neděle 16. května 2021

Zábava s origami skládačkou Jóga, nebe, ráj

Vrátili jsme se z Beskyd. Strávili jsme pět dní venku. Jen pár hodin spánku jsme si dali uvnitř, jinak jsme venku jedli, četli, čistili zuby a hráli si. Samozřejmě výlety do kopců, ale na ty jsme měli bohužel jen odpoledne, díky Klářině online výuce v dopoledních hodinách. Tak moc jsme si to ve Velkých Karlovicích užili. Až si říkám, že by nám podobná chalupa hrozně moc slušela :)


Nová kniha. Nová hra. To je náš rodinný zvyk na každou dovolenou. Už pár let jedeme tento scénář, který se nám osvědčil. Tentokrát děti v kufříku objevily malou světle modrou krabičku s logem Lali jóga. Lali jógu už dobře známe, máme dvoje jógové karty, které pořád s láskou vytahujeme. Nová hra s názvem Jóga, nebe, ráj v sobě ukrývá oblíbenou papírovou zábavu mých dětských let - my jsme jí říkali solnička, ale znám i název klapačka. Naopak správný název "Nebe, peklo, ráj" neznám vůbec. A odtud pochází i šikovná slovní hrátka, kdy nesympatické peklo nahradí milovaná jóga. O našich domácích experimentech s dětskou jógou si můžete přečíst v článku zde, nebo zde. Teď zlá doba Covidová vyloženě přeje aktivitám páchaných aktivními matkami - co si neodcvičíte doma na koberci, to prostě nemáte.



Krabička Jóga, nebe, ráj obsahuje celkem 16 předpřipravených šablon na výrobu oblíbené skládačky. Tyto šablonky jsou graficky krásně vyvedené a krom toho, že si je děti musí podle návodu poskládat do žádoucího tvaru, musí si je také dozdobit samolepkami. Finální výtvor stojí za to. Je precizní, hezký a smysluplný.



Hra je jednoduchá a zábavná. Skládačka se rozevírá pohyby prstů a dítě si při hře trénuje jednak jemnou motoriku, ale také slabikování a počítání - což mi přijde úžasné pro předškoláky. Jasným výsledkem této aktivity je zadání a vykonání nějaké jógové pozice, která je ve skládačce vyobrazena. Jógových cviků je zde ukryto víc než 30, takže se hra jen tak neomrzí. Děti se mohou velice vtipnou a interaktivní formou zdokonalovat v jednotlivých pozicích, posílí tak i svou paměť - aby nemusely pořád čučet do návodu, kde jsou cviky popsány.



Klárku a Kubíka chytlo už samotné skládání a měli hroznou radost, že se naučili skládat něco jiného než obyčejnou loďku a čepici. Inspirovalo je to i k výrobě desítek dalších skládaček, které si přizpůsobovali svým aktuálním potřebám, klapačky se hodně točily kolem hmyzu a úkolů na zahradě.



Jóga, nebe, ráj je baví tak moc, že si ji s sebou balí do batůžku na výlety. Klárka tak na hřebenu Velkého Javorníka vytahovala svoji "solničku" a nutila cvičit všechny členy rodiny. Tato jednoduchá, krásně zpracovaná a notoricky známá hra je navíc k dostání za super cenu na eshopu Lali jógy.


-
Tento článek vznikl na základě spolupráce s Lali jóga.

Žádné komentáře:

Okomentovat