středa 26. srpna 2015

Chytrá hračka / Barevná mozaika Click ´educ

Když jsem nedávno hledala na Feedo nějakou rozvojovou hračku pro dvouletou dceru, byla jsem nadšená, když jsem narazila na francouzskou značku CLIC ´educ. V Česku zatím moc známé jméno nemá a přitom je to obrovská škoda. Firma hračky vyrábí přímo ve Francii, vyznačují se vysokou kvalitou, originálním zpracováním a mají skvělý barevný design. Navíc se specializují právě na edukativní hračky, které mají stimulovat rozvoj jemné motoriky, koordinace, představivosti a dětské fantazie. Přesně něco takového jsem hledala, navíc jsem chtěla něco, co by bylo mobilní a použitelné třeba při cestování autem. Tak jsem si našla naši Mozaiku v kufříku.

Klára byla nadšená už ze samotné krabice, která kufřík schovává. Vybrala jsem mozaiku s motivy princezen, takovou hezky holčičí, přitom poměrně jednoduché obrázky.


Balení obsahuje

- 1 plastový kufřík, který slouží zároveň jako stojánek, s průhledným rastrem
- 8 oboustranných obrázků, tedy 16 předloh
- 48 velkých barevných knoflíků - my jim říkáme "ťuplíky" (o průměru 32,5 mm) - 8 barev po 6 ks
- 10 ks barevných samolepek, kterými si dítě může ťuplíky ozvláštnit



Co je principem Click ´educ?

Pod průhledný rastr se zasune jedna z barevných předloh, celý rastr se nacvakne do plastového kufříku. Na každém z 16 obrázků jsou různobarevné motivy (labuť, obloha, zámek, jednorožec...) - barvy odpovídají barvám ťuplíků. Dítě má k dispozici 48 ťuplíků v celkem 8 barvách, takže od každé barvy 6 ks. Podle předlohy se ťuplíky připevňují - "nacvakávají" na rastr podle barev. Když kufřík položíte na zem, rastr je v nakloněné poloze, což pomáhá dítěti snadno ťuplíky umísťovat do mozaiky.




Jediná nevýhoda, která mě za cca dva týdny užívání napadá, je, že kufřík mohl být o něco větší, aby se do něj hezky vešly i šablony. To by bylo super hlavně kvůli cestování, všechno by bylo na jednom místě.

Hračka je určená pro děti od 2 let, neobsahuje žádné ostré hrany, je poměrně masivní, ťuplíky jsou velké, dítěti se s nimi krásně manipuluje. Otázkou je, nakolik je dvouleté dítě schopné skládat ťuplíky dle barevné předlohy. Klárce to teda zatím nejde. Rozliší sice barvy, ale nechápe, že je má skládat podle obrázků. Nacvakává je tam prostě halabala. K tomu asi dospěje až za několik měsíců, což rozhodně není překážka k tomu, aby si s hračkou dosyta vyhrála. Moc ráda si s ní hraje, třídí knoflíky podle barev, prohlíží si obrázky a umísťuje ťuplíky na rastr dle vlastního uvážení. To je vlastně docela kreativní, ne? :)

8 komentářů:

  1. Juuu.Neco takoveho hledam pro nasi 2letou Karolinku, dekujeme za tip😄. Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvia, moc ráda někoho inspiruju, často bojuju s tím, co dceři koupit, aby to bylo něco originálního a vydrželo to delší dobu. A taky, aby to bylo něco smysluplného. Tato hračka to splňuje. Snad se bude Karolínce líbit tak jako Klárce. Jana

      Vymazat
  2. To vyzera super, hoci u nas zatial neaktualne, ukladam do pamate :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ja len, že máme presne túto mozaiku a šablóny sa do kufríka pekne zmestia bez poškodenia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, nám se do kufříku fakt nevlezou, dají se sice všechny nacpat pod ten průhledný rastr (stejně jako šablona, se kterou dítě zrovna pracuje), ale tak tak a při každém vytahování a zastrkávání se papíry docela šoupou :( Myslím, že kufřík měl být o trošku větší :) Ale děkuju za komentář.Jana

      Vymazat
  4. Dobrý den, bohužel už není mozaika k sehnání, neprodáváte někdo? Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, no, nějak skončila :( Ale velmi podobné mozaiky nabízí firma Quercetti. Tak mrkněte, je to stejný princip.

      Vymazat