sobota 12. června 2021

Chorvatsko / Kouzelná Rogoznica

Cestovatelský deníček by nebyl kompletní bez zaznamenání pokračování loňské dovolené v horách, kdy jsme se ze Slovinska už tradičně přesunuli do Chorvatska. Tentokrát jsme chtěli jižněji, až někam ke Splitu, Matěj už byl starší a docela se s ním dalo v autě vydržet, takže proč ne, zkusíme jet dál a snad bude jistější počasí a teplejší voda. Úplně náhodou jsem na FB narazila na paní původem z Česka, která v Chorvatsku vlastní s mužem dům. Tak jsme měli tu čest poznat Hanku a Olivera, jejich apartmánový dům Oliver a taky krásnou obec Rogoznica. Stejně jako jsme mohli čerpat benefity Covidové krize ve Slovinsku, i Chorvatsko se nám v tomto směru odvděčilo. Podle místních zde byla třetina turistů a já po dlouhé době viděla absolutně čisté a živé moře. A také jsem se utvrdila v tom, že někde je svět ještě v pořádku...


Rodinné ubytování v samém srdci Rogoznice

Dům, ve kterém Hanka s Oliverem bydlí, nabízí hned dva prostorné apartmány, ideální pro rodiny s dětmi. Nacházejí se v prvním poschodí, přístup k nim je po schodech z uzavřeného dvorku. Náš apartmán měl točité schodiště, malé děti (typu Matěj) potřebují dozor. Druhý apartmán měl klasické kamenné schody. Apartmán má krásných 40 m2 a je v něm vše, co k pobytu u moře potřebujete. Malá ale dobře vybavená kuchyňka, obývací pokoj s pohodlnou rozkládací pohovkou (kde jsem spala s Matějkem), prostorná ložnice s manželskou postelí a obří! koupelna s WC. Klimatizace, venkovní rolety. Všechno nové, čisté, funkční. Super je balkón s posezením a výhledem na moře, které je vzdušnou čarou opravdu na dosah.


Dole je příjemný vydlážděný dvorek, obklopený rostlinami, kde si děti mohly pohrát, pokud zrovna potřebovaly víc prostoru, než jim nabídl apartmán. Mohli jsme tady taky nechávat kočárek a veškeré vybavení na pláž - stan, lehátka, síťky a všechny ty kyblíky a lopatičky. Za domem mají majitelé zahrádku, kde si pěstují všechno možné, a hlavně zde chovají želvy! Co myslíte, to byla atrakce. Děti mohly chodit krmit a s paní Hankou i želvičky jednou koupaly. Občas se na dvorku mihla kočka, nebo jsme pozdravili fenku Tinku od majitelů.

Apartmány nemají u domu parkovací stání, ale zajistí vám bezpečné a hlídané parkoviště nedaleko u jedné restaurace. Vyložit věci jsme mohli na blikače u domu, pak musel Chlupáč pár metrů poodjet. Parkování zde bylo naprosto v pořádku.


Vilka se opravdu nachází v srdci Rogoznice, hned před domem pekárna, kavárna, obchody a hlavně místní trh (ryby, ovoce a zelenina, suvenýry a vybavení k vodě). Přímo z terasy vidíme na "most", který spojuje novou Rogoznicu s tou starou, historickou. Ta je kouzelná. Bohatě zalesněná, klidná, plná původních kamenných domů. Je tady mnoho restaurací a kaváren, plus další atrakce, o kterých napíšu později.


Přátelská atmosféra

Největším štěstím naší dovolené v Rogoznici, byli naši hostitelé. Tady ani vteřinu nepochybujete, že to celé dělají s láskou. Poznáte to už z prvních vět, které si vyměníte elektronicky, a když dorazíte na místo, víte, že o vás bude dobře postaráno. Paní Hanka miluje děti a moc hezky s nimi komunikovala od samého začátku, byli jsme na stejné vlně. V apartmánu na nás čekaly uvítací dobroty a pití, za což jsme byli po dlouhé cestě vděční. Kdykoliv jsme něco potřebovali, poradit či nasměrovat, mohla jsem jí napsat, nebo na ni zaklepat a vždycky jsem cítila absolutní ochotu. Popsala nám Rogoznici, ukázala pláže, poradila, kde je nejlepší zmrzlina a co nesmíme vynechat. Když nás Hanka s Oliverem v polovině pobytu vzala i s druhou ubytovanou rodinou na výlet lodí, abychom si vychutnali západ slunce na moři, věděla jsem, že na tuto dovolenou budeme dlouho vzpomínat ♥



