sobota 8. srpna 2015

Jak připravit tělo k porodu

Velké finále se kvapem blíží. Jsem ve 34. týdnu těhotenství a mé břicho hrdě dokazuje, jak čas letí. Uvědomila jsem si, že oproti prvnímu těhotenství mám mnohem méně času na různé přípravy. Tak abych to nezanedbala úplně, posledních 6 týdnů si trochu máknu :) Většina z následujících aktivit se stejně doporučuje právě zmíněných 4-6 týdnů před "akcí".

Cvičení

Začít se cvičením můžete během těhotenství kdykoliv. Lepší pozdě, než nikdy. Ideální však je, když pravidelně celou dobu navštěvujete nějaký kurz, já za sebe doporučuju gravid jógu, která uvolní tělo i mysl. Pravidelnost cvičení je prostě u porodu poznat. Když budete cvičit, budete mít určitě lepší fyzičku, bude se vám líp dýchat, pomůžete i své psychice. Pokud nejste příznivcem hromadných cvičení, cvičte krátce každý den doma, choďte na delší procházky, plavte. Já mám s dcerou pohybu víc než dost, ona je drak, který ani chvíli neposedí. Teď ke konci však chci připravit své tělo na porod důkladněji pomocí speciálních cviků, soustředím se hlavně na posílení svalů pánevního dna - tzv. Kegelovy cviky, uvolňování pánve - ideální je hluboký široký dřep s pánví až k zemi, cévní gymnastiku proti otokům a protahování zádových svalů, které těhotenstvím trpí nejvíc. Hodně čerpám právě z gravid jógy.

Správné dýchání

Mnoho z nás neumí správně dýchat, což může být u porodu dost problém. Pokud jste se to nenaučily na nějakém předporodním kurzu, doporučuju googlit a shlédnout pár videí na youtube. Opravdu je dobré mít to natrénované, porod každého rozhodí a na sále už na to čas nebude. Pokud budete správně dýchat, ulevíte částečně bolestem při kontrakcích, budete uvolněnější, porod tak bude rychlejší. Ucelený článek o dýchání najdete třeba zde nebo zde.

Uvědomění si úlevových pozic

Už s prvním porodem jsem měla v hlavě několik úlevových pozic, které jsem se naučila na józe, nebo na předporodním kurzu. Využila jsem jich bohužel poměrně málo, hlavně kvůli komplikacím, které mě většinu času poutaly na monitor. Ale i tak jsem nezanevřela a rozhodně si je připomenu, abych věděla, co mi při kontrakcích uleví. Skvělá je jógová pozice dítěte, pomoci může kroužení pánve, nebo zapření se o lůžko/stěnu. Už z předporodního kurzu si pamatuju tento obrázek.


Čaj z listů maliníku

Pití odvaru z listů maliníku zní jako prastará babská rada, ale ty jsou často nejlepší. Obecně se doporučuje začít pít maliníkový čaj 4 týdny před porodem, čaje můžete koupit buď sypané, nebo i v nálevových sáčcích, samozřejmě si můžete listy samy usušit, máte-li maliník doma. Pijí se většinou dva větší šálky maliníkového čaje denně (jedna kávová lžička na šálek), před porodem můžete dávku zvyšovat až na 3-4 šálky denně. Čaj má vliv na činnost hladkého svalstva v malé pánvi, může pozitivně ovlivnit a možná i zkrátit průběh porodu, připravuje porodní cesty na porod, může vyvolat děložní stahy, to proto se s ním nemá začínat dříve. Po porodu čaj nevyhazujte, pijte jej dál, napomáhá k zavinování dělohy a podporuje laktaci.


Lněné semínko

Podobný účinek jako maliník má také konzumace lněného semínka. Semínko a olej v něm obsažený uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svaly a tím se lépe otvírá děložní hrdlo. Říká se, že "hlen" ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí. Porodní asistentka mi říkala, že dítě tak hezky vyklouzne ven :) Zní to jako pohádka, ať tak, nebo tak, lněná semínka jsou prospěšná pro každého. S konzumací můžete začít kdykoliv, často se doporučuje v kombinaci s maliníkem. Já si připravuju takovou mňamku: 2 polévkové lžíce do sklenice studené vody, nechat přes noc stát a ráno slizký nápoj vypít. Můžete však i mixovat, pokud byste na to neměly žaludek. Důležité je pořádně rozkousat a dostatečně pít.


Masáž hráze

6 týdnů před porodem můžete začít s masáží hráze. V lékárně nebo zdravé výživě koupíte speciální olejíčky, poslouží prý ale i jakýkoli kvalitní rostlinný olej. Vyčleňte si denně 5 minut na tuto speciální masáž, která by měla zlepšit elasticitu hráze, rozvinování během porodu a umožnit lehčí průchod hlavičce dítěte. Doporučují ji i gynekologové jako prevenci nástřihu hráze. Na internetu najdete mnoho informací, článek včetně videa si můžete přečíst zde. Nejen k prevenci nástřihu, ale i k uvědomění si fungování těla při porodu (dýchání, tlačení) může posloužit česká zdravotnická pomůcka Aniball.

V neposlední řadě nesmím zapomínat na psychiku. Porodu jsem se nebála tenkrát, nebojím se ani teď. Je důležité být v tomto směru vyrovnaná, informačně připravená, odhodlaná prosadit svůj názor, věřit svému tělu a svým instinktům. Určitě je dobré mít představu, jak porod probíhá, co se děje v průběhu jednotlivých fází, je dobré na to všechno připravit i partnera, pokud tam bude s vámi. Vím, že pro mě přítomnost Chlupáče u porodu Fazůlky byla neocenitelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat