pondělí 10. srpna 2015

Pomocníci při kojení

Srpen bude na mém blogu ve znamení příprav na miminko. Když jsem nedávno psala článek o kojení mé první dcery, inspirovalo mě to k dalšímu příspěvku. Protože bych opravdu moc chtěla kojit i naše druhátko a protože vím, že to není tak jednoduché, jak se může zdát, musím si k tomu pár věcí pořídit. Co se mi osvědčilo u dcery a co si chci nově pořídit, aby kojení bylo snazší?

Co už znám a na co nedám dopustit?

Už vím, že kojení na začátku dost bolí a bradavky trpí (bolí to vlastně i u druhého dítěte??) a vím, že mi žádné klasické mastičky ani profláknuté značky nepomáhaly, tudíž každé další přisátí bylo utrpením. Do porodnice nepojedu bez Purelanu. MEDELA Purelan 100 je bezkonkurenční hojivá mast k ošetření bolavých a odřených bradavek vyrobená ze 100% čistého lanoliu (ovčí tuk) bez chemických a konzervačních látek. Pozitivní efekt a úlevu jsem opravdu poznala už s dalším kojením. Takže dámy, kdo neznáte, vřele doporučuju, stane se vaším nejlepším kamarádem :)



Během kojení je nejdůležitější dobrá životospráva, samozřejmě kvalitní, pestrá a nenadýmavá strava, ale hlavně pitný režim. Mléko se musí z něčeho tvořit, ideální je konzumace teplých nápojů, které laktaci opravdu prospívají. Nevím, do jaké míry je to placebo, ale mě pití čajů pro kojící matky fakt pomáhalo, pila jsem 3-4 šálky denně. Vyzkoušela jsem snad všechny možné značky, lékárny jsem brala útokem. Čaj byl pro mě tím nejlepším dárkem od návštěv všeho druhu, byla jsem praktická až na kost :) Většina čajů také obsahuje bylinky, které pomáhají miminku na bolavé bříško. Nejvíc mi chutnaly čaje Bylináře Pavla Váni, Leros a laktační od Valdemara Grešíka. Dnes jsem si koupila 4 krabičky, ať jsem připravená.


Když jsme u životosprávy, laktační poradkyně mi tehdy radila pít ve velkém meltu, nebo Caro na podporu laktace. Mám obecně mléko, kakao, kafé s mlékem ráda, takže Caro pro mě nebyl problém. Pití Cara dvakrát denně se pro mě stalo stejným rituálem, jako bylo dříve pití kávy.

Když přišly růstové spurty nebo laktační krize a mléka bylo míň, než bych chtěla mít, koupila jsem si v lékárně homeopatika, ač jsem se s nimi nikdy nekamarádila a neměla žádné zkušenosti. Homeopatikum Ricinus communis 5 CH koupíte v lékárně a zvyšuje tvorbu mléka. Běžně se užívá 5 kuliček 2x denně.


Už s Klárkou jsem si pořídila manuální odsávačku mateřského mléka Avent. Nechtěla jsem odsávačku nijak moc používat, proto jsem nechtěla investovat do elektrické. Odsávačku jsem si koupila narychlo v zoufalství, kdy Klára měla období bojkotů a v klidu se napila jen v polospánku. Páková odsávačka Avent je skvělá, člověk se s ní moc nenadře oproti balonkové, kterou jsem měla možnost taky vyzkoušet. Nejvíc jsem ji využila, když jsem připravovala první nemléčné kašičky, míchala jsem je se svým mlékem, což mi přišlo super.


Určitě doporučuju pořídit si kojící podprsenky. Někdo se bez nich obejde, mně sloužily skvěle a rozhodně za to stojí. Jednu mám černou, slušivou krajkovou, druhá je bílá sportovního typu. Na trhu je jich spousta a rozhodně nemusí nutně být neatraktivní. Co ještě mám z minula a co určitě využiju jsou kojící pyžama. Hlavně v noci mi totiž přišlo pohodlné kousek z výstřihu rozepnout a Klára byla u zdroje. Žádné sundávání, nebo vyhrnování.

Co jsem si nově pořídila, nebo pořídím?

Už před pár měsíci jsem si koupila kojící náramek. Byla to zanedbatelná investice a jsem zvědavá, jestli mi to kojení opravdu usnadní. Tento silikonový náramek vám rychle poskytne informace o posledním kojení - kdy se kojilo a z jakého prsu naposled. S Klárou jsem si prvních pár měsíců vedla papírový deníček (ano, trošku úchylné, ale přišlo mi, že to potřebuju vědět, a v hlavě jsem to dlouho neudržela). Vím, že existují aplikace v mobilu, což ale není můj styl, navíc nemám ráda telefon u postele. Kojící náramky koupíte zde.


Pořád ještě zvažuju, jestli si pořídit tuto stylovku. Silikonové korálky Mama Chic. Vím, že s Klárou by se mi vážně hodily, ona byla po většinu času u kojení velmi neklidná. Tahala mě za vlasy, škrabala ve výstřihu, dělala mi roztomilé modřiny na prsou. Měla živé ruce a chtěla se prostě něčím zabavit. Tyto korále by mi prokázaly dvojí službu, veselou bižu jsem měla vždycky ráda a miminko by při kojení zaměstnalo ručičky. Potravinový silikon je bezpečný, děti jej mohou žužlat do zblbnutí. A možná si taky máma v kavárně jednou v klidu vypije kafé? :)

10 komentářů:

  1. Dekuji za tip na silikonove korale,divala jsem se na jejich stranky a adresu a zjistila jsem,ze to mam u nosu☺doufam, ze to zabavi neposedne ruce syna😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jsou super? Taky se mi moc líbí a asi do nich taky půjdu :) Až je vyzkoušíš, dej mi sem recenzi :)

      Vymazat
  2. ahoj Jani, tak uz jsou objednany, moc se na tesim, dam ti pak vedet jak funguji ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No paráda, Májo, tak mi dej určitě vědět, jestli za to stojí. Jak starý je syn?

      Vymazat
    2. bude mu ted 27.8. 6 mesicu, prijde mi, ze ten pulrok strasne rychle utekl, zivot s mimcem je proste uzasny, je pro me porad neuveritelny co ten malej clovicek se za tu dobu dokaze naucit.Je to moje prvni miminko, takze jsem paf a dojata ze vseho co udela😂😂😂

      Vymazat
    3. Naprosto rozumím, já jsem dojatá stále, dcera má skoro 2. Jsou to malé zázraky.

      Vymazat
  3. Ahojky, korale mame uz vyzkousene a musim rict, ze super,syn zacal tahat je,misto tahani vlasu a stipani pri kojeni☺
    a je to i pekny doplnek k obleceni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, tak asi taky pořídím, až to bude aktuální :) Díky za info, Májo.

      Vymazat
  4. Krásný článek, akorát pozor u Purelanu(krém na ošetření bradavek).Obashuje jak je uvedeno lanolin,což je silný alergen a mohl by nadělat pěknou paseku.😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuju za doplnění. Zatím jsem se nesetkala s nikým, komu by lanolin udělal zle, ale nevyvracím to. Myslím, že je třeba vybírat opravdu nejčistší produkty, nyní u třetího jsem sáhla po značce Lansinoh :)

      Vymazat