pondělí 3. května 2021

Knihy pro děti / Ella ve škole

Co lepšího předčítat předškolákovi a prvňačce než vtipnou knihu o dětech z první třídy? Klárka s Kubíkem dlouhodobě tíhnou spíš ke knihám z reálného prostředí (samozřejmě jsou výjimky), baví je poslouchat příhody, které jsou jim blízké a do kterých se dokáží snadno vcítit. Když jsou navíc texty vtipné a když se v nich objeví i nevinný kousek dobrodružství, máme vyhráno. A přesně taková je série finského autora Timo Parvely o školačce Elle. Sama mám pro severskou literaturu slabost a jsem ráda, že pomalu objevuju i pole dětských knih ze Skandinávie. V nakladatelství Portál vyšly o svérázné Elle zatím 4 díly, my máme jen první s názvem Ella ve škole. Jsem si ale jistá, že další se u nás zabydlí brzy. Moje děti totiž Ella a její originální kamarádi fakt baví.


V prvním díle se s Ellou seznámíme. Poznáme její třídu, její kamarády, jejího učitele. A o třídě to celé vlastně je. V celé knize jsou popsány podrobně tři příhody, které děti v první třídě potkají, ty jsou ještě pro lepší přehlednost a členitost textu rozděleny na dílčí kapitolky. Děti budou pátrat po tom, proč je jejich učitel tak divný, seznámí se s divadlem a vypraví se na výlet do ZOO.


V knize najdeme všechny možné dětské charaktery, což je velice osvěžující. Ne všichni jsou tady bystří a správní, na což jsme zvyklí z jiných knih. Jsou zde i děti uplakané, přecitlivělé, rozumově pomalejší, drzé i přechytřelé. Děti takové, jak je dobře známe. I dospělí jsou zde vykresleni reálně - se svými starostmi i slabostmi.


Styl vyprávění je velice osobitý a humorný, některé dětské hlášky jsou vážně kouzelné. U čtení se často smějeme. 

Na první čtení to není. Textu už je poměrně dost, písmenka nejsou žádní obři. Pokud vybíráte knihu k samostatnému čtení, bude super už pro zkušenější čtenáře, alespoň od druhé třídy. Obecně si myslím, že pobaví děti na celém prvním stupni. Při předčítání dospělým už je kniha fajn srozumitelná i předškolákům.


Knihy jsou proloženy četnými ilustracemi, za mě trochu škoda, že jsou jen černobílé. Barevné by se jistě dětem líbily víc.
Já osobně s tím problém nemám, mně přijdou i tak půvabné. Jednoduché a výstižné. Nepřebíjí kvalitu textu.


V Portálu vyšly krom tohoto dílu ještě Ella a kamarádi, Ella v Laponsku a Ella a superstar. Ale asi se máme ještě na co těšit, bývalý učitel Timo Parvela jich má na kontě přes dvacet!

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat