyskáčou pihy a lehce opálenou pleť mám vždycky mnohem zdravější. Podzim a zima nejsou nic moc. Už několik let se potýkám se silně dehydrovanou pokožkou - tělo musím po sprše natírat, krém na ruce je můj věrný společník vždy a všude a obličej mi často "šustí".

Poslední rok věřím spíš přírodní kosmetice. Krémy se tak už nějakou dobu krčí ve svém zapomenutém koutku šuplíku (snad kromě BB krému) a do popředí se dostávají nejrůznější oleje. Vybírám si ty přírodní, ideálně s přívlastkem Bio.


Laik se tady zarazí a bude se ptát, jestli po oleji není pleť mastná. To je právě častý mýtus. Pleťové oleje se hodí na každou pokožku, ať je mastná, nebo suchá, má sklony k akné, nebo je velice citlivá. Nejlepší pro pleť jsou ty čistě přírodní oleje, bez dalších chemických přísad, proto už víc než měsíc používám 100% přírodní BIO arganový olej Arganeol od českého výrobce přírodní kosmetiky Sagrada-Natura. Je to moje první zkušenost s tímto druhem oleje a jsem velice spokojená.

50 ml skleněný zatmavený flakonek v sobě ukrývá pravý a vysoce kvalitní olej získávaný z plodů marockého stromu argánie trnitá. Olej má spoustu blahodárných  účinků - pro mě je nejdůležitější hloubková hydratace. Olej má ale i silné antioxidační účinky a podle tisícovky recenzí na vrásky fakt funguje. Snižuje tvorbu kožního mazu, dokáže zklidnit narušenou pokožku, třeba od sluníčka. Takový tekutý zázrak. Arganový olej je navíc velice multifunkční, já používám jen na pleť, ale olej jde použít i na vlasové zábaly nebo na nehty. K dostání je taky kulinářská verze. Společnost Sagrada-Natura dohlíží na samotný výrobní proces v Maroku a rozhodně doporučuju přečíst si článek o tradiční výrobě oleje v ženské manufaktuře.


Dávkování oleje je jako u většiny olejů stejné - za pomoci kapátka. Tato aplikace je nejen praktická - přesně odměříte množství, které chcete na pleť použít, ale taky hygienická - zamezíte zbytečné kontaminaci celého obsahu. Co se množství oleje týče, já používám tak 4-5 kapek na obličej. Olej si nakapu do dlaně, rozetřu, tím se olej zahřeje, pak přiložím na obličej a vmačkávám. Je potřeba vědět, že olej se musí vmasírovat do vlhké pokožky, aby v pleti jakoby uzamčel tu potřebnou vláhu. Arganový olej má velmi jemnou oříškovou vůni, ale pár vteřin po aplikaci už není cítit. Pokud se to tak dá vůbec říct, olej je lehký, myslím tím, že se rychle vstřebává a nezanechává mastný film.


Za sebe (po měsíci používání dvakrát denně) můžu říct, že pleť je vláčnější a hydratovaná. Taky mi přijde, že se mi zjemnily mimické vrásky kolem očí a úst. V dnešní době takového množství uměle vytvořených (a předražených) krémů plných chemie bych mnohem radši sáhla po přírodní kosmetice, která dá pokožce minimálně to samé.

2 komentáře:

  1. Já bych za sebe z kosmetických přípravků mohla doporučit více produktů, ale jeden mám z nich opravdu nejradši ;-) Už několik měsíců používám tento keratin https://www.beamia.cz/vlasova-pece/1/ pro mé dříve zničené vlasy a jsem s ním nadmíru spokojená!

    OdpovědětVymazat