Pláže v Rogoznici

Pláží je v Rogoznici hodně. Ale my jsme nechtěli chodit daleko. Se všemi těmi krámy a děcka furt mrčí, že horko a tak. Takže naším cílem bylo najít sympatické místo ke koupání co nejblíž apartmánu. Vydáváme se ještě před mostem doleva. Vede tudy klidná silnice. Všude pod ní jsou betonová mola, skalnatá plata nebo malé nenápadné pláže, většinou i příjemně zastíněné okolními stromy. Betonová plata jsme kvůli dětem nechtěli, hledali jsme tedy klasické kamínky/oblázky a pozvolný vstup do moře. I takové pláže tady jsou, jen jsou malinké. Vždycky takový nenápadný výkrojek, my jsme ale spokojení. Ježci jsou ze "vstupu" vysbíraní a přitom je pod vodou hezky živo. Děti loví kraby a nějaké podivné tvory podobné krevetám, Klárka se potápí pro mušle. Nemáme důvod hledat jiné pláže, zakotvíme tu na celý týden.





Jsou tu ale i úplně jiné pláže. Krásná dlouhá (ale úzká) pláž je ve staré části Rogoznice - plaža Art. Hned jak přejdete most, vydáte se vlevo a kousek za rybářským přístavem začíná moc hezká pláž s malými kamínky. Průzračně modré moře, pozvolný vstup, ale dopoledne bez stínu díky orientaci (odpoledne naopak žádné sluníčko).



Nejznámější, největší a nejlépe vybavenou pláž jsme měli trochu z ruky (nebo jinak - bylo by pro nás nepohodlné táhnout se sem se třemi dětmi v tom horku). Plaža Šepurina se nachází až za velkou marinou, byla jsem se tam párkrát projít se spícím Matějkem. Je to taková ta komerční velká pláž, s lehátky, slunečníky, vodními atrakcemi, plážovými bary, dokonce i dětským hřištěm. Je to tady už na otevřeném moři, takže občas i nějaká ta vlna, trošku chladnější voda oproti "zátoce", kde jsme se koupali my. Ale rozhodně je to moc pěkná pláž s drobnými kamínky. Nevýhodou je absence přirozeného stínu.



Zajímavá místa v Rogoznici a tipy na malé výlety s dětmi

Krom skvělého koupání v křišťálově čistém moři je tady spousta míst k vidění. Nemyslím výlety po okolí, myslím pár kouzelných míst přímo v Rogoznici. Pár míst, které osvěží váš pobyt na pláži, pár krátkých procházek, které zvládnou i vedrem splavené děti.


Hned za mostem v historické části Rogoznice se nachází venkovní mořské akvárium. Tady jsme byli snad každý večer. Spojili jsme to s večeří, zmrzlinou nebo prachobyčejnou procházkou. Dvanáct metrů dlouhé akvárium leží v architektonicky moc hezky pojatém parku, jehož součástí je i malé dětské hřiště a pro rodiče Hot Spot s wifi.


Pokud si vyšlápnete na zalesněný kopec ve staré části Rogoznice přijdete až k levandulovému bludišti. Ideální je samozřejmě chytnout sezónu květu, v létě je tu dost sucho. Takové magické místo, navíc je odtud krásný výhled.

Zdroj: Google

Jezero Zmajevo Oko neboli Dračí oko najdete na opačné straně, kousek za marinou. Must see. Strašně zajímavý hydrogeomorfologický úkaz, který nesmíte minout. Slané jezero nemá žádné viditelné spojení s mořem, ale je zde patrný třeba příliv a odliv. Je to taková modrá díra uprostřed skal, jezero totiž obklopují strmé útesy vysoké až 24 metrů. Největší naměřená hloubka je 15 metrů a lidi se sem chodí běžně koupat. K vodě se schází po skalách (případně skáče), takže s malými dětmi bych se dolů nepouštěla. Pokud vám nebude Dračí oko stačit, vyšlápněte si ještě o kousek výš, až na vyhlídkové místo.


Kdo by neměl rád přístavy. Všechny ty jachty a čluny. Marina Frapa v Rogoznici je považována za nejkrásnější na Jadranu, dokonce se pyšní i modrou vlajkou.

Zdroj: Google

Od mariny přes celou promenádu, pak po mostě do staré Rogoznice až k akváriu vás povozí klasický turistický vláček. Top atrakce pro děti.


Pro věřící je velice významné poutní místo až na samém výběžku poloostrova Gradina (za Dračím okem stále dál až na kraj světa). Stojí tu kostelík Crkva Gospe od kapelice. Každý rok 2. července se tady koná velká náboženská pouť, které se účastní tisíce věřících.

Zdroj: Google

2 komentáře:

  1. Dobry den, koupaly se deti v botech? Kvuli jezkum?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, boty s sebou sice vozime, ale koupal se v nich jen matej, kteremu se blbe chodilo po kamincich. Jezci byli vysbirani.

      Vymazat