čtvrtek 20. srpna 2015

To chci / Bonding po porodu

Moc bych si přála, aby to tentokrát vyšlo. Bojím se přát si to nahlas, abych to nezakřikla. Vím, že správný a raný bonding by nám mohl ušetřit trápení s kojením například. Možná by Fazůlka byla míň plačtivá v prvních měsících. Možná bych já necítila takové zklamání v podobě Syndromu ukradeného porodu. Bohužel také tuším, že to v českém prostředí stále není úplně easy a v tradičních porodnicích se do toho nikomu moc nechce. Stále se to vymyká tabulkám a zažitým postupům. Věřme, že jsme na dobré cestě a že třeba naše dcery už za bonding tolik bojovat nebudou muset.

Trocha teorie pro ty, které toto téma zajímá. Bezprostředně po porodu nastává u maminky i dítěte unikátní hormonální situace. Je to období, které je nám dáno biologicky (u zvířat tento biologický proces funguje naprosto automaticky) a jeho účelem je navázání silného láskyplného pouta. Těsně po porodu hormon lásky zaplaví organismus ženy, čímž se posílí její vztah s dítětem. Tomuto procesu se říká bonding. Aby se toto pouto dobře nastavilo, mělo by být okamžitě po porodu miminko u mámy na hrudníku v kontaktu kůže na kůži, a to nerušeně a ideálně několik hodin. Bohužel je to u nás stále velká utopie a je to jeden z mála důvodů, pro který chápu ženy, které se rozhodnou porodit doma. Doktoři často operují slovy, že si matka musí po porodu odpočinout a že se o dítě postarají. Nikdo se o něj nepostará lépe než matka, dítě ve většině případů moc nepotřebuje. A odpočinek? Z úst všech matek, co znám, stejně slyším, že oka nezamhouřily a čekaly, až bude miminko s nimi. Starším generacím to jistě přijde směšné a zbytečné, ale všechno to jsou vědecky podložená fakta. Poměrně obsáhlý článek včetně výsledků výzkumů a názorů odborníků si můžete přečíst tady.

Found on Google

Význam bondingu pro miminko

Zajištěná ideální termoregulace
Stabilizace dýchání
Bez separace cítí existenciální pocit bezpečí
Novorozenecký pláč je mírnější
Snadněji se přisaje k prsu

Význam bondingu pro matku

Žena se lépe vyrovná s porodními bolestmi
Rychlejší nástup laktace, usnadnění kojení
Žena se cítí psychicky lépe a vyrovnaněji

Jak má správný bonding probíhat

Vše je důkladně rozebráno na blogu Porodní radost. Stejně se jmenuje i zajímavá kniha Bonding - Porodní radost od klinické psycholožky Michaely Mrowetz, která se bondingem v Česku začala zabývat snad jako první vůbec.

Zajímavosti, které mě k tomuto tématu napadají

Pokud to z nějakého důvodu není možné (císařský řez, špatný zdravotní stav matky, jiné komplikace, dvojčata, aj.) může bonding proběhnout i na těle tatínka
Pokud bonding proběhl správně, může se vám přihodit něco, čemu se odborně říká Breast Crawl
Aby se miminko cítilo na matčině kůži komfortně, je dobré ho přikrýt, k tomu je ideální plenka/dečka v červené barvě, tato barva miminku připomíná prostředí v těle matky (my máme červenou bambusovou osušku T-tomi)

Jak jsem psala ve svém příspěvku o porodu dcery, nedopadlo to podle našich představ, porod byl zakončen císařem a o bondingu nemohla být řeč (i když si myslím, že v praxi by to šlo, kdyby se trochu chtělo). Tento raný kontakt nám s Fazůlkou hodně chyběl, což bylo několik týdnů (možná měsíců) znát jak na mě, tak na ní. Porodní plán si připravím i tentokrát, bonding v něm bude mít své pevné místo a miminku i sobě slibuju, že tentokrát budu bojovat víc.

2 komentáře:

  1. Moc pekny clanek a plne s tebou souhlasim a je opravdu skoda, ze v porodnicich nejsou vstricnejsi ktemto metodam.Moc ti preji , aby tentokrat to bylo vše podle tvych predstav.Vzdycky si touzila mit dve deti? Nebo ta myslenka prisla az casem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, díky. Je to taková hudba budoucnosti a já věřím, že to jednou půjde. Určitě i nyní jsou v ČR porodnice, kde se takto rodí a jsou přístupní všem aspektům přirozeného porodu. A samozřejmě záleží i na porodu samotném. Děti jsem chtěla mít vždycky, dřív jsme si s mužem říkali, že bychom chtěli 3 :)) Teď uvidíme, jestli zvládneme dvě :)

      Vymazat